Image default
Ευρώπη

ΠΟΥ: Στην Ευρώπη το μεγαλύτερο μερίδιο γυναικών και εφήβων καπνιστών

Παρά την μειωμένη χρήση καπνού παγκοσμίως, η Ευρώπη συγκεντρώνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καπνού, ιδίως μεταξύ των γυναικών και των νέων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Την Τρίτη (16 Ιανουαρίου), η έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με τις τάσεις στην χρήση καπνού από το 2000 έως το 2030 έδειξε ότι περίπου ένας στους πέντε ενήλικες παγκοσμίως καταναλώνουν καπνό σε σύγκριση με έναν στους τρεις το 2000.

«Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον έλεγχο του καπνού, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό», δήλωσε ο Ruediger Krech, διευθυντής του Τμήματος Προαγωγής της Υγείας του ΠΟΥ, σε δελτίο Τύπου την Τρίτη.

Οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν ότι ο κόσμος πλησιάζει περισσότερο στον εθελοντικό στόχο της σχετικής μείωσης της τρέχουσας χρήσης καπνού κατά 30% έως το 2025 σε σχέση με το έτος αναφοράς το 2010, όπως ορίζεται στο Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης του ΠΟΥ για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών 2013-2020.

Ωστόσο, η πρόοδος δεν είναι τόσο γρήγορη όσο απαιτείται – εκτιμάται ότι ο κόσμος θα επιτύχει σχετική μείωση της χρήσης καπνού κατά 25% έως το 2025, χάνοντας τον εθελοντικό παγκόσμιο στόχο.

Πενήντα έξι χώρες παγκοσμίως θα επιτύχουν αυτόν τον στόχο, τέσσερις χώρες λιγότερες από την τελευταία έκθεση του 2021.

Η Ευρώπη είναι μία από τις περιοχές που ευθύνονται  γι’ αυτό. Η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια προβλέπει σχετική μείωση χρήσης καπνού κατά 17%, σημειώνοντας ένα από τα χειρότερα ποσοστά μαζί με την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού η οποία καταγράφει 13%. Μόνο δύο Περιφέρειες του ΠΟΥ – η περιοχή της Αφρικής και η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας – μπορούν να επιτύχουν τον στόχο του 2025 για μείωση κατά 30%.

Η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί ούτε μέχρι το 2030. Μέχρι το 2030, η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια προβλέπεται να έχει τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, με λίγο πάνω από 23% επικράτησης της χρήσης καπνού. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το 2022, η Ευρώπη έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό του πληθυσμού που κάνει χρήση καπνού – πάνω από 25%- αμέσως μετά τη Νοτιοανατολική Ασία.

Η Ευρώπη έχει επίσης τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καπνού μεταξύ των γυναικών, τα οποία είναι υπερδιπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου και μειώνονται πολύ πιο αργά από ό,τι σε όλες τις άλλες περιοχές.

Η ευρωπαϊκή περιφέρεια δεν πάει καλύτερα και σε ό,τι αφορά το κάπνισμα παιδιών ηλικίας 13-15 ετών.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Stefan de Keersmaecker, εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη δημόσια υγεία, δήλωσε: «Η Επιτροπή συμμετέχει εδώ και καιρό στις προσπάθειες στην ΕΕ και παγκοσμίως για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού και αξιολογεί τη νομοθεσία για τον έλεγχο του καπνού».

Ανέφερε πρωτοβουλίες όπως η οδηγία για τα προϊόντα καπνού και η οδηγία για τη διαφήμιση του καπνού – σύμφωνα με τη φιλοδοξία δημιουργίας μιας «γενιάς χωρίς καπνό», όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί καπνό μέχρι το 2040, όπως ορίζεται στο σχέδιο της Ευρώπης για την καταπολέμηση του καρκίνου.

«Η Επιτροπή επεξεργάζεται πρόταση για την αναθεώρηση της σύστασης του Συμβουλίου του 2009 σχετικά με τα περιβάλλοντα χωρίς καπνό», πρόσθεσε ο Keersmaecker.

Η πρόταση της Επιτροπής αποσκοπεί στην επικαιροποίηση της σύστασης επεκτείνοντας την κάλυψή της σε αναδυόμενα προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, και συμπεριλαμβάνοντας στο πεδίο εφαρμογής της ορισμένους υπαίθριους χώρους, όπως τα σχολεία και οι παιδικές χαρές.

Ενώ οι δράσεις αναλαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ, η έκθεση του ΠΟΥ προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν χρόνια μέχρι αυτές να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς.

«Οι χώρες που εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα για τον έλεγχο του καπνού μπορούν να περιμένουν περίπου 30 χρόνια μεταξύ της μεταστροφής του ποσοστού επιπολασμού από αυξανόμενο σε μειούμενο και της σχετικής μεταστροφής του αριθμού των θανάτων που οφείλονται στον καπνό», αναφέρει η έκθεση.

Σχετικα αρθρα

Nvidia: Το πιο πολύτιμο commodity της τεχνητής νοημοσύνης και πώς την εκτίναξε στα 2 τρισ. δολάρια

admin

To Reddit θα περάσει το κατώφλι του χρηματιστηρίου

admin

Οι κρίσεις στοίχισαν στη Γερμανική οικονομία 545 δισ. ευρώ

admin

Τουρκία: Σταθερά τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες

admin

Πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ για παραβιάσεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα

admin

Με εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους έχει προμηθεύσει το Ιράν τη Ρωσία

admin

Rolls-Royce: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2023 – Άλμα 8% για τη μετοχή

admin

Nvidia: Νέο ράλι για τη μετοχή μετά την απογείωση εσόδων και κερδών

admin

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

admin

Σαουδική Αραβία: Φαραωνικά οράματα που αναγκάζουν το βασίλειο να δανειστεί (φωτό – βιντεο)

admin

Διακήρυξη της Αμβέρσας: Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας

admin

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τους Πολωνούς αγρότες που αποκλείουν συνοριακά περάσματα

admin