Image default
Οικονομία

Crash test για το βρεφικό γάλα: Οι τιμές ανά ευρωπαϊκή χώρα -Το κόστος για ένα παιδί σε έναν χρόνο

Στη δύσκολη φάση της εφαρμογής της απόφασης για πλαφόν στο βρεφικό γάλα, περνάνε οι αρμόδιες υπηρεσίες, με στόχο -τι άλλο; να μειωθούν οι τιμές και να κλείσει η «ψαλίδα» με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται, πλέον, πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.  

Με την υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, θα πρέπει τα λογιστήρια των εταιριών- που ήδη έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία- να αποστείλουν τα στοιχεία για τα λειτουργικά τους κόστη, έτσι ώστε να προκύψει το κατά περίπτωση «ταβάνι» στις τιμές διάθεσης των προϊόντων.  

Αναμφίβολα έχουν ενδιαφέρον τα συγκριτικά στοιχεία τιμών και πώς αυτές αυξήθηκαν στη χώρα μας τη διετία των «τρελών» ανατιμήσεων. Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Skroutz και αφορούν σε γάλατα τεσσάρων διαφορετικών εταιριών πρώτης βρεφικής ηλικίας, άρα σε ανελαστική δαπάνη, με δεδομένο ότι το γάλα είναι σχεδόν αποκλειστική πηγή διατροφής.  

Γάλα 1 600gr 

12/1/22: 14,01 € 

11/1/24: 18,05 € 

+28,8% 

Γάλα 2 400 gr 

13/1/22: 12,62 € 

11/1/24: 16,23 € 

+28,6% 

Γάλα 3 800gr  

12/1/22: 19,9 €  

11/1/24: 22,63 € 

+13,7% 

Γάλα 4 800gr  

13/1/22: 20,49 € 
11/1/24: 24,27 € 

+18,4% 

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, το πρόβλημα των αποκλίσεων- μικρών ή μεγαλύτερων- από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές είναι υπαρκτό αλλά θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν κι άλλες παράμετροι, που τελικά διαμορφώνουν τις ισορροπίες προσφοράς- ζήτησης και εν τέλει τις τιμές. Το βασικό είναι ότι αν και τα βρεφικά γάλατα «απελευθερώθηκαν» από τα φαρμακεία και διατίθενται και στα super markets, δεν έχουν «αποφαρμακοποιηθεί». Έτσι, ενώ σε χώρες της Β. Ευρώπης, οι καταναλωτές αγοράζουν με βάση την τιμή του προϊόντος, εδώ βαρύνουσα σημασία έχει η μάρκα του γάλακτος και τι μας έχει συστήσει ο παιδίατρος. Αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, προκαλεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, σε μια αγορά μικρή, όπου οι «παίκτες» είναι λίγοι.  

Οι βρεφικές τροφές  

Πέρα από το βρεφικό γάλα, σημαντικές είναι οι αυξήσεις συνολικά στις βρεφικές τιμές, αλλά με μια διαφοροποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.   

Η μέση αύξηση στην Ευρωζώνη τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 8,1%, ενώ στην Ελλάδα οι τιμές «έτρεξαν» με 7,2%. Πολύ υψηλότερα βρίσκονται και οι 3 υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή η Πορτογαλία (16,1%), η Ιταλία (11,3%) και η Ισπανία (10,3%).

16.jpg

Το κόστος για ένα παιδί 

Ο συνδυασμός των συμπιεσμένων εισοδημάτων και του αυξημένου κόστους για την ανατροφή ενός ή περισσότερων παιδιών, έχει επιβαρύνει ιδιαιτέρως τους δημογραφικούς δείκτες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.  

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (Ν26), το κόστος ανατροφής ενός παιδιού στην Ευρώπη αυξάνεται χρόνο με το χρόνο και ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 240.000 ευρώ για παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών. Και τα σημαντικότερα έξοδα περιλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την ένδυση. 

Τον πρώτο χρόνο, το κόστος κυμαίνεται από 3.000 έως 7.000 ευρώ, ανάλογα με τον οικογενειακό προϋπολογισμό για τα μεγαλύτερα βρεφικά είδη (καροτσάκια, ειδικά έπιπλα κλπ). Τα καθημερινά είδη, όπως πάνες, μωρομάντηλα, ρούχα ανέρχονται σε περίπου 160 ευρώ το μήνα. Όσο για κόστος της παιδικής μέριμνας (φύλαξη), κυμαίνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 500 ευρώ μηνιαίως σε όλη την Ευρώπη. 

Ενδεικτικά: 

  • Οι Ιταλοί εκτιμούν ότι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του, ένα παιδί κοστίζει πάνω από 3.500 ευρώ.  
  • Οι Γάλλοι γονείς ξοδεύουν, κατά μέσο όρο, 4.060 ευρώ τον πρώτο χρόνο μετά την απόκτηση ενός μωρού.  
  • Κατά μέσο όρο, οι Γερμανοί γονείς πρέπει να δαπανήσουν 7.050 ευρώ.  
  • Στην Ισπανία, οι νέοι γονείς βάζουν στην άκρη περίπου 3.600 ευρώ για τις ανάγκες του μωρού. 

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Τα δυο κλειδιά για περαιτέρω μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα

admin

ΕΕΑ: Περίπου 15% έχει διασυνδέσει την ταμειακή μηχανή με το POS κι απομένει μία εβδομάδα

admin

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Μάιο

admin

Κατώτατος μισθός: Τι βάζει «κόφτη» στην αύξηση

admin

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, στο 2,8% στην Ευρωζώνη

admin

Επενδυτικό fund με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα «ρίξει» κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικές startups

admin

Τουρισμός: Αυξημένες 6,2% οι αφίξεις στα καταλύματα τον Δεκέμβριο

admin

Αεροδρόμια: Ανοδικά η επιβατική κίνηση τον Ιανουάριο

admin

Αύξηση 5% στις διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα τον Δεκέμβριο 2023

admin

Φραγκογιάννης: Ευκαιρίες για επενδύσεις Ινδών στην Ελλάδα

admin

Εξοικονομώ για επιχειρήσεις: Τροχάδην για αιτήσεις από σήμερα με σειρά προτεραιότητας

fastpath

OTE: Αλμα 42% στα κέρδη ανα μετοχή – Ανοδος 36,8% στα καθαρά κέρδη – Μέρισμα 0,71 ευρώ +23%

admin