Image default
Ευρώπη

Αίνιγμα η γερμανική πολιτική ασύλου καθώς το AfD αυξάνει τη δημοτικότητά του

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Γερμανίας, το CDU, προτρέπει την κυβέρνηση της χώρας να συνεργαστεί με τα ομόσπονδα κρατίδια για την αυστηροποίηση της πολιτικής ασύλου, φοβούμενο ότι το θέμα θα μπορούσε να αφεθεί στο ακροδεξιό κόμμα AfD.

Υπό την πίεση της αντιπολίτευσης και των γερμανικών κρατιδίων, ο καγκελάριος Olaf Scholz συναντήθηκε με τους επικεφαλής των γερμανικών κρατιδίων τον Νοέμβριο για να συζητήσουν τρόπους αυστηροποίησης της πολιτικής ασύλου της χώρας. Τώρα όμως, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να συζητηθούν τα αποτελέσματα.

«Η δύναμη των λαϊκιστών και των εξτρεμιστών τροφοδοτείται πάντα από την αδυναμία των δημοκρατών να δράσουν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας: το μεταναστευτικό ζήτημα», δήλωσε ο υπουργός-πρόεδρος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Hendrik Wüst (CDU/EPP), στην Tagesspiegel.

Ο Wüst ζήτησε να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Scholz για την αξιολόγηση των μέτρων για το άσυλο που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

Το αίτημά του ακολουθεί την αυξανόμενη δημοτικότητα του AfD, το οποίο σήμερα συγκεντρώνει ποσοστό 22% πάνω από οποιοδήποτε από τα κυβερνητικά κόμματα, γεγονός που το τοποθετεί μόνο πίσω από το CDU, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.

Το θέμα έχει γίνει επίσης ιδιαίτερα ευαίσθητο μετά την αποκάλυψη του ανεξάρτητου και ερευνητικού μη κερδοσκοπικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Correctiv ότι μέλη του AfD συναντήθηκαν με σημαίνοντες επιχειρηματίες και νεοναζί επιχειρηματίες τον Νοέμβριο σε ξενοδοχείο υπό άκρα μυστικότητα και συζήτησαν σχέδια για την απέλαση ανεπιθύμητων κατοίκων, αμφισβητώντας τα θεμελιώδη δικαιώματα των Γερμανών πολιτών.

Ο δήμαρχος του Βερολίνου Kai Wegner (επίσης CDU) προσχώρησε στην έκκληση προς την κυβέρνηση να συνεργαστεί με τα κρατίδια, ζητώντας «άλλη μια σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων».

«Χρειαζόμαστε μια κοινή προσπάθεια των δημοκρατικών κομμάτων για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις της εποχής μας», δήλωσε ο Wegner στην Tagesspiegel. «Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε πορεία στη μεταναστευτική πολιτική», πρόσθεσε.

Όμως ο Kevin Kühnert, γενικός γραμματέας του κυβερνώντος SPD του Scholz, απέρριψε την πρόταση και χαρακτήρισε «το αίτημα του Wüst άκομψο, ειδικά σε αυτούς τους καιρούς» αναφερόμενος στις πρόσφατες αποκαλύψεις.

Ο ευρωβουλευτής Dennis Radtke (CDU/EPP) σχολίασε στο Χ: «Μια διακομματική λύση στο προσφυγικό ζήτημα δεν αποτελεί παραχώρηση προς το AfD, αλλά θα ήταν μια σημαντική συμβολή στον αγώνα κατά της μετανάστευσης».

Η Γερμανία, στην οποία το 2023 σχεδόν ένας στους τρεις αιτούντες άσυλο υπέβαλε αίτηση σε χώρες της ΕΕ, την Ελβετία και τη Νορβηγία, σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου της ΕΕ (EUAA) που είδε η Die Welt, ενδέχεται να δει μείωση των αριθμών ως αποτέλεσμα των αυστηρότερων κανόνων για το άσυλο.

 

Σχετικα αρθρα

Rolls-Royce: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2023 – Άλμα 8% για τη μετοχή

admin

Nvidia: Νέο ράλι για τη μετοχή μετά την απογείωση εσόδων και κερδών

admin

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

admin

Σαουδική Αραβία: Φαραωνικά οράματα που αναγκάζουν το βασίλειο να δανειστεί (φωτό – βιντεο)

admin

Διακήρυξη της Αμβέρσας: Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας

admin

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τους Πολωνούς αγρότες που αποκλείουν συνοριακά περάσματα

admin

Η εκρηκτική άνοδος Shein και Temu «ταράζει» τις παγκόσμιες αερομεταφορές

admin

Eurostat: Από ΑΠΕ κατά 43% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

admin

Γαλλία: Εισβολή αγροτών στην έδρα του κολοσσού των γαλακτοκομικών Lactalis

admin

Λονδίνο: Ξενοδοχείο θα γίνει ο εμβληματικός πύργος BT

admin

Η γαλλική δεξιά αντιτίθεται σε μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

admin

Στην Ουγγαρία ο Σουηδός πρωθυπουργός ενόψει ψηφοφορίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

admin