Image default
Ευρώπη

Η Ε.Ε. δημιουργεί κοινή φορολογική βάση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Μια σημαντική φορολογική πρωτοβουλία ετοιμάζεται να εξαγγείλει η Ε.Ε. με στόχο την απλούστευση των φορολογικών κανόνων και τη μείωση του κόστους για τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις στις 27 χώρες μέλη, ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις ζημίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται για την κοινοτική οδηγία Befit, την οποία υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει θέσει σε διαβούλευση ως τις 22 Ιανουαρίου. Στόχος της Ευρώπης είναι οι νέοι κανονισμοί, να τεθούν σε ισχύ για τα οικονομικά έτη που ξεκινούν τον Ιούλιο του 2028.

«Η πρωτοβουλία Business in Europe: Framework for Income Taxation (BEFIT), θεσπίζει ένα κοινό σύστημα για τον υπολογισμό της φορολογικής βάσης των εταιρειών σε ολόκληρη την Ε.Ε. Αποτελείται από 3 άξονες που αποσκοπούν στην απλούστευση των φορολογικών κανόνων και στη δημιουργία ασφάλειας δικαίου για τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της Ε.Ε.», τονίζουν στη Ναυτεμπορική ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες και εξηγούν: «Οι επιχειρήσεις θα συναλλάσσονται με μία μόνο φορολογική διοίκηση όταν δραστηριοποιούνται διασυνοριακά εντός της Ε.Ε.».

Μείωση διοικητικού φόρτου

«Στόχος των Βρυξελλών είναι οι εταιρείες να μειώσουν τον διοικητικό φόρτο, χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο σύστημα για τον υπολογισμό της φορολογικής βάσης αντί να συμμορφώνονται με καθέναν από τους εσωτερικούς κανόνες των διαφόρων κρατών μελών. Επιπλέον, θα διευκολύνει και την αποζημίωση των ζημιών των ομίλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι μόνο στη χώρα που έχουν έδρα», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

Οι εταιρείες δαπανούν πολλά χρήματα για να συμμορφωθούν με τους φορολογικούς κανονισμούς, επειδή πρέπει να λειτουργούν σε 27 διαφορετικά φορολογικά συστήματα, το καθένα με τους δικούς του κανόνες. «Αυτό όχι μόνο αποτρέπει τις εταιρείες από το να επενδύουν διασυνοριακά στην Ε.Ε., αλλά τις θέτει επίσης σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με εταιρείες σε άλλα μέρη του κόσμου», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ταυτόχρονα, οι φορολογικές αρχές θα πρέπει να μπορούν να προσδιορίζουν ευκολότερα τους οφειλόμενους φόρους. Χάρη στους νέους, απλούστερους κανόνες, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε. θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Βάση η συμφωνία ΟΟΣΑ/G20

Η πρωτοβουλία της Ε.Ε. βασίζεται στη διεθνή φορολογική συμφωνία του ΟΟΣΑ/G20 για την παγκόσμια ελάχιστη φορολογία.

Οι νέοι κανονισμοί θα είναι υποχρεωτικοί για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ με συνολικά ετήσια έσοδα τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και των οποίων η μητρική εταιρεία κατέχει τουλάχιστον το 75% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας ή του δικαιώματος συμμετοχής στα κέρδη. Οι μικρότερες ομάδες μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν τους κανόνες εφόσον συντάσσουν ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Αυτό θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικα αρθρα

Εκατοντάδες χιλιάδες γερμανικές εταιρείες κρύβουν τους ισολογισμούς τους

admin

Μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στους μεγάλους γερμανικούς ομίλους

admin

Alecta: Σε πρωτοφανή κρίση βυθίζεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας

admin

Ρωσία: «Περικοπές» στην παραγωγή πετρελαίου, τι λένε αναλυτές

admin

Ελβετία: Διπλή η «νίκη των φτωχών επί των πλουσίων» για τις συντάξεις

admin

Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ: Τα βασικά χαρτοφυλάκια πρέπει να είναι στα «σταθερά» χέρια της κεντροδεξιάς

admin

Ο Γάλλος Νικολά Σμιτ στο τιμόνι των Ευρωσοσιαλιστών με στόχο την Κομισιόν

admin

Παγώνει ξανά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ASEAN-Αυστραλίας

admin

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Γερμανία προειδοποιεί για ρωσικό πόλεμο πληροφοριών

admin

Πράσινο φως από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον ισπανικό νόμο περί αμνηστίας

admin

Apple: Πρόστιμο – μαμούθ από την Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

admin