Image default
Ευρώπη

LEAK: Παράνομες παρακολουθήσεις Καταλανών από το Λαϊκό Κόμμα

Μέλη της πρώην κυβέρνησης του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι (PP/EPP) χρησιμοποίησαν την εθνική αστυνομία για να ερευνήσουν παράνομα τις πολιτικές δραστηριότητες αρκετών ηγετών των καταλανικών αυτονομιστικών δυνάμεων για τουλάχιστον πέντε χρόνια, χρησιμοποιώντας δημόσια κονδύλια, αποκάλυψαν τη Δευτέρα οι εφημερίδες La Vanguardia και Eldiario.es.

Και τα δύο μέσα ενημέρωσης απέκτησαν πρόσβαση σε μια σειρά «εμπιστευτικών» εγγράφων που στάλθηκαν από το 2012 και μετά από διάφορες μονάδες της αστυνομίας στον τότε υπουργό Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίας (PP/EPP) και, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται τα δύο μέσα ενημέρωσης, έστειλαν επίσης αυτά τα απόρρητα έγγραφα στον Ραχόι, ανέφερε το ElDiario.es.

Ο Φερνάντες Ντίας, ο οποίος πάντα αρνιόταν ότι είχε πρόσβαση σε τέτοιους «φακέλους Χ» της λεγόμενης «Επιχείρησης Καταλονία», συγκέντρωσε τις πληροφορίες και κατεύθυνε τις αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον μελών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος από το 2012 και μετά.

Οι δραστηριότητες «κρατικής κατασκοπείας» ή «βρώμικου πολέμου» κατά ορισμένων Καταλανών αυτονομιστών πολιτικών, όπως γράφει το ElDiario.es, πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον μεταξύ 2012 και 2016.

Η έρευνα επισημαίνει τον σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση του διευθυντή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης της Καταλονίας,Ντανιέλ Ντι Αλφόνσο Λάσο, ο οποίος -σύμφωνα με τα δύο μέσα ενημέρωσης- συνέλεγε πληροφορίες για τους αυτονομιστές και συνέτασσε εκθέσεις που συχνά περιείχαν ψευδή στοιχεία. Τα εν λόγω στοιχεία μερικές φορές προέκυπταν από εμπιστευτικά στοιχεία που παρείχε το υπουργείο Οικονομικών, του οποίου εκείνη την περίοδο ηγείτο ο Κριστόβαλ Μοντόρο (PP).

Οι εκθέσεις αυτές συχνά διέρρεαν στον Τύπο και χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για να ανοίξουν νομικές υποθέσεις κατά των ηγετών των αυτονομιστών, ανέφερε η La Vanguardia.

Οι εμπιστευτικές πληροφορίες κυκλοφόρησαν σε διάφορα υπουργεία της κυβέρνησης (τότε PP) και – σύμφωνα με τις δύο εφημερίδες – ο Φερνάντες Ντίας με αστυνομική συνοδεία που τις παρέδιδε στον πρωθυπουργό στην έδρα της εκτελεστικής εξουσίας στο παλάτι Moncloa στα περίχωρα της Μαδρίτης.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, μετά τον εορτασμό της πρώτης Εθνικής Ημέρας της Καταλονίας, το γραφείο του Φερνάντες Ντίας έλαβε άφθονα έγγραφα που αφορούσαν μέλη του καταργημένου πλέον κόμματος υπέρ της ανεξαρτησίας Convergència Democrática.

Οι πληροφορίες περιλάμβαναν τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις της απόδοσης στον πρώην αυτονομιστή πρόεδρο της Καταλονίας Αρτούρ Μας τραπεζικών λογαριασμών στο Λιχτενστάιν, την έρευνα τραπεζικών λογαριασμών στην Ανδόρα της οικογένειας του πρώην προέδρου της Καταλονίας Ζόρδι Πουζόλ και την υπόθεση της ψευδούς αναφοράς των λογαριασμών του πρώην αυτονομιστή δημάρχου της Βαρκελώνης, Σαβιέ Τρίας, στην Ελβετία, ανέφεραν και τα δύο μέσα ενημέρωσης.

Η ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο «μόνος δρόμος» προς τα εμπρός

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το δημόσιο ισπανικό ραδιόφωνο (RNE), ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ (PSOE/S&D) τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν χρησιμοποίησε ποτέ «μοχλούς του κράτους», όπως η αστυνομία, με «κομματικά συμφέροντα» και χαρακτήρισε «λυπηρό και ντροπιαστικό» αυτό που έκανε η κυβέρνηση του PP.

Το αυτονομιστικό κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) στην κυβέρνηση της Καταλονίας κάλεσε τη Δευτέρα τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα (PSOE/S&D) να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο και να εξηγήσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει κατά των φερόμενων ως υπευθύνων για την υπόθεση αυτή στην κορυφή της αστυνομίας και του υπουργείου του.

 

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin