Image default
Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Πώς αναβαθμίζει την παρουσία της στα Βαλκάνια

Σε τρία χρόνια από τώρα η ΔΕΗ θα είναι μια διαφορετική εταιρία. Η ενέργεια που θα παράγεται θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στα Βαλκάνια θα έχει ένα αναβαθμισμένο ρόλο.

Σύμφωνα με την εταιρία, βασικό εργαλείο για την επίτευξη του στόχου είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή των Βαλκανίων, ο οποίος θα παρέχει πρόσθετες συνέργειες. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΔΕH, χθες, στο Λονδίνο η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου αναμένεται να αυξηθεί στα 13,1GW από 10,7GW που είναι σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνολικής ισχύος 2,8GW. Ο ρόλος του λιγνίτη μέσα στην επόμενη τριετία θα έχει όλο και μικρότερο ρόλο μέχρι να μηδενιστεί. Η απόφαση της ΔΕH είναι να κλείσουν όλες οι μονάδες λιγνίτη, μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρίας μέχρι το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς έργων ΑΠΕ θα ανέλθει σε 8,9GW. Έτσι, ο στρατηγικός σχεδιασμός, εκτός από τον κρίσιμο ρόλο στην Ελλάδα και την ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία, περιλαμβάνει και ανάπτυξη στην Βουλγαρία ή και την ευρύτερη περιοχή, όπου η ΔΕH αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του Euro2day.gr η εταιρεία δεν ετοιμάζεται να κάνει μεγάλες εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.

Την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγούν τα φωτοβολταϊκά έργα, η εγκαταστημένη ισχύς των οποίων από 0,5GW που ήταν το 2023 θα ανέλθει το 2026 σε 3,6 GW. Η αυξητική τάση των αιολικών είναι μικρότερη. Έτσι, από 0,8GW το 2023 θα ανέλθει σε 1,7GW το 2026. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕH, η παρουσία του ομίλου σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές βοηθά στο να υπάρχει διασπορά του κινδύνου και η εταιρία να εκμεταλλεύεται τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή. Μια σειρά από τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας μπορούν να προσδώσουν την απαιτούμενη ευελιξία. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η παρουσία υδροηλεκτρικών και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Παράλληλα, η ΔΕH ξεδιπλώνει την πελατοκεντρική στρατηγική της, προσφέροντας προϊόντα για το σπίτι, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ενεργειακά προϊόντα. Στόχος της εταιρίας είναι να προσφέρει ενεργειακές λύσεις (φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας, οικιακούς φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λύσεις smart home) και συμβουλευτική για θέματα ενέργειας, μέχρι υπηρεσίες για το σπίτι, παραδόσεις παραγγελιών και λύσεις προστιθέμενης αξίας, όπως πληρωμές.

Ο όμιλος προβλέπει την επόμενη τριετία συνολικές επενδύσεις 9 δισ. ευρώ, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία, έχοντας φτάσει τον στόχο για ΕΒΙΤDA 1,5 δισ. ευρώ δύο χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο, η ΔΕH στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026. Για το 2030, η ΔΕH στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. ευρώ περίπου.

Σχετικα αρθρα

«Πονοκέφαλος» για τις ασφαλιστικές τα νοσοκομειακά προγράμματα

admin

Μάρτιν Μπραντεμπούργκερ (Lidl): Αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

admin

SoftOne-Entersoft: Η «ακτινογραφία» ενός πιθανού deal

admin

Mastercard Strive: Έως €500.000 επιδότηση σε επιχειρήσεις και startups για την ανάπτυξη ψηφιακών λύσεων

admin

Πράσινο τιμολόγιο ΔΕΗ: Στα 10,8 ευρώ η κιλοβατώρα η τιμή Μαρτίου

admin

Αττικές Εκδόσεις: Η S-MEDIA εξαγόρασε την θυγατρική Τηλέραμα

admin

PeopleCert: Ένας ελκυστικός εργοδότης

admin

ΤτΕ: Από 25 Απριλίου η καταβολή του μερίσματος

admin

Mermeren: Στα €13,69 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

admin

ΤτΕ: Στις 18 Απριλίου η αποκοπή του μερίσματος

admin

Mermeren: Στα €13,69 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2023

admin

CNL Capital: O Δ. Ζουζούκης νέο μέλος στο ΔΣ

admin