Image default
Ευρώπη

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στρέφονται τα ριζοσπαστικά κόμματα του Βελγίου

Ενόψει αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων στο Βέλγιο αυτή τη χρονιά, τα πιο ριζοσπαστικά κόμματα της χώρας αύξησαν σημαντικά τον προϋπολογισμό τους για διαφημίσεις πολιτικών εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη.

Οι Βέλγοι έχουν μπροστά τους μια έντονα εκλογική χρονιά, καθώς προσέρχονται στις κάλπες στις 9 Ιουνίου για τις ευρωεκλογές και τις ομοσπονδιακές τους εκλογές, ενώ τέσσερις μήνες αργότερα ακολουθούν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές.

Έτσι λοιπόν, μελέτη που συγκρίνει τις δαπάνες για στοχευμένη διαφήμιση στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης της Meta, το Facebook και το Instagram, αποκάλυψε ότι τα ακροδεξιά κόμματα δαπάνησαν τα περισσότερα χρήματα για εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για παράδειγμα, το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang (ομάδα ID) αύξησε τις διαφημιστικές του δαπάνες του κατά 50,6% μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου τριμήνου του 2023 – με το κόμμα να δίνει περισσότερο έμφαση στη διαφημιστική καμπάνια του προέδρου του, Tom Van Grieken, κατά 13,1%.

Από τα 13 κύρια κόμματα που είναι ενεργά σήμερα στο Βέλγιο, τα έξι κόμματα με τις υψηλότερες δαπάνες τους τελευταίους τρεις μήνες ήταν -χωρίς καμία έκπληξη- όλα ολλανδόφωνα κόμματα.

Μετά το Vlaams Belang, ήταν το δεξιό κόμμα NVA (ECR), στη συνέχεια το ακροαριστερό δίγλωσσο κόμμα PVdA PTB (Η Αριστερά), το φλαμανδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Vooruit (S&D), το φιλελεύθερο Open VLD (Renew) του πρωθυπουργού Alexander De Croo και το φλαμανδικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDNV, EPP).

Κατατάσσεται μόνο μετά το γαλλόφωνο Φιλελεύθερο Κόμμα MR (Renew) και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Les Engagés (ΕΛΚ), πριν από το τελευταίο ολλανδόφωνο κόμμα στην κατάταξη, το Groen (Les Verts/ALE).

Ωστόσο, ενώ η μελέτη σημείωσε πτώση κατά 4% στις συνολικές δαπάνες των πολιτικών κομμάτων για τα κοινωνικά μέσα της Meta, ανέφερε ότι ο σημαντικότερος συνολικός καταναλωτής των υπηρεσιών της Meta ήταν το φλαμανδικό τμήμα του βελγικού ακροαριστερού κόμματος, το οποίο κατέγραψε αύξηση 48,2% στις δαπάνες του.

Το NVA, από την άλλη πλευρά, μείωσε τις δαπάνες του κατά 47%, αν και παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος δαπανητής.

Αλλά το πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης είναι ότι τα ολλανδόφωνα κόμματα δαπάνησαν το 87% των συνολικών χρημάτων που ξόδεψαν τα βελγικά κόμματα συνολικά για εκστρατείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Παρά το ότι τα φλαμανδικά κόμματα συνεχίζουν να επενδύουν πολύ περισσότερο από τα γαλλόφωνα αντίστοιχα κόμματά τους, με τις δαπάνες να είναι οι υψηλότερες μεταξύ των ριζοσπαστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, παραμένει ασαφές αν η στοχευμένη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει πραγματικό αντίκτυπο. Μια σειρά μελετών που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2023 απέτυχαν να αποδείξουν οποιεσδήποτε μακροπρόθεσμες αλλαγές στην εκλογική συμπεριφορά ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαφήμισης, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο CNBC.

 

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin