Image default
Ευρώπη

Έρευνα για την αποδέσμευση χρηματοδότησης προς την Ουγγαρία ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου επιθυμούν τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος της απόφασης της Κομισιόν να αποδεσμεύσει τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία, ενώ εξετάζουν και το ενδεχόμενο να καταθέσουν αγωγή στο  Δικαστήριο της ΕΕ αλλά και πρόταση μομφής. Παράλληλα, παροτρύνουν επίσης το Συμβούλιο να αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου από την Ουγγαρία λόγω ανεπάρκειας του κράτους δικαίου.

Η Επιτροπή αποδέσμευσε 10,2 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία στις 13 Δεκεμβρίου, παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου θα αποφασιζόταν η στήριξη της Ουκρανίας, με την ελπίδα να κατευνάσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος απειλούσε να εκτροχιάσει τις διαπραγματεύσεις και να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Αν και το πράσινο φως ήταν αναμενόμενο, γρήγορα προκάλεσε οργή, με τους ευρωβουλευτές να κατηγορούν την Επιτροπή ότι ενέδωσε στον «εκβιασμό» της Ουγγαρίας.

Με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας – που αποτελείται από τους σοσιαλιστές (S&D), την ομάδα των Πρασίνων/EFA, το κεντροδεξιό ΕΛΚ, το φιλελεύθερο Renew και την ομάδα της Αριστεράς – το ΕΚ αναμένεται να εγκρίνει ένα αυστηρώς διατυπωμένο ψήφισμα την Πέμπτη (18 Ιανουαρίου).

Τα δύο βασικά σημεία του ψηφίσματος είναι η έκκληση προς το Συμβούλιο να εκκινήσει τη διαδικασία αφαίρεσης των δικαιωμάτων ψήφου της Ουγγαρίας βάσει του άρθρου 7.2 της Συνθήκης της ΕΕ και η έναρξη κοινοβουλευτικής έρευνας για να διαπιστωθεί η νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής να αποδεσμεύσει τα ουγγρικά κεφάλαια, με σκοπό την έναρξη διαδικασίας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Το άρθρο 7.2 ορίζει ότι το ΕΚ, με την έγκριση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων, μπορεί να καλέσει την Ουγγαρία να λογοδοτήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, και στη συνέχεια οι  ηγέτες των κρατών μελών έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αφαιρέσουν τα δικαιώματα ψήφου της χώρας.

Το Κοινοβούλιο «αναθέτει επίσης στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων να λάβει τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατόν, σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής που οδηγεί στην αποδέσμευση 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης της νομικής υπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 149 του Κανονισμού, με σκοπό την επανεξέταση της νομιμότητας της απόφασης… ενώπιον του Δικαστηρίου», αναφέρεται στο σχέδιο του ψηφίσματος, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Euractiv.

«Στέλνουμε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα προς την Κομισιόν: Εάν απλώς διανείμει δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποφύγει τα βέτο της Ουγγαρίας, δεν θα τη γλιτώσει. (…). Επειδή το κράτος δικαίου δεν λειτουργεί στην Ουγγαρία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκκινεί τώρα αυτή την αγωγή κατά της Επιτροπής», δήλωσε στο Euractiv ένας από τους επικεφαλής ευρωβουλευτές για το ψήφιμα, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φρόιντ.

Η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών λέει ότι η απόφαση της Κομισιόν να αποδεσμεύσει τα κονδύλια δεν βασίστηκε σε αντικειμενικές βελτιώσεις στο δικαστικό σύστημα και το κράτος δικαίου της Ουγγαρίας, όπως ισχυρίζεται η ίδια.

Μια πρόταση μομφής στον ορίζοντα;

Το ΕΚ ελπίζει να στείλει προειδοποίηση στην Επιτροπή πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 2 Φεβρουαρίου ώστε να την εμποδίσει να αποδεσμεύσει περαιτέρω κονδύλια προς την Ουγγαρία με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Όρμπαν στην παραπάνω οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία.

«Η [πρόεδρος της Επιτροπής] Ούρσουλα φον ντερ Λάειν επέτρεψε στον εαυτό της να εκβιαστεί από τον Βίκτορ Όρμπαν και αποδέσμευσε 10 δισεκατομμύρια χρήματα των φορολογουμένων στην Ουγγαρία, παρά τη μαζική διαφθορά στη χώρα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμφωνεί με αυτό και θα προσβάλει την απόφασή της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», δήλωσε στο Euractiv ο ευρωβουλευτής της Renew Μόριτζ Κόρνερ.

Το Renew, με επικεφαλής τους Ούγγρους ευρωβουλευτές Καταλίν Τσεχ και Κόρνερ, επεξεργάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να προωθήσει τροπολογία η οποία θα περιλαμβάνει ψήφισμα για πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάειν. Η πρόταση μομφής θα ενεργοποιηθεί εάν η εκτελεστική εξουσία αποδεσμεύσει περισσότερα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Renew, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί την Τρίτη το βράδυ.

Η προσπάθεια του Renew να καταθέσει πρόταση μομφής θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια των φιλελευθέρων να αποσταθεροποιήσουν τη φον ντερ Λάιεν, η οποία ανήκει στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ενδέχεται να διεκδικήσει φέτος δεύτερη πενταετή θητεία, με στόχο να ενισχύσουν τις πιθανότητες του Γάλλου Επιτρόπου Τιερί Μπρετόν να πάρει τη θέση της.

Μέχρι στιγμής, το ΕΛΚ έχει μπλοκάρει την πρόταση μομφής από το σχέδιο συμφωνίας, δήλωσαν στο Euractiv πηγές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη.Μια πρόταση μομφής θα σήμαινε σοβαρό πλήγμα στην πολιτική θέση της φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι ήδη αρκετά εύθραυστη με την σταθερά φιλοϊσραηλινή της απάντηση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς προκαλώντας την οργή μεταξύ των υπαλλήλων της Επιτροπής  αλλά και των ηγετών της ΕΕ.

«Το ψήφισμα δεν αποδυναμώθηκε από το ΕΛΚ», δήλωσε στο Euractiv ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Πέτρι Σαρβάμα, προσθέτοντας ότι «έχουμε το πιο αποφασιστικό ψήφισμα που έχει υπάρξει ποτέ σχετικά με την Ουγγαρία… Τώρα πρέπει να το θέσουμε σε ψηφοφορία και να δούμε τι είδους υποστήριξη θα συγκεντρώσει».

«Ζητάμε σοβαρά από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι η λήψη αποφάσεων της Ένωσης δεν θα παραλύσει. Απλώς δεν μπορούμε άλλο να το αφήσουμε στην τύχη του το θέμα», δήλωσε.

Το S&D δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλια μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Σταθερά τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες

admin

Rolls-Royce: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2023 – Άλμα 8% για τη μετοχή

admin

Nvidia: Νέο ράλι για τη μετοχή μετά την απογείωση εσόδων και κερδών

admin

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

admin

Σαουδική Αραβία: Φαραωνικά οράματα που αναγκάζουν το βασίλειο να δανειστεί (φωτό – βιντεο)

admin

Διακήρυξη της Αμβέρσας: Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας

admin

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τους Πολωνούς αγρότες που αποκλείουν συνοριακά περάσματα

admin

Η εκρηκτική άνοδος Shein και Temu «ταράζει» τις παγκόσμιες αερομεταφορές

admin

Eurostat: Από ΑΠΕ κατά 43% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

admin

Γαλλία: Εισβολή αγροτών στην έδρα του κολοσσού των γαλακτοκομικών Lactalis

admin

Λονδίνο: Ξενοδοχείο θα γίνει ο εμβληματικός πύργος BT

admin

Η γαλλική δεξιά αντιτίθεται σε μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

admin