Image default
Επιχειρήσεις

Φεβρουάριο ο ανάδοχος για την επένδυση «μαμούθ» της Microsoft

Αίρονται σταδιακά όλα τα εμπόδια για την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα που αφορά στην δημιουργία τριών data centers μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίνεται ο χωρικός προορισμός και καθαρίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης της επένδυσης στα Σπάτα.

Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου EmTech Europe η Γιάννα Ανδρονοπούλου, General Manager της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα τόνισε ότι η επένδυση ξεμπλοκάρει και πλέον υπάρχει νέο χρονοδιάγραμμα με αρχή τον Φεβρουάριο όπου προβλέπεται η ανάθεση του έργου.

Αν και δεν έδωσε επιπλέον λεπτομέρειες για το νέο χρονοδιάγραμμα αρκέστηκε να πει ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, ωστόσο, πλέον ο δρόμος ανοίγει και μένουν μόνο κάποιες μικρότερες εκκρεμότητες, όπως μελέτες που δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Η κ. Ανδρονοπούλου αποκάλυψε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με την κυβέρνηση για την προώθηση της επένδυσης, αλλά απέφυγε να δώσει ακριβή ημερομηνία για την έναρξη των εργασιών του πρώτου από τα τρία data centers.

Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 15 Ιανουαρίου και αφορά στην έγκριση του Ειδικού Σχέδιου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το κέντρο δεδομένων στο Δήμο Σπατών Αρτέμιδας.

Το ΠΔ ήρθε λίγες ημέρες μετά την υπουργική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξη Κ. Σκρέκα που έδινε το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης και της χωροθέτησης στην εν λόγω επένδυση που θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές για το έργο στο σχετικό διαγωνισμό έχουν καταθέσει:

  • Κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco,
  • Η Άκτωρ, και
  • ο όμιλος Mytilineos.

Η επένδυση  αφορά στη δημιουργία συγκροτήματος τριών Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Data Centers) στο νομό Αττικής, με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Υπολογιστικού Νέφους (Microsoft Cloud) στην Ελλάδα (Microsoft 365, Microsoft Azure, Dynamics 365 and Power Platform), συνολικού κόστους 976.168.800 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Η επένδυση  χαρακτηρίσθηκε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) ως στρατηγική  και εντάχθηκε στην κατηγορία «Στρατηγικές Επενδύσεις 1»  και συγκεκριμένα στις στρατηγικές επενδύσεις των οποίων ο συνολικός τους προϋπολογισμός είναι μεγαλύτερος των 75 εκατ. ευρώ.

Τόπος εγκατάστασης

Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα ως εξής:

α. Το πρώτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευασθεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων – Λούτσας, του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

β. Το δεύτερο και το τρίτο Κέντρο Δεδομένων θα κατασκευασθούν στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» του Δήμου Κρωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

Σχετικα αρθρα

PepsiCo Hellas: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της στην έκθεση HORECA 2024

admin

Η Nova επιστρέφει στην πόλη επενδύοντας σε βιώσιμα κτίρια

admin

Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την ΚτΠ για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

admin

Verimpact: Συμμετοχή σε εκδήλωση για τη βιωσιμότητα στο συνέδριο της UNESCO

admin

Intrakat: Σύμβαση 9,75 εκατ. ευρώ με την ΚτΠ για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

admin

Χρηματιστήριο: Καλείται µε χρονοκαθυστέρηση να συγχρονιστεί µε τις διεθνείς αγορές

admin

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη €365,4 εκατ. για το 2023

admin

Μ. Τσαμάζ: Aύξηση εσόδων και νέες επενδύσεις από ΟΤΕ το 2024

admin

Τηλέμαχος Λαβίδας: Ορόσημο για τη Lavipharm η φαρμακευτική κάνναβη – Η συνεργασία με την Tikun Olam

admin

ΛΑΝΑΚΑΜ: Ο Ι. Θεοδώρου νέο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο

admin

ΕΒΕΑ: Διοργανώνει «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» για την αγορά του Καναδά (pic)

admin

Amazon: Πρέπει να παραμείνουμε πρωτοπόροι στην τεχνητή νοημοσύνη

admin