Image default
Πρώτο Θέμα

Tσουνάμι ευρωπαϊκού χρέους κατακλύζει τους επενδυτές

Του Marcus Ashworth

Η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων πραγματοποιεί μια έναρξη έτους – ρεκόρ, με τις πρώτες δύο εβδομάδες να συγκεντρώνουν 195 δισεκατομμύρια ευρώ κοινοπρακτικών τοποθετήσεων χρέους.

Το ποσό ξεπερνά τον απολογισμό των 178 δισεκατομμυρίων ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι κατά σχεδόν 10% – κάτι που αποτελεί εξαιρετικά νέα για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες οι οποίες πρέπει να βρουν αγοραστές για τον μεγάλο όγκο χρέους το οποίο αναμένεται να εκδώσουν μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ακολουθούν τέσσερις τίτλοι οι οποίοι πέρασαν από μπροστά μου στο - Terminal την περασμένη εβδομάδα:

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ-ΡΕΚΟΡ 130 ΔΙΣ. € ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ 10 ΕΤΩΝ
ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 43 ΔΙΣ. ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ-ΡΕΚΟΡ
ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΡΕΚΟΡ 72 ΔΙΣ.€ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ 10 ΕΤΩΝ
Η ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 20ΕΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ Η.Β. ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΡΕΚΟΡ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Διάρκεια

Οι διαχειριστές funds αναμένουν ότι το 2024 θα είναι έτος μειώσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, κάτι που θα τους κάνει να επιθυμούν να προσθέσουν διάρκεια στα χαρτοφυλάκιά τους. Και, με τις αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, που καθορίζουν τον ρυθμό για τις υπόλοιπες αγορές σταθερού εισοδήματος της Ευρώπης να έχουν αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης από τα τέλη Δεκεμβρίου, υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για να “φορτώνει” κανείς ευρωπαϊκούς τίτλους.

Εκείνο το οποίο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το ευρύ φάσμα των εκδοτών οι οποίοι προσέρχονται στην αγορά. Συνήθως η αρχή του έτους είναι το καταφύγιο κρατών – εκδοτών, συνήθως κορυφαίας πιστοληπτικής ικανότητας – και πράγματι, αυτά ηγούνται φέτος, με προσφορά χρέους κατά 45% μεγαλύτερη απ’ ό,τι σε αυτό το χρονικό σημείο πέρυσι.

Ωστόσο, ακόμη και οι εκδότες χρέους χαμηλότερης βαθμολογίας, που κινούνται σε εδάφη υψηλών αποδόσεων, ακόμη και για τραπεζικό χρέος χαμηλών εξασφαλίσεων, πετυχαίνουν εύκολα συμφωνίες. Συνήθως χρειάζονταν αρκετές εβδομάδες ώστε, αφού η βιασύνη των κρατικών εκδοτών μειωνόταν και οι συνθήκες γίνονταν ευνοϊκές, να έπαιρναν σειρά οι πιο “πικάντικες” εκδόσεις.

Κορυφές

Μεταξύ των κορυφαίων μέχρι στιγμής, η γαλλική ασφαλιστική AXA πέτυχε μια επιτυχημένη συμφωνία Tier 1 για χρέος ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, την πρώτη για τον κλάδο σε ευρώ από το καλοκαίρι του 2021 και για ποσό-ρεκόρ. Η γερμανική ιδιοκτήτρια ακινήτων Vonovia προχώρησε σε εναρκτήρια συμφωνία 400 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών (508 εκατομμυρίων δολαρίων) για χρέος 12 ετών, η οποία γέμισε βιβλίο παραγγελιών με προσφορές οκταπλάσιες από το ποσό έκδοσης – όχι κακή επίδοση για έναν κλάδο ο οποίος έχει πληγεί σκληρά από την ύφεση της αγοράς.

Η ισπανική τράπεζα CaixaBank βρίσκεται στη θέση του χρυσού μεταλλίου στο βάθρο, με την απόδοση της συμφωνίας perpetual additional Tier 1 750 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση κατά 60 μονάδες βάσης χαμηλότερη από την έξοδο της στην αγορά στις 3 Ιανουαρίου. Η συμφωνία, σε τρεις δόσεις, της Volkswagen, δίνει την καλύτερη εταιρική απόδοση, με απόδοση μειωμένη κατά περίπου 25 μονάδες βάσης. Η Δημοκρατία της Σλοβενίας κερδίζει το στέμμα με τη 10ετή συμφωνία της να κλείνει την ψαλίδα της απόδοσης κατά 13 μονάδες βάσης.


Το spread που πληρώνουν οι εταιρείες σε σχέση με τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη παραμένει σχετικά σταθερό, παρά τον όγκο των νέων εκδόσεων

Τα πιστωτικά spread των εκδοτών επενδυτικής βαθμίδας, τα premiums δηλαδή που πληρώνουν οι εταιρικοί εκδότες πάνω από το γερμανικό 10ετές χρέος αναφοράς, έχουν διευρυνθεί κατά περίπου 10 μονάδες βάσης από τις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ μέτριο επίπεδο για τα τελευταία δύο χρόνια. Πιο κάτω στην κλίμακα, τα spreads υψηλής απόδοσης διευρύνθηκαν αρχικά, αλλά έκτοτε έπεσαν στον πιο περιορισμένο μέσο όρο τους από το 2022. Δεν υπάρχουν ακόμη εμφανή σημάδια δυσπεψίας παρά τον όγκο-ρεκόρ των εκδόσεων, κυρίως επειδή οι εκδότες δεν είναι υπερβολικά επιθετικοί στην τιμολόγηση.

Υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις, αλλά μόνον λίγες. Κάπως περίεργα, η γαλλική τράπεζα Credit Mutuel Arkea σύναψε μια 12ετή συμφωνία μειωμένης εξασφάλισης Τier 2 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι “πράσινες” πενταετείς και 10ετείς εκδόσεις της ιταλικής ασφαλιστικής Assicurazioni Generali ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ έχουν τις χειρότερες επιδόσεις, έχοντας δει την απόδοσή τους να διευρύνεται κατά 13 μονάδες βάσης από τις πωλήσεις τους στις 8 Ιανουαρίου.

Μείωση των spread

Οι περισσότεροι εκδότες προσφέρουν εύλογα premiums για νέες εκδόσεις πέραν του υφιστάμενου χρέους τους και, ως εκ τούτου, βλέπουν τα spreads να περιορίζονται κατά μέσο όρο κατά περισσότερες από 11 μονάδες βάσης κατά τη διαδικασία του placement. Περαιτέρω μείωση έχει σημειωθεί μετά τις εκδόσεις, με το 92% των 126 deal επενδυτικής βαθμίδας που κυκλοφόρησαν αυτόν τον μήνα να βλέπουν μείωση αποδόσεων και άπασες τις 29 εταιρικές συμφωνίες να παρουσιάζονται σήμερα με μικρότερα spread σε σχέση με την ημέρα έναρξής τους. Όλες εκτός από δύο εκ των 32 συμφωνιών που σχετίζονται με κρατικό χρέος έχουν σημειώσει μείωση απόδοσης (άρα αύξηση αξίας).

Οι εντολές ήδη συσσωρεύονται γι’ αυτήν την εβδομάδα, αν και η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων σημαίνει ότι είναι απίθανο να είναι τόσο πολύβουη. Ωστόσο, υπάρχει συνήθως ένα κύμα οικονομικών συμφωνιών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Την επόμενη εβδομάδα υπάρχουν οι πρώτες προγραμματισμένες κοινοπρακτικές εκδόσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε ο κατακλυσμός των εκδόσεων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου.

Τα αστέρια ευθυγραμμίζονται στιγμιαία, τόσο για τους εκδότες που επιθυμούν να ξεκινήσουν με ευκολία, όσο και για τους επενδυτές που επιθυμούν να κλειδώσουν σχετικά υψηλές αποδόσεις πριν οι αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων αρχίσουν να γίνονται πράξη αργότερα μέσα στο έτος. Σε όλους αρέσει ένα πολυάσχολο ξεκίνημα – ειδικά στις επενδυτικές τράπεζες οι οποίες οργανώνουν τις συμφωνίες και συγκεντρώνουν τέλη για τη μεσιτεία τους στις πωλήσεις.

Σχετικα αρθρα

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath

Ο γάμος της χρονιάς: Oι μεγιστάνες της Wall Street και της Silicon Valley στην Ινδία για το pre-wedding πάρτι

admin

Moody’s: Γιατί η ΕΚΤ θα “σπάσει” την παράδοση και θα κινηθεί νωρίτερα από τη Fed στη μείωση των επιτοκίων

admin

Eurostat: Η Ελλάδα στις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη

admin

Η Ευρώπη και ο κόσμος χρειάζονται η Ουκρανία να νικήσει – D.KULEBA & J.BORRELL

admin

Τεχνητή νοημοσύνη: Επανάσταση ή νέα φούσκα της αγοράς;

admin

JP Morgan: Σε «μαρασμό ανάπτυξης» η Ευρώπη – Στηρίζεται σε μια χούφτα εταιρείες

admin

ΤΧΣ: Αποφασίζει το Σαββατοκύριακο για το placement της Πειραιώς

fastpath

Barron’s: Ποια family funds κάνουν κουμάντο στην παγκόσμια οικονομία – Οικονομικός Ταχυδρόμος

admin

UBS: Οι 3 παράγοντες που θα φέρουν ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα

fastpath

Ευρωζώνη: Τα υψηλά επιτόκια «στραγγάλισαν» τον τραπεζικο δανεισμό – «Καμπανάκι» για την οικονομία

fastpath

Σε κίνδυνο η παγκόσμια φορολογική συμφωνία

fastpath