Image default
Πολιτική

Χριστοδουλίδης: Η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται στην τουρκική κατοχή

Στους τρόπους με τους οποίους διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση του Τουρκοκύπριου παρατηρητή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Ογουζχάν Χασίπογλου, κατά την συζήτηση που ακολούθησε της ομιλίας του στην Ολομέλεια, υπογραμμίζοντας πως η όποια απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οφείλεται στην κατοχή και τη στάση της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ακόμα πως τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινώσει μονομερή μέτρα για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, και κάλεσε την τουρκοκυπριακή κοινότητα να σταλούν τα σωστά μηνύματα προς την Τουρκία.

Απάντησε ακόμα σε ερώτηση Ουκρανού βουλευτή για τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, τονίζοντας πως έγιναν λάθη σε σχέση με τα χρυσά διαβατήρια αλλά πως όλα αυτά αποτελούν παρελθόν για την Κύπρο, ενώ κάλεσε τους Ουκρανούς να δουν ποιες χώρες είναι αυτές που δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, παραπέμποντας έμμεσα στην Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος απάντησε σε ερώτηση Ιρλανδού Βουλευτή για τη στάση της Κύπρου σε σχέση με την εμπλοκή των Βρετανικών Βάσεων στην σύγκρουση στη Γάζα και σε πλήγματα κατά των Χούθι, τονίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές αλλά σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση Ελβετού Βουλευτή, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε λεπτομερώς στους τρόπους με τους οποίους η Κύπρος βελτίωσε τη νομοθεσία και τους μηχανισμούς της σε σχέση με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η Τουρκία απομονώνει τους Τουρκοκύπριους

Ο κ. Χασίπογλου, ο οποίος συμμετέχει ως παρατηρητής της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην ΚΣΣΕ, είχε αναφερθεί στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν το 2004 και μίλησε για παράλυση και απομόνωση των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι όπως είπε είναι αυτοί που τιμωρούνται. Κάλεσε ακόμα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σχολιάσει αν η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα και την πολιτική ισότητα, καθώς και τη διακυβέρνηση και την ευημερία του νησιού.

Απαντώντας ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως ενδεχομένως ο κ. Χασίπογλου να ταξίδεψε στο Στρασβούργο με το ευρωπαϊκό διαβατήριο της ΕΕ. «Η όποια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τ/κ, των Ε/κ, ή αυτό που αναφέρατε περί απομόνωσης, ξέρετε που οφείλεται; Οφείλεται σε ένα και μόνο πράγμα. Οφείλεται στην τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή» τόνισε, προσθέτοντας πως «αυτό στερεί τους Τ/κ από τα δικαιώματα τους».

Επεσήμανε πως οι Τ/κ έχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πολίτες της, και πρόσθεσε πως «με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχει ο χρηματοδοτικός κανονισμός της ΕΕ» μέσω του οποίοι «οι Τ/κ συμπατριώτες μας με έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας λαμβάνουν σημαντική οικονομική ενίσχυση», ενώ υπάρχει και ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής και πάλι για τους Τουρκοκύπριους.

Πρόσθεσε με αφορμή την ερώτηση πως «τις επόμενες των ημερών θα προχωρήσω στην ανακοίνωση μονομερών μέτρων προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας». «Αυτό που θα ήθελα να σας καλέσω να δείτε είναι και πως το δικό σας μέλλον ως Τ/κ και το δικό μας ως Ε/κ και το μέλλον της Κύπρου, χωρίς επανένωση της πατρίδας μας δεν θα είναι θετικό» πρόσθεσε. «Για αυτό σας καλώ ακόμα μια φορά και είμαι σίγουρος για τη θέληση της πλειοψηφίας των Τ/κ, να σταλούν και από εσάς τα σωστά μηνύματα προς την Τουρκία», κατέληξε.

Τελειώσαμε με τους Ρώσους

Σε ερώτηση του ο Ουκρανός Βουλευτής Ολέξι Γκοντσαρένκο, που ανήκει στην ομάδα των Συντηρητικών, έθεσε το θέμα της χρήσης της Κύπρου για χρόνια από Ρώσους ολιγάρχες για ξέπλυμα χρήματος, και αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που θέλουν «τσέπες του Πούτιν» όπως τους Αμπράμοβιτς, Ουσμάνοφ και Μορντάσοφ να συνεχίζουν να κρύβουν χρήματα στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κυπριακή Δημοκρατία «από την αρχή ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας» και καταδίκασε τη Ρωσική εισβολή για πολλούς λόγους, μεταξύ άλλων «γιατί είμαστε θύματα της ίδιας συμπεριφοράς από την Τουρκία». Η όποια εισβολή και κατοχή, τόνισε, είτε από την Ρωσία είτε από την Τουρκία, είναι παράνομη. «Από την πρώτη στιγμή εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις της ΕΕ» τόνισε ακόμα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, θέτοντας τον προβληματισμό, που αφορά και την ΕΕ, «ποιες χώρες δεν εφαρμόζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κάνοντας τις μη αποτελεσματικές».

«Αναφέρομαι σε χώρες που ενδεχομένως κάποιοι στην Ουκρανία θεωρούν ως σύμμαχο» πρόσθεσε, παραπέμποντας εμμέσως στην Τουρκία.

Σε σχέση με τις Ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε «στέκομαι εδώ με τόλμη απέναντι σας και σας λέω πως ναι, έγιναν λάθη».

«Όλα αυτά αποτελούν παρελθόν στην Κύπρο. Στην Κύπρο δεν υπάρχουν ούτε χρυσά διαβατήρια ούτε χρυσές βίζες» συνέχισε, παραπέμποντας στις σχετικές εκθέσεις μεταξύ άλλων από την Moneyval. «Λάθη έγιναν στο παρελθόν, και οι πρώτοι που πλήρωσαν αυτά τα λάθη ήταν η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, ο ίδιος ο κυπριακός λαός», όπως είπε.

Άλλο η Κυπριακή Δημοκρατία, άλλο οι Βρετανικές Βάσεις

Ο Ιρλανδός βουλευτής της ομάδας της Αριστεράς, Πολ Γκάβαν, έθεσε με τη σειρά του το ερώτημα ποια είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τον ρόλο των Βρετανικών Βάσεων στην συγκέντρωση πληροφοριών από την περιοχή οι οποίες είπε χρησιμοποιούνται κατά του λαού της Γάζας, καθώς και στον ρόλο των Βάσεων στους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Όσον αφορά τη χρήση των Βάσεων, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο «στο πλαίσιο που καθορίζει η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και τα συνοδευτικά έγγραφα».

Η ασφάλεια των κατοίκων της Κύπρου και η σχέση με τα κράτη της περιοχής, τόνισε, είναι «ύψιστη προτεραιότητα» της κυβέρνησης, και «σε καμία περίπτωση δεν εμπλεκόμαστε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα». «Εμπλεκόμαστε σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως, για να βοηθήσουμε τους πλυθησμούς της περιοχής» πρόσθεσε.

Παράλειψη για ΛΟΑΤΚΙ

Σε παρατήρηση του Ελβετού Φιλελεύθερου Βουλευτή Νταμιέν Κοτιέρ πως στις αναφορές του για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο κ. Χριστοδουλίδης δεν αναφέρθηκε στο θέμα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως πράγματι παρέλειψε να αναφερθεί αλλά πως έγιναν σημαντικά βήματα στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών τα τελευταία χρόνια.

Τα βήματα που έγιναν συνέχισε έγιναν στη βάση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του της ΕΕ με αποτέλεσμα να θεσμοθετηθεί «ένα ισχυρό πλαίσιο καταπολέμησης των όποιων διακρίσεων ή της βίας εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων».

Αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα το 2015 και το 2017 καθιστώντας ποινικό αδίκημα την ομοφοβική ή τρανσφοβική ρητορική μίσους, ενώ οι πράξεις βίας επισύρουν σοβαρές ποινές, καθώς και στην θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης από το 2015. Επίσης το 2021 η Κύπρος προχώρησε με την προετοιμασία εθνικής στρατηγικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα που είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την σχετική ευρωπαίκή στρατηγική.

Επίσης, συνέχισε, υποβλήθηκε στη Βουλή το 2022 νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ το 2023 ψηφίστηκε νόμος για ποινικοποίηση εφαρμογής τεχνικών που αποσκοπούν στην μεταβολή και καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Ο πρόεδρος πρόσθεσε πως χαίρεται που «τα τελευταία χρόνια και με τη δική σας βοήθεια της ΚΣΕΕ, του ΣτΕ γενικότερα, αλλά και της ΕΕ, έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα στην Κύπρο».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεσολόγγι: Το σκυλί γάβγιζε ασταμάτητα όταν βρήκε τη σορό του Μπάμπη, λέει ο εκπαιδευτής του – Δείτε βίντεο

Ιερά Σύνοδος: Τι αναφέρει το ανακοινωθέν της συνεδρίασης για το νομοσχέδιο των ομόφυλων ζευγαριών

Λουδίτες, oι εργάτες που κατέστρεφαν μηχανήματα για να σταματήσουν την βιομηχανική επανάσταση

Σχετικα αρθρα

Νέα Αριστερά: Συνάντηση Χαρίτση – Μενουδάκου με φόντο την υπόθεση Ασημακοπούλου

admin

Κεραμέως: Εσωτερικός έλεγχος για την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων – Το θέμα δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο

admin

Αυτοψία Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ για τον έλεγχο των τιμών – «Η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται»

admin

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν είναι χώρα που αποτελείται μόνο από τα σύνορά της

admin

Η «ισοπαλία» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

admin

Κατά 500 ευρώ αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα – Στη Βουλή η τροπολογία 

admin

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο

admin

Ζούπης (Opinion Poll): Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική

admin

Η ΝΔ γεμίζει το ευρωψηφοδέλτιο και ετοιμάζεται για συσπείρωση δυνάμεων – Αντιμέτωπη με πρόστιμο η Ασημακοπούλου

admin

Νέα σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο Κασσελάκη – Στα δικαστήρια πάει η Κουμουνδούρου τον Γεωργόπουλο

admin

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πρώτη μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών σε κοινοβουλευτική επιρροή η Μαρία Σπυράκη

admin

Πέτρος Παππάς για δηλώσεις του πρώην μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά: Δεν βοηθάνε αυτές οι ακραίες δηλώσεις

admin