Κορυφαίοι παράγοντες ασφαλείας, μεταξύ των οποίων ο Σουηδός υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin και ο αρχιστράτηγος της χώρας Micael Bydén, συμφωνούν ότι η Σουηδία θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει έναν πόλεμο και κάλεσαν για αυξημένη ανθεκτικότητα, μεταξύ άλλων και του άμαχου πληθυσμού.
Καθώς η Σουηδία αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2024 και στο ευρύτερο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας, Carl-Oskar Bohlin, προέτρεψε στο συνέδριο Folk och Försvar στο Sälen τους συμπολίτες του να προετοιμαστούν για πόλεμο .
Ο Bohlin εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο εκσυγχρονισμός του σουηδικού συστήματος πολιτικής άμυνας δεν γίνεται αρκετά γρήγορα και προέτρεψε όλους, από τους διευθυντές και τους τοπικούς συμβούλους μέχρι τους ιδιώτες, να αναλάβουν δράση.
«Πολλοί το έχουν πει πριν από μένα, αλλά επιτρέψτε μου να το πω με τη δύναμη του γραφείου μου – θα μπορούσε να γίνει πόλεμος στη Σουηδία», είπε, προσθέτοντας ότι η ευαισθητοποίηση πρέπει να μετατραπεί σε πρακτική δράση.
Έκανε επίσης παραλληλισμούς με την Ουκρανία, η οποία αντιμετώπισε μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή με «απόλυτη ανθεκτικότητα», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα μόνο εάν η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ενήμεροι για την κατάσταση και κατανοούν τι διακυβεύεται», δήλωσε ο Bohlin.
Σχολιάζοντας την άποψη του Bohlin στο σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SVT τη Δευτέρα, ο Σουηδός αρχιστράτηγος Micael Bydén δήλωσε ότι συμφωνεί με όσα είπε ο υπουργός.
«Σε ατομικό επίπεδο, πρέπει να προετοιμαστείτε ψυχολογικά», δήλωσε ο Bydén και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση και η σαφήνεια χθες ήταν αδιαμφισβήτητη. Τώρα πρέπει να περάσουμε από τα λόγια και την κατανόηση στη δράση».
Ενώ ο Bydén επεσήμανε τις σημαντικές επενδύσεις και προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της ασφάλειας της Σουηδίας σε σημείο που η αμυντική ικανότητα της χώρας να είναι πολύ ισχυρότερη, δήλωσε επίσης ότι όσο πιο γρήγορα η Σουηδία γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, τόσο το καλύτερο.
«Η ελπίδα δεν αποτελεί στρατηγική πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί ένα σχέδιο, αλλά η ελπίδα πρέπει να υπάρχει. Δεν είναι όλα καταστροφή και κατήφεια», πρόσθεσε ο Bydén.
«Κοιτάξτε τις ειδήσεις από την Ουκρανία και κάντε στον εαυτό σας τις απλές ερωτήσεις: Αν αυτό συμβεί εδώ, είμαι προετοιμασμένος; Τι πρέπει να κάνω; Όσο περισσότεροι άνθρωποι έχουν σκεφτεί, μελετήσει και προετοιμαστεί, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η κοινωνία μας», είπε επίσης.
Η Σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Απρόβλεπτης Ανάγκης (MSB) έχει αναλάβει τώρα να βοηθήσει τις βασικές και κρίσιμες για τον πόλεμο αρχές και εταιρείες να δημιουργήσουν την οργάνωσή τους σε καιρό πολέμου, ενώ η σουηδική κυβέρνηση θέλει επίσης να εκπονήσει μια ανάλυση σχετικά με το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού με προϊόντα υγείας.