Image default
Πρώτο Θέμα

Η Ρωσία μπορεί να ξεμείνει από τανκ – Πόσα υπολογίζεται ότι διαθέτει

Η Ρωσία μπορεί να ξεμείνει από τανκ - Πόσα υπολογίζεται ότι διαθέτει

Του David Axe

Η Ρωσία ενδέχεται να ξεμείνει από τανκ σε δύο ή τρία χρόνια, αν μια πρόσφατη εκτίμηση είναι ακριβής. Μπορεί να ξεμείνει και από άρματα μάχης περίπου στην ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 με 2.987 τανκ. Μετά από 23 μήνες σκληρών μαχών, οι Ρώσοι έχουν χάσει τουλάχιστον 2.619 τανκ, γεγονός που μπορούν να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητοι αναλυτές.

Πρόκειται για 1.725 που έχουν καταστραφεί, 145 που έχουν υποστεί ζημιές, 205 που έχουν εγκαταλειφθεί και 544 Τ-55, Τ-62, Τ-72 και Τ-90 που έχουν αρπάξει οι Ουκρανοί.

Αν το Κρεμλίνο δεν είχε επιλογές για την αντικατάσταση των πολεμικών απωλειών, ο ρωσικός στρατός θα είχε μόλις 368 τανκ. Πολύ λίγα για να πολεμήσει απέναντι στο σώμα τεθωρακισμένων της Ουκρανίας, το οποίο μεταξύ των προπολεμικών τανκ, των ανακαινισμένων τανκ και των δωρεών – πλην των απωλειών – ενδέχεται να αριθμεί περίπου χίλια οχήματα.

Όμως το Κρεμλίνο έχει πηγές ανταλλακτικών για τα τανκ. Το εργοστάσιο Uralvagonzavod στη νότια Ρωσία, το οποίο κατασκευάζει νέα T-90M, καθώς και τέσσερα άλλα εργοστάσια που επισκευάζουν και εκσυγχρονίζουν παλιά τανκ τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες. Ορισμένα βρίσκονταν στις αποθήκες εδώ και δεκαετίες.

Το μεγάλο ερώτημα, το οποίο κανένας εξωτερικός αναλυτής δεν έχει απαντήσει με σαφήνεια, είναι πόσα τανκ μπορεί να κατασκευάσει η Uralvagonzavod και πόσα τανκ μπορούν να επισκευάσουν τα άλλα εργοστάσια.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι παρέλαβε 1.500 νέα και εκσυγχρονισμένα τανκ μετά από μια εντατική βιομηχανική προσπάθεια κατά την οποία τριπλασίασε περίπου την παραγωγή το 2023. Αν αυτό είναι αλήθεια – ένα μεγάλο αν – θα ήταν εύλογο να υποθέσουμε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παρέλαβαν περίπου 500 νέα και εκσυγχρονισμένα τανκ.

Τρεις χιλιάδες τανκ προπολεμικά μείον 2.600 απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου συν 2.000 τανκ αντικατάστασης ισούται με 2.400 τανκ. Καθώς ο ρωσικός στρατός πρόσθεσε νέους σχηματισμούς στους 23 μήνες από την έναρξη του πολέμου, έτσι κάθε μεραρχία, ταξιαρχία και σύνταγμα θα έχουν λιγότερα τανκ στη διάθεσή τους από όσα θα είχαν πριν από το 2022.

Παρόλα αυτά, 2.4000 τανκ είναι μάλλον…αρκετά τανκ. Αρκετά, δηλαδή, εφόσον ο πόλεμος είναι “στάσιμο” και καμία πλευρά δεν βασίζει τη στρατηγική της σε μια γρήγορη πρόοδο των τεθωρακισμένων στις άμυνες του εχθρού.

Αλλά εδώ είναι το θέμα. Η Ρωσία ενδέχεται να έχει λιγότερα από 2.400 τανκ. Πολύ λιγότερα, καθώς η Ρωσία ίσως δεν παράγει τόσα νέα και εκσυγχρονισμένα τανκ όσα ισχυρίζεται το Κρεμλίνο.

Το Militarnyi, με έδρα το Κίεβο, αξιολόγησε προσεκτικά μια ξεχωριστή ανάλυση από το ARI και κατέληξε σε ένα εντυπωσιακό συμπέρασμα. Ανησυχητικό για τους υποστηρικτές της ρωσικής επιθετικότητας.

“Ο ρυθμός των εργασιών, σύμφωνα με το ΑRI, είναι σημαντικό χαμηλότερος από ό,τι υποστηρίζει η ρωσική προπαγάνδα”, ανέφερε το Militarnyi. Σύμφωνα με σχετική εκτίμηση, η ρωσική βιομηχανία παράγει μόλις 390 τανκ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχει κατασκευάσει ή αποκαταστήσει μόλις 780 τανκ το 2022 και το 2023.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε αυτό σημαίνει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να διαθέτουν μόλις 1.180 τανκ. Ίσως λίγο περισσότερο τανκ από όσα διαθέτουν σήμερα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο για το Κρεμλίνο, οι Ρώσοι χάνουν τελευταία – σε μετωπικές επιθέσεις αυτοκτονίας – πολύ περισσότερα τανκ από όσα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν ακόμη και στο πιο αισιόδοξο βιομηχανικό σενάριο. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι Ρώσοι ενδέχεται να ξεμείνουν από τανκ.

Αν ο στόχος του Κρεμλίνου είναι να πετύχει μια επανάσταση στον χώρο των τεθωρακισμένων, πρέπει πρώτα να ανασυγκροτήσει το σώμα των τανκ του. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον θα πρέπει να χάνει λιγότερα τανκ, αν όχι και να αρχίσει να παράγει πολύ περισσότερα τανκ αντικατάστασης. Για να γίνει κάτι τέτοιο εφικτό, θα χρειαζόταν μια “παρατεταμένη στασιμότητα στο μέτωπο”, εξήγησε το Militarnyi.

Αλλά το Κρεμλίνο δεν αφήνει τον πόλεμο να μείνει στάσιμος. Αντιθέτως, έχει εξαπολύσει απρόσεκτες μετωπικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία. Μόνο μία, η επίθεση βόρεια του Μπαχμούτ, έχει φέρει ουσιαστική πρόοδο για τη Ρωσία, και όλες τους έχουν προκαλέσει την απώλεια περισσότερων τανκ από όσα μπορεί να χάσει ο ρωσικός στρατός.

Σχετικα αρθρα

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath

Ο γάμος της χρονιάς: Oι μεγιστάνες της Wall Street και της Silicon Valley στην Ινδία για το pre-wedding πάρτι

admin

Moody’s: Γιατί η ΕΚΤ θα “σπάσει” την παράδοση και θα κινηθεί νωρίτερα από τη Fed στη μείωση των επιτοκίων

admin

Eurostat: Η Ελλάδα στις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη

admin

Η Ευρώπη και ο κόσμος χρειάζονται η Ουκρανία να νικήσει – D.KULEBA & J.BORRELL

admin

Τεχνητή νοημοσύνη: Επανάσταση ή νέα φούσκα της αγοράς;

admin

JP Morgan: Σε «μαρασμό ανάπτυξης» η Ευρώπη – Στηρίζεται σε μια χούφτα εταιρείες

admin

ΤΧΣ: Αποφασίζει το Σαββατοκύριακο για το placement της Πειραιώς

fastpath

Barron’s: Ποια family funds κάνουν κουμάντο στην παγκόσμια οικονομία – Οικονομικός Ταχυδρόμος

admin

UBS: Οι 3 παράγοντες που θα φέρουν ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα

fastpath

Ευρωζώνη: Τα υψηλά επιτόκια «στραγγάλισαν» τον τραπεζικο δανεισμό – «Καμπανάκι» για την οικονομία

fastpath

Σε κίνδυνο η παγκόσμια φορολογική συμφωνία

fastpath