Image default
Επιχειρήσεις

Πατεράκης (ΔΕΗ): Τρέχει στο cloud ήδη σημαντικό μέρος της εταιρίας

Για το πώς η τεχνολογία διευκολύνει την αειφορία στον ενεργειακό κλάδο μίλησε ο Αλέξανδρος Πατεράκης (φωτό), Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στη ΔΕΗ, στο πλαίσιο του 1ου ΜΙΤ EmTech Europe στην Ελλάδα, το οποίο πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 17 και 18 Ιανουαρίου. Συζητώντας με τον δημοσιογράφο της Καθημερινής και του MoneyReview.gr Δημήτρη Δελεβέγκο κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου του MIT Technology Review, ο κ. Πατεράκης μοιράστηκε την εμπειρία του από το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΔEΗ.

«Ένα σημαντικό μέρος της εταιρείας τρέχει πλέον αποκλειστικά στο cloud», εξήγησε, επισημαίνοντας ότι όλες οι λειτουργίες της ΔEΗ αξιοποιούν κάποια μορφή τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, που έχει αρχίσει να εντάσσεται σε επιμέρους διαδικασίες πιλοτικά. «Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη, η οποία είναι ένα διαρκές ταξίδι». Παράλληλα, όμως, η μετάβαση στο cloud ξεκλειδώνει σημαντικά λειτουργικά οφέλη, οικοδομώντας την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ώστε να προωθηθούν τα επόμενα στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσα από βελτιώσεις και αλλαγές που υλοποιούνται πολύ πιο εύκολα και φθηνά σε σχέση με το παρελθόν.

«Το αποτύπωμά μας αλλάζει», υπογράμμισε επίσης ο κ. Πατεράκης, αναδεικνύοντας τους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία έχει συνεισφέρει στην πράσινη μετάβαση της ΔEΗ. «Η τεχνολογία μπαίνει στον πυρήνα της λειτουργίας μας», ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει η εταιρεία σε μια δυναμική αγορά, στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών, αλλά και σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως ήταν η ενεργειακή κρίση.

«Πρόκειται για μια νέα εποχή, με την τεχνολογία στο επίκεντρό της», στην οποία κομβικό ρόλο παίζει και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Αναφέρθηκε στην πρόκληση εξεύρεσης ταλέντου με τις δεξιότητες που απαιτούνται στον δυναμικό νέο χώρο της πράσινης μετάβασης. «Όλοι παλεύουμε για πρόσβαση σε αυτές τις δεξιότητες. Υπάρχει σπανιότητα ανθρώπινων πόρων, αλλά η ελκυστικότητα αυτού που κάνουμε στη ΔEΗ αναγνωρίζεται», επισήμανε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα η εξεύρεση ταλέντου δεν θα αποτελεί πρόβλημα.

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος για τις τεράστιες προοπτικές που διαμορφώνονται χάρη στην ενεργειακή μετάβαση. «Καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να παίξει και όφελος να αποκομίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς γίνεται μέρος αυτού του αναδυόμενου οικοσυστήματος, συνεισφέροντας παράλληλα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικα αρθρα

PepsiCo Hellas: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της στην έκθεση HORECA 2024

admin

Η Nova επιστρέφει στην πόλη επενδύοντας σε βιώσιμα κτίρια

admin

Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την ΚτΠ για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

admin

Verimpact: Συμμετοχή σε εκδήλωση για τη βιωσιμότητα στο συνέδριο της UNESCO

admin

Intrakat: Σύμβαση 9,75 εκατ. ευρώ με την ΚτΠ για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

admin

Χρηματιστήριο: Καλείται µε χρονοκαθυστέρηση να συγχρονιστεί µε τις διεθνείς αγορές

admin

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη €365,4 εκατ. για το 2023

admin

Μ. Τσαμάζ: Aύξηση εσόδων και νέες επενδύσεις από ΟΤΕ το 2024

admin

Τηλέμαχος Λαβίδας: Ορόσημο για τη Lavipharm η φαρμακευτική κάνναβη – Η συνεργασία με την Tikun Olam

admin

ΛΑΝΑΚΑΜ: Ο Ι. Θεοδώρου νέο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο

admin

ΕΒΕΑ: Διοργανώνει «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» για την αγορά του Καναδά (pic)

admin

Amazon: Πρέπει να παραμείνουμε πρωτοπόροι στην τεχνητή νοημοσύνη

admin