Image default
Οικονομία

Βουλή: Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο

Ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον τίτλο «Α) Κύρωση της από 7.12.2023 τροποποίησης της από 31.7.1995 Σύμβασης Ανάπτυξης Αεροδρομίου μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» – Β) Κύρωση του από 4.1.2024 Ιδιωτικού Συμφωνητικού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Αεροπορία Αιγαίου Ανώνυμη Αεροπορική Εταιρεία»».

Απέναντι στις αντιρρήσεις όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, τα οποία καταψήφισαν αιτιολογώντας ότι πρόκειται για μη επωφελή επιλογή ιδιωτικοποίησης επί της ουσίας του Αερολιμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, τόνισε ότι αντιθέτως πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής σημασίας και διευκρίνισε ότι η αλλαγή της σύμβασης αυτό που κάνει είναι να εναρμονίζει το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης με αυτό που πρέπει να ισχύει για εισηγμένες εταιρείες ώστε να μπορέσει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Ο κ. Πετραλιάς, ανέφερε ότι ενώ από την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε ο σχεδιασμός να πουληθεί ο Διεθνής Αερολιμένας σε fund, η σημερινή κυβέρνηση έκανε την επιλογή να γίνει η εισαγωγή του στο ελληνικό χρηματιστήριο κάτι που αποτελεί «μια στρατηγικής σημασίας πράξη», ώστε να αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ως προς το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου, που αφορά την απόδοση 85 εκατ. ευρώ από την Aegean Airlines στο ελληνικό δημόσιο και τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης ότι το Δημόσιο έδωσε 120 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο της πανδημίας στην εταιρεία και σήμερα εισπράττει μόνον τα 85 από αυτά, ο κ. Πετραλιάς απάντησε ότι τα 120 εκατομμύρια που έδωσε το κράτος τον Ιούλιο του 2021, κατόπιν της εγκριτικής απόφασης DG-COM, του Δεκεμβρίου του 2020, δεν ήταν δάνειο, αλλά αφορούσαν επιχορήγηση κατά τα πρότυπα και άλλων χωρών (Ιταλία, Πορτογαλία, Κροατία, Αυστρία) που έδωσαν επιχορηγήσεις στις αεροπορικές τους μεταφορές, οι οποίες είχαν κλείσει με κρατική εντολή, χωρίς μάλιστα να πάρουν πίσω κάτι κάτι από αυτή. Προσέθεσε δε πως η κυβέρνηση είχε την πρόνοια, κατά την πρώτη ενίσχυση, να βάλει τον όρο των warrants, ώστε σε περίπτωση που επανέλθει εταιρεία και αναπτυχθεί, μέρος της ενίσχυσης να το λάβει πίσω το Δημόσιο, κάτι που έγινε μάλιστα στο διπλάσιο, αφού με την εκτίναξη της μετοχής της εταιρείας, από 40 εκατ. που ανέμενε να πάρει πίσω, τελικώς λαμβάνει 85 εκατομμύρια ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Καταναλωτές: Τα νέα μέτρα δεν φέρνουν… την άνοιξη στις τσέπες μας

admin

Ρεύμα: Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για ρευματοκλοπές και στρατηγικούς κακοπληρωτές

admin

Απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας για 280.000 οφειλέτες

admin

ΑΑΔΕ: Βάζει στο στόχαστρο κρυπτονομίσματα και digital assets

admin

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath