Image default
Πολιτική

Ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου στην εκδήλωση «Ζητήματα Συνταγματικότητας του νέου Φορολογικού Νόμου»

Κριτική στον νέο φορολογικό νόμο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τα τεκμήρια, άσκησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών, Επιστημόνων, Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, με θέμα «Ζητήματα Συνταγματικότητας του νέου Φορολογικού Νόμου».

Όπως επισήμανε η διάταξη για το τεκμήριο έχει «εμφανές νομικό ενδιαφέρον» ενώ «αποκαλύπτει και μια καίρια παθογένεια της κρατικής μηχανής».

«Αντίκειται προδήλως στις διατάξεις του Συντάγματος κάθε φορολογικό τεκμήριο, το οποίο επιτρέπει στ’ αρμόδια κρατικά όργανα να υπολογίζουν τα φορολογικά βάρη -και να καθορίζουν τις αντίστοιχες φορολογικές υποχρεώσεις- με βάση πλασματική φορολογητέα ύλη. Και τούτο διότι ένα τέτοιο «πλάσμα» οδηγεί, νομοτελειακώς, σε συνταγματικώς ανεπίτρεπτο υπολογισμό αμιγώς πλασματικής φοροδοτικής ικανότητας», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τα φορολογικά τεκμήρια, προκειμένου να είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα «κατά το γράμμα και το πνεύμα τους σε ό,τι αφορά την κατανομή των δημόσιων βαρών, πρέπει να είναι μαχητά».

Όπως εξήγησε «τούτο σημαίνει ότι η νομοθετική εξουσία ναι μεν μπορεί να θεσπίζει τεκμήρια εξακρίβωσης του φορολογητέου εισοδήματος και υπολογισμού των αναλογούντων στους υποχρέους φόρων, πλην όμως κατά το γενικό τεκμήριο ειλικρίνειάς τους πρέπει και οι βαρυνόμενοι φορολογούμενοι να έχουν την δυνατότητα αποτελεσματικής αμφισβήτησης του τεκμαρτώς υπολογιζόμενου φορολογητέου εισοδήματος». Αυτό σημαίνει ότι «τα απολύτως αμάχητα φορολογικά τεκμήρια δεν είναι συνταγματικώς ανεκτά».

Επισήμανε δε ότι «η τακτική υιοθέτησης αμάχητων φορολογικών τεκμηρίων από την Εκτελεστική και την Νομοθετική Εξουσία έχει και μια πρόσθετη ‘θλιβερή’ εξήγηση» όπως και ότι «η εκτελεστική εξουσία «με ‘θεραπαινίδα’ την νομοθετική επιδίδεται σε ‘ανέξοδες’ πολιτικές είσπραξης άμεσων φόρων».

Κρίνει ακόμη ότι οι κυβερνήσεις «δεν έχουν το πολιτικό ‘θάρρος’ ουσιαστικής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος και των μηχανισμών του σε ό,τι αφορά τις δομές του και το έμψυχο δυναμικό του». Οι πολιτικές τους, όπως λέει, όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές ως προς την είσπραξη των φόρων αλλά και πλήττουν το κράτος δικαίου.

Δείτε την ομιλία του κ. Παυλόπουλου μετά το 44:00.

«Aντισυνταγματικότητες του Νέου Φορολογικού Νόμου»

Σχετικα αρθρα

Πολάκης κατά Τσίπρα μετά τη συνέντευξη στο συνέδριο της Καθημερινής: Λάθος σύντροφε Αλέξη…

admin

Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο συνέδριο της Καθημερινής: «Η Δημοκρατία είναι μια συνεχής διεκδίκηση»

admin

Βροχή αντιδράσεων για το mea culpa Τσίπρα: Βολές από Πολάκη και άλλα στελέχη του κόμματος, σιγή από Παππά

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Χρύσωσε» το χάπι στον Πολάκη ο Κασσελάκης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η Δώρα Αυγέρη και επίσημα στους υποψήφιους για την ευρωβουλή – Αποχωρεί από εκπρόσωπος

admin

Ερώτηση 24 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή: Πώς κατέληξαν στοιχεία αποδήμων στο πολιτικό γραφείο ευρωβουλεύτριας της ΝΔ

admin

Μητσοτάκης για Τεντόγλου: Όσο μακριά φτάνει το κάθε άλμα του, τόσο ψηλά υψώνει τη σημαία

admin

Δένδιας: Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της

admin

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Ασπρόπυργο – Συνομίλησε με τους πολίτες και έβγαλε selfies (Φωτογραφίες)

admin

Μητσοτάκης από Ασπρόπυργο: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα για την ελληνική κοινωνία – Η κυβέρνηση διαρκώς παρούσα με ελέγχους

admin

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος, ως σοσιαλιστές και δημοκράτες, να προσφέρουμε μια νέα ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης

admin

Κασσελάκης: Οι απόδημοι Έλληνες δεν είναι περιφερόμενες mailing lists για τους πολιτευτές της ΝΔ – Θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις

admin