Η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα διοργανώσει τον Απρίλιο επιστημονικό συμπόσιο σχετικά με την πολυσυζητημένη διατροφική επισήμανση των τροφίμων για την «ανταλλαγή εμπειριών» χρήσης του συστήματος, ανοίγοντας εκ νέου τη συζήτηση μεταξύ των κρατών μελών που το χρησιμοποιούν και εκείνων που αντιτίθενται στην υιοθέτησή του.
Η ιδέα είναι να γίνει ένας απολογισμός και να «ανταλλαγούν εμπειρίες με διαφορετικές προοπτικές σχετικά με ένα εθελοντικό σύστημα επισήμανσης στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας που έχει ήδη εισαχθεί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», σύμφωνα με το πρόγραμμα της προεδρίας.
Το συμπόσιο, που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Απριλίου, «θα διοργανωθεί σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων», δήλωσαν πηγές της Προεδρίας της ΕΕ στο Euractiv.
Το σύστημα Nutri-score, που ξεκίνησε στη Γαλλία το 2017, είναι ένα σύστημα χρωματικής επισήμανσης, από το Α-πράσινο, που δηλώνει τα «πιο υγιεινά», έως το Ε-κόκκινο, το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα ανάλογα με τη διατροφική τους αξία, υπολογισμένη σε μια τυπική μερίδα.
Από το τέλος του 2023 ισχύει ένας νέος αλγόριθμος, με αυστηρότερες παραμέτρους για το γάλα και τα δημητριακά πρωινού, ενώ το ελαιόλαδο και τα άλλα λίπη φυτικής προέλευσης κερδίζουν πόντους σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη.
Στο σχέδιο δράσης που συνοδεύει την εμβληματική στρατηγική της ΕΕ για τη διατροφική πολιτική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την υποχρεωτική διατροφική επισήμανση των τροφίμων σε όλο το μπλοκ μέχρι το τέλος του 2022.
Σύμφωνα με μελέτη της Επιτροπής το 2020, οι ετικέτες που χρησιμοποιούν χρωματική κωδικοποίηση σε συνδυασμό με έναν διαβαθμισμένο δείκτη, όπως ο Nutriscore, είναι το καταλληλότερο μέτρο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μοντέλου.
Όμως, όπως και άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη «διευκόλυνση της μετάβασης σε υγιεινές, βιώσιμες δίαιτες» – όπως αναφέρει το σχέδιο δράσης «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»- η νομοθετική πρόταση αναβλήθηκε.
Αξιωματούχοι της Επιτροπής δήλωσαν στα τέλη του 2022 ότι η καθυστέρηση είχε ως στόχο να αποφευχθεί η υπερβολική πόλωση της συζήτησης, καθώς ο φάκελος αναμένεται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοντά στις ευρωεκλογές. Έκτοτε, το θέμα έχει φύγει από το τραπέζι.
Η βελγική πρωτοβουλία ενδέχεται να το επαναφέρει στο προσκήνιο.
Το σύστημα Nutriscore είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα που έχει διχάσει αρκετά τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το γαλλικό σύστημα είναι μόνο ένα από τα συστήματα διατροφικής επισήμανσης που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη. Άλλα παραδείγματα είναι η «κλειδαρότρυπα» στις σκανδιναβικές χώρες και το «σύμβολο της καρδιάς» στη Φινλανδία.
Το Βέλγιο συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό για τη διακυβέρνηση του Nutriscore, μαζί με άλλα πέντε κράτη μέλη και την Ελβετία, προσπαθώντας να καταστήσει το σύστημα συμβατό με τις διάφορες εθνικές διατροφικές οδηγίες.
Η Ιταλία, ο πιο ηχηρός αντίπαλος του Nutriscore, προωθεί ένα εναλλακτικό σύστημα που ονομάζεται «nutrinform battery». Σε μια συζήτηση μεταξύ των υπουργών Γεωργίας το 2020, η Ρώμη κέρδισε την υποστήριξη έξι άλλων χωρών της ΕΕ.
Τον Νοέμβριο του 2022, κατά την πρώτη του συνάντηση με τους ομολόγους του στην ΕΕ, ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας μάλιστα Francesco Lollobrigida επανέλαβε την αποστροφή του για το Nutri-score.