Image default
Οικονομία

Οικοτεχνία: Τι είναι και γιατί μπορεί να είναι μια επιχείρηση από μόνη της;

Η οικοτεχνία είναι μια μικρή επιχείρηση που παράγει τρόφιμα, ποτά (μη αλκοολούχα), είδη ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιώντας κυρίως παραδοσιακές ή τοπικές συνταγές και μεθόδους.

Η οικοτεχνία είναι μια μικρή επιχείρηση που παράγει τρόφιμα, ποτά (μη αλκοολούχα), είδη ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιώντας κυρίως παραδοσιακές ή τοπικές συνταγές και μεθόδους. Οι οικοτεχνίες μπορούν να λειτουργήσουν από κατά κύριο επάγγελμα γεωργούς και συνήθως δεν απαιτούν εγκαταστάσεις παραγωγής μεγάλης κλίμακας. Άδεια οικοτεχνίας δίνεται για προϊόντα που μπορεί να παράγονται ακόμα και στην κουζίνα του σπιτιού ενός παραγωγού και στην πραγματικότητα αυτό κάνουν οι περισσότεροι οικοτέχνες.

Στην Ελλάδα, οι οικοτεχνίες υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για να λειτουργήσει μια οικοτεχνία, είναι απαραίτητο να εκδοθεί άδεια λειτουργίας από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου. Η εγγραφή γίνεται στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ) του ΥΠΑΑΤ και είναι σχετικά εύκολη.

Οι οικοτεχνίες μπορούν να παράγουν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων, όπως:

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί, βούτυρο, κ.λπ.)
  • Ζυμαρικά
  • Αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά
  • Γλυκά του κουταλιού
  • Σάλτσες μαγειρικής
  • Και άλλα πολλά προϊόντα

Οι οικοτεχνίες μπορούν να αποτελέσουν μια ελκυστική επιλογή για τους γεωργούς, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν καλύτερα τα προϊόντα τους. Οι οικοτεχνίες μπορούν να προσφέρουν μια επιπλέον πηγή εισοδήματος για τους γεωργούς, καθώς και τη δυνατότητα να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε ένα ευρύτερο κοινό. Σημαντικό είναι να σημειωθεί εδώ πως το εισόδημα που προκύπτει από τη δραστηριότητα του οικοτέχνη προστίθεται στο ΓΕΩΡΓΙΚΟ εισόδημα του, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό τελικά φορολογικά αλλά και επαγγελματικά.

Επιπλέον, οι οικοτεχνίες μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Ο γεωργός πρέπει να είναι σε θέση να ακολουθήσει τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις και να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που αφορούν τα τρόφιμα.

Αν κάποιος ενδιαφέρετε να ξεκινήσετε μια οικοτεχνία, υπάρχουν διάφορες πηγές που μπορούν να τον βοηθήσουν. Μπορεί να βρει πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για την έκδοση άδειας λειτουργίας της οικοτεχνίας στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μπορεί επίσης να επικοινωνήσει με τοπικούς φορείς, όπως οι τοπικές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ), για να λάβει περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη.

Πριν αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με την παραγωγή προϊόντων οικοτεχνίας καλό είναι να:

  • Κάνει έρευνα αγοράς. Να μελετήσει τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του τοπικού κοινού, ώστε να παράγει και τα ανάλογα προϊόντα από την οικοτεχνία του.
  • Αξιοποιήσει τις τοπικές πρώτες ύλες. Τα τοπικά προϊόντα είναι πιο δημοφιλή στους καταναλωτές και μπορούν να βοηθήσουν κάποιον οικοτέχνη να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό.
  • Να δημιουργήσει Brand. Όσο μικρή ή μεγάλη είναι μια εταιρεία, το brand είναι το κλειδί για την επιτυχία της. Προσοχή στο σχεδιασμό του λογότυπου, της συσκευασίας και των επικοινωνιακών υλικών.
  • Προωθήσει τα προϊόντα του κάνοντας χρήση διάφορων καναλιών προώθησης, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο και τις τοπικές εκδηλώσεις.

Με προσεκτικό σχεδιασμό και σωστή διαχείριση, μια οικοτεχνία μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχημένη επιχείρηση για τον γεωργό.

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath

Κ. Σκρέκας: Έρχεται το Πασχαλινό καλάθι, αποκλιμακώνονται οι τιμές στο ράφι

admin

Τρεις άσοι για την Ελλάδα στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου – Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες

fastpath

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

admin

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath