Image default
Επιχειρήσεις

Νταβός: Αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία δείχνει έρευνα του WEF

Νταβός: Αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία δείχνει έρευνα του WEF

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια χρονιά με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης και αβεβαιότητα που προέρχεται από γεωπολιτικές εντάσεις, αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, διαπιστώνει έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα (15/1) στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η έρευνα αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), μεταξύ περισσότερων από 60 κορυφαίων οικονομολόγων οι οποίοι επιλέγονται απ’ όλο τον κόσμο, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και αποτελεί μια απόπειρα να σκιαγραφηθούν οι προτεραιότητες για τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 56% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι, το 2024, η παγκόσμια οικονομία θα εξασθενίσει. Ωστόσο, υπάρχει υψηλός βαθμός περιφερειακών αποκλίσεων. Ενώ οι περισσότεροι βλέπουν μέτρια ή ισχυρή ανάπτυξη για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει, επίσης, η άποψη ότι η Ευρώπη θα έχει μόνο ασθενική ή πολύ ασθενική ανάπτυξη.

Η εικόνα για τη Νότια Αφρική και την Ανατολική Ασία και Ειρηνικό είναι πιο θετική, με την πλειονότητα να περιμένει για τις περιφέρειες αυτές τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη για το 2024.

Αντανακλώντας τις εκτιμήσεις κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με τις οποίες τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί, το 70% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα χαλαρώσουν καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η σημερινή σύσφιξη στις αγορές εργασίας χαλαρώνει.

Η τεχνητή νοημοσύνη αφήνει το σημάδι της στην παγκόσμια οικονομία. Ενώ το 94% περιμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προωθήσει σημαντικά την παραγωγικότητα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, μόλις το 53% βλέπει το ίδιο και για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσιοποιήθηκε, επίσης, μια μελέτη για την «ποιότητα» της οικονομικής ανάπτυξης σε 107 οικονομίες, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες αναπτύσσονται με τρόπους που δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμοι ούτε κοινωνικά συμπεριληπτικοί.

«Η αναζωπύρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι ουσιώδης για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, εντούτοις μόνο η ανάπτυξη δεν είναι αρκετή», λέει η Σαάντια Ζαχίντι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το WEF ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει μια καμπάνια για να ορίσει μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη και να βοηθήσει αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις ώστε να την εξισορροπήσουν με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες προτεραιότητες.

#Παγκόσμιο_Οικονομικό_Φόρουμ #WEF #Νταβός #παγκόσμια_οικονομία #αβεβαιότητα

Σχετικα αρθρα

Πλατινένιος Υποστηρικτής της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ η Mega Brokers

admin

Νέα μονάδα στον Βόλο στήνει η Μυτιληναίος, επένδυση 60 εκατ. ευρώ

admin

Τετρακόσια άτομα έχουν αποφοιτήσει από το Vodafone Discover Graduate Program

admin

Εργο για το διεθνές αεροδρόμιο της Σόφιας ανέλαβε η cosmoONE

admin

ΑΔΜΗΕ: Στο 7,51% το WACC για το 2024

admin

Πρωτοπορεί το «Υγεία» στην εκπαίδευση ιατρών στην ενδοσκοπική καρδιοχειρουργική

admin

Χ.Α.: Στις 1415 μονάδες η πλησιέστερη στήριξη

admin

Μνημόνιο συνεργασίας Eurolife FFH- LTIMindtree για τη δημιουργία Gen AI και Digital Hubs σε Ευρώπη και Ινδία

admin

Prodea: H Invel διέθεσε μετοχές αξίας €2,4 εκατ.

admin

Prodea: Διέθεσε μετοχές αξίας €2,4 εκατ. η Invel

admin

Dimand: Διαψεύδει δημοσιεύματα για καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της

admin

ΓΕΚ Τέρνα: Διαχρονικά αποδέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος η Τέρνα Ενεργειακή

admin