Η Σλοβακία πληρώνει πλέον επιτόκια ρεκόρ για τα κρατικά ομόλογα, ξεπερνώντας ακόμη και την Ελλάδα, οδεύοντας ενδεχομένως προς την άβυσσο της χρεοκοπίας.
Για τη Σλοβακία, το επιτόκιο των κρατικών ομολόγων είναι ήδη υψηλότερο από ό,τι στην περίπτωση της Ελλάδας (3,32%) και της Πορτογαλίας (2,9%), οι οποίες χρειάστηκε να διασωθούν από τη χρεοκοπία από το ταμείο διάσωσης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πριν από 13 χρόνια.
Το επιτόκιό της είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη μετά τη Ρώμη για το 10ετές κρατικό ομόλογο που χρησιμοποιεί η Μπρατισλάβα για τη χρηματοδότηση του χρέους της. Στην Ιταλία είναι 3,87% και στη Σλοβακία 3,4%.
«Τα επιτόκια των ομολόγων αντικατοπτρίζουν όλο και περισσότερο τη λήψη αποφάσεων των παραδοσιακών παραγόντων της αγοράς κατά την αποταμίευση χρημάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Matej Horňák, αναλυτής της τράπεζας Slovenská Sporiteľna, στο denník SME.
Ωστόσο, το 2011, η Σλοβακία αντιτάχθηκε στην έγκριση του ταμείου διάσωσης του ευρώ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει την κρίση. Η απόρριψη της πρότασης προκάλεσε επίσης την κατάρρευση της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού της τότε πρωθυπουργού Iveta Radičová.
Επιπλέον, η Σλοβακία είδε τη σημαντικότερη αύξηση του λεγόμενου ασφαλίστρου κινδύνου μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, αναφέρει η denník SME.
Ακόμη και γενικότερα, η οικονομία της Σλοβακίας δεν τα πηγαίνει πολύ καλά.
Τον Δεκέμβριο, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Σλοβακίας σε ξένο νόμισμα σε «A-» από «A».
«Η στρατηγική εξυγίανσης της κυβέρνησης παραμένει αβέβαιη και στο βασικό μας σενάριο, δεν αναμένουμε ότι το χρέος θα σταθεροποιηθεί τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο οίκος Fitch.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της Σλοβακίας αναμένεται να αυξηθεί στο 6,5 % του ΑΕΠ το 2024, το υψηλότερο στην ΕΕ.
Η κυβέρνηση ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2024 με εξυγίανση μόλις 0,5% από το προηγούμενο έτος τον Δεκέμβριο. Έχει ήδη παρουσιάσει σχέδια για την εξεύρεση περισσότερων πόρων με την αύξηση των φόρων στον καπνό και το αλκοόλ και τη μετακίνηση μέρους των συνταξιοδοτικών κεφαλαίων από πυλώνα επενδύσεων σε πυλώνα άμεσης χρήσης.