Image default
Ευρώπη

Μικρή πρόοδος στην πρόληψη της διαφθοράς πολιτικών και δικαστών στην Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο στην πρόληψη της διαφθοράς μεταξύ βουλευτών, δικαστών και εισαγγελέων, γράφει ο οργανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της διαφθοράς GRECO σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο GRECO ανέφερε ότι η Πορτογαλία είχε εφαρμόσει ικανοποιητικά τρεις από τις 15 συστάσεις που είχε κάνει προηγουμένως στη χώρα ο οργανισμός του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ οι υπόλοιπες 12 είχαν εφαρμοστεί μόνο «εν μέρει».

Το επίπεδο συμμόρφωσης της Πορτογαλίας με τις συστάσεις παραμένει «συνολικά μη ικανοποιητικό», ανέφερε ο οργανισμός GRECO στην έκθεσή της, καλώντας τις αρχές της χώρας να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των εκκρεμών συστάσεων έως το τέλος του έτους.

Όσον αφορά τα μέλη του κοινοβουλίου, ο οργανισμός θεωρεί ότι δεν μπορεί να αξιολογηθεί πλήρως η αποτελεσματικότητα του αναθεωρημένου Κανονισμού της Συνέλευσης της Δημοκρατίας (AR), καθώς προβλέπει μια πιο αναμενόμενη νομοθετική διαδικασία και αμβλύνει τα απροσδόκητα θέματα και τα θέματα της τελευταίας στιγμής στην ημερήσια διάταξη.

Από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι η τροποποίηση του άρθρου 134 του Κανονισμού της Συνέλευσης προβλέπει την ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση για όλες τις κατηγορίες σχεδίων νόμου, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, στα διάφορα στάδια της νομοθετικής διαδικασίας.

«Οι ισχύοντες κανόνες και κανονισμοί για τους βουλευτές εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζουν επαρκώς τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ βουλευτών και τρίτων μερών, ούτε θεσπίζουν κυρώσεις για ανάρμοστες ενέργειες», δήλωσε η GRECO, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γίνει αξιολόγηση των επιπτώσεων της αποτελεσματικότητας του συστήματος πρόληψης της σύγκρουσης συμφερόντων για τους βουλευτές.

Η οργάνωση επεσήμανε επίσης ότι το Σώμα Διαφάνειας, υπεύθυνο για την αξιολόγηση των δηλώσεων εισοδήματος και συμφερόντων των βουλευτών, δεν έχει ακόμη τεθεί σε πλήρη λειτουργία και ότι οι κανόνες που ορίζονται δεν προβλέπουν ακόμη επαρκείς κυρώσεις για μικρές παραβιάσεις από τους βουλευτές.

Όσον αφορά τους δικαστές, η έκθεση αναφέρει ότι η βάση δεδομένων που επιτρέπει την ηλεκτρονική πρόσβαση στις τελεσίδικες αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων δεν είναι ακόμη λειτουργική.

Αναφέρει επίσης πως υπήρξαν βελτιώσεις όσον αφορά την ενίσχυση της σύνθεσης των συμβουλίων των δικαστών για τη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας και ότι η μέθοδος επιλογής των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου «παραμένει αμετάβλητη».

«Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχει εκπονήσει ένα πρώτο σχέδιο κώδικα δεοντολογίας για τους δικαστές, το οποίο, μαζί με ένα σχέδιο κώδικα για τους δικαστές των διοικητικών και φορολογικών δικαστηρίων, αναμένει την υιοθέτησή του», προστίθεται.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο GRECO αναφέρει ότι η Πορτογαλία «πρέπει να επιταχύνει σημαντικά την ανταπόκρισή της» στις συστάσεις που εκκρεμούν, και δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητά τους (12 από τις 15) παραμένει μερικώς εφαρμοσμένη, ο GRECO δεν είχε «άλλη επιλογή» από το να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σημερινό επίπεδο συμμόρφωσης με τις συστάσεις παραμένει «συνολικά μη ικανοποιητικό».

 

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin