Τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε τα Αποκαλυπτήρια της Προτομής του Υποστρατήγου επί τιμή Ιάκωβου Τσούνη, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Βάση Υποστήριξης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΒΥΜΕΕ) στη Νέα Πέραμο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης: ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Αλεξάκης, η κόρη του αειμνήστου Υποστρατήγου κ. Αθηνά Τσούνη, ο γλύπτης κ. Νίκος Φλώρος, ο οποίος φιλοτέχνησε την προτομή, αλλά και αντιπροσωπεία προσωπικού της ΔΕΠ.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση, τα αποκαλυπτήρια της προτομής και περιήγηση στις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις της ΒΥΜΕΕ που εγκαινιάσθηκαν πρόσφατα, μέρος των οποίων αποτέλεσε γενναιόδωρη προσφορά του αειμνήστου Υποστρατήγου.
Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην διαχρονική και ανιδιοτελή προσφορά του Υποστρατήγου επί τιμή Ιάκωβου Τσούνη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και την Πατρίδα, χαρακτηρίζοντάς τον μοναδικό Έλληνα και άξιο τέκνο της Ελλάδος.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνόδευσε την κ. Αθηνά Τσούνη στο Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο «Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου», το οποίο επίσης αποτελεί μια ευγενική και υψηλού συμβολισμού προσφορά του αειμνήστου πατρός της προς τις ΕΔ, όπου είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στις περίοπτες επιτύμβιες στήλες που αναγράφονται τα ονόματα των 121.692 ιστορικώς καταγεγραμμένων Πεσόντων στα πεδία των μαχών του Έθνους.
Ο Ιάκωβος Τσούνης απεβίωσε τον Απρίλιο του 2021. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα από τον θάνατό του είχε τιμηθεί για τη σημαντική του προσφορά στην Ελλάδα, και δη στη συμβολή του για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε νεαρή ηλικία, ο εθνικός ευεργέτης κατετάχθη εθελοντικά στον Ελληνικό Στρατό και πολέμησε στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.
Αργότερα και αφότου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.
Πέραν του γεγονότος ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του προσέφερε περί τα 23 εκατ. ευρώ στις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.