Image default
Ευρώπη

Αντιμέτωπη με «πρωτοφανή» πολιτικό κατακερματισμό η Γερμανία

Καθώς η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων αυξάνεται στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας κατακερματίζεται ολοένα και περισσότερο, με έναν νέο πολιτικό παίκτη να προσπαθεί να κερδίσει τους ψηφοφόρους που γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα.

Για δεκαετίες, η Γερμανία θεωρούνταν φάρος πολιτικής σταθερότητας, όπου κυριαρχούσαν τα κεντρώα κόμματα. «Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο» ήταν το σύνθημα της εκλογικής επιτυχίας της πρώην καγκελαρίου Angela Merkel. Οι New York Times κατέληξαν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι στους Γερμανούς αρέσει η πολιτική τους να είναι βαρετή.

Όμως, με τη Γερμανία να υποφέρει από μια πληθώρα κρίσεων, από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας μέχρι την οικονομική ύφεση, το εκλογικό σώμα κατευθύνεται όλο και περισσότερο προς το πολιτικό περιθώριο. Και ορισμένοι νεοεισερχόμενοι πολιτικοί προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτή την τάση.

«Αν εξετάσουμε την προσέλευση των ψηφοφόρων και τις δημοσκοπήσεις, είναι προβλέψιμο ότι λιγότερο από το 50% των ψηφοφόρων που έχουν δικαίωμα ψήφου θα ψηφίσουν ένα από τα λεγόμενα δημοκρατικά κεντρώα κόμματα στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές», δήλωσε η γερμανίδα αριστερή Sahra Wagenknecht μετά την παρουσίαση του νέου της κόμματος τη Δευτέρα.

«Η πλειοψηφία έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σε αυτά τα καθιερωμένα κόμματα», πρόσθεσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Το νέο κόμμα, το οποίο ονομάζεται «Sahra Wagenknecht Alliance» (BSW) από το όνομα της ιδρύτριάς του, αποτελείται κυρίως από πρώην βουλευτές του Κόμματος της Αριστεράς. Ενώ το κόμμα της συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά ποσοστά γύρω στο 5%, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η πολιτική του δυναμική βρίσκεται γύρω στο 27%.

Κατακερματισμός της Γερμανίας

Το νέο κόμμα της Wagenknecht είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα μιας διαδικασίας κατακερματισμού που λαμβάνει χώρα στη Γερμανία εδώ και αρκετό καιρό.

«Ο κατακερματισμός αυξάνεται σταθερά από τη δεκαετία του 1990. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση της αφοσίωσης των άλλοτε δημοφιλών και εκλογικά επιτυχημένων κομμάτων. Η κρίση των κυρίαρχων κομμάτων δημιούργησε χώρο για πολιτικούς ανταγωνιστές», δήλωσε στο Euractiv η Dorothée de Nève, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Justus-Liebig-Universität Gießen.

Αν και είναι απίθανο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να καταλήξει όπως η Ολλανδία, όπου στο κοινοβούλιο εκπροσωπούνται πάνω από 15 κόμματα, οι πρόσφατες εξελίξεις σηματοδοτούν μια νέα κορύφωση του κατακερματισμού.

«Το γερμανικό κομματικό σύστημα είναι ήδη πιο κατακερματισμένο από ποτέ και αυτό θα επιδεινωθεί από το κόμμα της Wagenknecht», δήλωσε στο Euractiv ο Thomas Biebricher, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.

«Δεν έχουν απομείνει πολλά από τα πρώην μεγάλα λαϊκά κόμματα και αυτά που ήθελαν να τα διαδεχθούν, εκτός από ένα CDU/CSU που βρίσκεται λίγο πάνω από το τριάντα τοις εκατό», πρόσθεσε.

Η Wagenknecht πρόκειται να επωφεληθεί πρωτίστως από τη δυσαρέσκεια απέναντι στην τωρινή κυβέρνηση. Τα τρία κόμματα του συνασπισμού μαζί φτάνουν δημοσκοπικά ένα ποσοστό της τάξεως του 32%. Το ποσοστό αποδοχής του καγκελάριου Olaf Scholz έκανε επίσης βουτιά και έφτασε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο ρεκόρ του 19% – λιγότερο από το μισό του χαμηλότερου ποσοστού αποδοχής της Merkel που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η φθίνουσα δημοτικότητα της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα ορατή στα ανατολικά της Γερμανίας. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι στο κρατίδιο της Σαξονίας, τα τρία κυβερνητικά κόμματα του συνασπισμού του Scholz θα λάβουν μόνο το 14% των ψήφων, με το FDP και το SPD πιθανότατα να χάσουν ακόμη και το εκλογικό όριο που απαιτείται για την είσοδο στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Ψάρεμα στα δεξιά

Η Wagenknecht, ωστόσο δεν είναι η μόνη πιθανή νεοεισερχόμενη που θα μπορούσε να ταρακουνήσει τη γερμανική πολιτική. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών εσωτερικού και το «τρομερό παιδί» του συντηρητικού CDU, Hans-Georg Maaßen, δήλωσε ότι σκέφτεται και αυτός να ιδρύσει ένα νέο κόμμα.

Ο Maaßen είναι σήμερα επικεφαλής της Werteunion, μιας ένωσης που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τον συντηρητικό πυρήνα του CDU και συχνά πιέζει το κόμμα τους να υιοθετήσει μια πιο συντηρητική στάση. Καθώς αυτή η πίεση έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό στα μάτια του Maaßen, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα μέλη της Werteunion θα ψηφίσουν για το αν θα αποσχιστούν από το CDU για να κατέβουν με τη δική τους κομματική πλατφόρμα.

Ενώ η Wagenknecht και ο Maaßen προέρχονται από αντίθετα άκρα του πολιτικού φάσματος, ανταγωνίζονται για την ίδια βάση ψηφοφόρων, καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους του ακροδεξιού AfD, το οποίο αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει δημοσκοπικά υψηλά ποσοστά γύρω στο 23%.

Ο Maaßen δεν κρύβει την πολιτική του ομοιότητα με τον αντίπαλό του στην αριστερά.

«Αυτό που παρατηρώ με τη Sahra Wagenknecht, αλλά και με το AfD, είναι ότι απλώς μιλούν ειλικρινά και ελεύθερα για τα προβλήματα που έχουμε στη Γερμανία και συμφωνώ πολύ στενά με ορισμένα από αυτά», δήλωσε ο Maaßen στην Die Welt, προσθέτοντας ότι οι διαφορές γίνονται εμφανείς μόνο όταν πρόκειται για τις προτεινόμενες λύσεις.

Κατακτώντας την Ευρώπη

Για τα νεοεισερχόμενα κόμματα, οι επερχόμενες ευρωεκλογές αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν τα νερά και να οξύνουν το πολιτικό τους προφίλ ενόψει της Bundestagswahl και ορισμένων κρίσιμων περιφερειακών εκλογών.

«Οι ευρωεκλογές, για να είμαστε ξεκάθαροι, είναι φυσικά και για εμάς τόσο σημαντικές, διότι θα στείλουν ένα πανεθνικό πολιτικό μήνυμα», δήλωσε τη Δευτέρα η Wagenknecht.

Ενώ οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές εκλογές έχουν όριο 5% για την είσοδο των κομμάτων στο κοινοβούλιο, αυτό το εμπόδιο δεν υφίσταται όσον αφορά τις ευρωεκλογές. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο για τα νεοεισερχόμενα κόμματα να διεξάγουν μια επιτυχημένη εκστρατεία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Φυσικά, οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι επομένως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τα μικρότερα και τα νέα κόμματα – και για οικονομικούς λόγους», δήλωσε η de Nève.

Το αν η Wagenknecht θα μπορέσει να εδραιώσει πλήρως το κόμμα της μακροπρόθεσμα θα εξαρτηθεί ωστόσο κυρίως από την ικανότητά της να προσφέρει ένα πρόγραμμα που «θα πείθει τους ψηφοφόρους σε εθνικό και πολιτειακό πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε η ίδια.

Αυτό θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.

Τρία από τα πρώην ανατολικά γερμανικά κρατίδια, το Βρανδεμβούργο, η Θουριγγία και η Σαξονία, πρόκειται να οδηγηθούν στις κάλπες φέτος, με το ακροδεξιό AfD να προηγείται αυτή τη στιγμή και στα τρία.

Η Wagenknecht ελπίζει να μετατοπίσει τους ψηφοφόρους από την ακροδεξιά προς τα αριστερά, και θα μπορούσε να τα καταφέρει, καθώς οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν το κόμμα της περίπου 11% στο Βρανδεμβούργο.

«Η Wagenknecht μπορεί να ελπίζει σε ψήφους στο δεξιό συντηρητικό-αυταρχικό φάσμα- ο συνδυασμός μιας μάλλον αριστερής οικονομικής πολιτικής και κοινωνικοπολιτικά τουλάχιστον συντηρητικών θέσεων για τη μετανάστευση, την Ευρώπη, αλλά και την πολιτική για τις μειονότητες, είναι αρκετά συνδετικός», κατέληξε ο Biebricher .

 

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin