Image default
Ευρώπη

Κίνα: Παγκόσμιος πόλος έλξης για διασυνοριακές επενδύσεις

Τρίτο άρθρο της σειράς «Οι ευκαιρίες της Κίνας»

Τον τελευταίο καιρό, ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης προβάλουν απαισιόδοξα μηνύματα μιλώντας περί «απόσυρσης των ξένων κεφαλαίων από την Κίνα» σε μια προσπάθεια να αμαυρώσουν την κινεζική οικονομία. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η απάντηση δίνεται μέσα από τα διαθέσιμα δεδομένα. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023, 48.078 ξένες επιχειρήσεις εισήλθαν στην κινεζική αγορά, αριθμός αυξημένος κατά 36,2% σε ετήσια βάση. Η πραγματική απορρόφηση ξένων κεφαλαίων από την Κίνα έφτασε το 1.040,33 δισ. γιουάν, που έστω και μειωμένη κατά 10% σε σύγκριση με το 2022, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ από το 2017 και για έξι συνεχόμενα χρόνια παραμένει στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της Κίνας απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις καθώς και τη δυναμική προώθηση ενός υψηλού επιπέδου ανοίγματος. Το εύρος του ανοίγματος προς τις ξένες επενδύσεις και τη διεθνή αγορά συνεχώς επεκτείνεται. Το επιχειρηματικό περιβάλλον προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στην αγορά και βασίζεται στο κράτος δικαίου. Η όλο και μεγαλύτερη ελκυστικότητα της εγχώριας αγοράς ενισχύει σημαντικά την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Κίνα συνεχίζει να αποτελεί βασικό προορισμό διασυνοριακών επενδύσεων.

Επί του παρόντος, παρατηρείται μια συνολική βελτίωση στη χρήση ξένων κεφαλαίων στη χώρα. Πρώτον, το σύνολο των χρησιμοποιούμενων ξένων κεφαλαίων έχει γενικά ξεπεράσει τον παγκόσμιο μέσο όρο. Με την αύξηση της χρήσης ξένων κεφαλαίων από την Κίνα που ακολούθησε τις μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα, η χώρα πέρασε σταδιακά από μια ταχεία σε μια σταθερή ανάπτυξη. Δεύτερον, η χρήση ξένων επενδύσεων επιτάχυνε την αναβάθμιση των βιομηχανικών δομών. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 οι βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας αντιπροσώπευαν το 37,2% της πραγματικής χρήσης ξένων κεφαλαίων, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,1% σε σύγκριση με το 2022. Συγκεκριμένα, οι πραγματικές ξένες επενδύσεις στη μεταποίηση υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκαν κατά 1,8%. Τρίτον, οι επενδύσεις από ορισμένες αναπτυγμένες χώρες αυξήθηκαν ταχύτατα. Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 οι πραγματικές επενδύσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και την Αυστραλία αυξήθηκαν κατά 93,9%, 93,2%, 34,1%, 23,3% και 14,3% αντίστοιχα.

Επιπλέον, ενισχύεται συνεχώς και σε παγκόσμιο επίπεδο η ελκυστικότητα και ο ρόλος των εξαιρετικά τεράστιων αγορών στις διασυνοριακές επενδύσεις. Οι ξένες επενδύσεις στην Κίνα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των παγκόσμιων διασυνοριακών επενδύσεων και η κινεζική αγορά αποτελεί πλέον σημαντική πηγή εσόδων για τις ξένες επιχειρήσεις. Το ποσοστό των εγχώριων πωλήσεων στα έσοδα εκμετάλλευσης των βιομηχανικών ξένων επιχειρήσεων έχει αυξηθεί από 50% μια δεκαετία πριν σε πάνω από 70%. Στον κλάδο της πληροφορικής και των επικοινωνιών, τα έσοδα των ξένων επιχειρήσεων αντιπροσωπεύουν το 56,25% των συνολικών εσόδων του κλάδου. Από το 2012 έως το 2022, το ποσοστό των συνολικών κερδών των ξένων βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας στα συνολικά κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων ορισμένου μεγέθους ολόκληρης της χώρας αυξήθηκε από 22,6% σε 23,8%. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Συμβούλιο για την Προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου της Κίνας, πάνω από το 90% των ξένων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι αναμένουν σταθερά ή αυξημένα επενδυτικά κέρδη στη χώρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Επιπλέον, πάνω από το 70% αυτών δήλωσαν ότι η δομή της βιομηχανικής τους αλυσίδας στην Κίνα πρόκειται να παραμείνει ίδια ή να προσαρμοστεί περαιτέρω σε τοπικό επίπεδο.

Τα μακροπρόθεσμα και υγιή θεμελιώδη μεγέθη της κινεζικής οικονομίας, το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, το άφθονο ανθρώπινο κεφάλαιο έντασης γνώσεων, οι προηγμένες ψηφιακές υποδομές και οι υποδομές μεταφορών, το εύρωστο οικολογικό περιβάλλον και άλλοι νέοι παράγοντες αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε προηγμένες βιομηχανίες της μεταποίησης και σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, μέσα από την ευθυγράμμιση με τους διεθνείς οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες υψηλών προδιαγραφών, την προώθηση του θεσμικού ανοίγματος σε κανόνες, κανονισμούς, πρότυπα και τρόπους διαχείρισης, και με την ενίσχυση της δημιουργίας ενός διεθνούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρώτης τάξεως που εδραιώνεται στο κράτος δικαίου, η Κίνα θα δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο, σταθερό, διαφανές, προβλέψιμο και ανοιχτό περιβάλλον.  Στο μέλλον η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί παγκόσμιο πόλο έλξης για τις διασυνοριακές επενδύσεις.

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin