Image default
Ευρώπη

Goldman Sachs: Απειλή για τις ευρωπαϊκές μετοχές ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πάρει φόρα στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Έχοντας βγάλει εκτός τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον ΝτεΣάντις, που αποχώρησε από την κούρσα, ο Τραμπ έχει απέναντί του την πρώην πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, σε βάρος της οποίας ωστόσο εξασφάλισε μεγάλη νίκη στο Νιου Χαμσάιρ.

Εφόσον κερδίσει το χρίσμα θα διεκδικήσει την θέση στον Λευκό Οίκο. Αν καταφέρει να κερδίσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, η επιστροφή του στην εξουσία αναμένεται να έχει ευρύτερες συνέπειες, πολύ πέρα από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένου ότι αυτό το σενάριο δεν είναι απίθανο, η Goldman Sachs επιχειρεί να διακρίνει ποιες θα είναι αυτές οι συνέπειες αυτές στην Ευρώπη.

Ο γερμανικός δείκτης DAX, που είναι από τους βασικότερους δείκτες της παγκόσμιας αγοράς μετοχών, ο χρηματιστηριακός δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDAX, που απαριθμεί τις γερμανικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, και οικονομικά ευαίσθητοι κλάδοι (που τα έσοδά τους είναι υψηλότερα σε περιόδους οικονομικής ευημερίας και χαμηλότερα σε περιόδους ύφεσης), όπως τα χημικά και η αυτοκινητοβιομηχανία, θα επηρεαστούν πιο πολύ σε περίπτωση νίκης του Τραμπ, εκτίμησαν οι αναλυτές του οίκου.

«Θα περιμέναμε να δούμε μεγαλύτερους κινδύνους, από τη μία με αύξηση των δασμών στην Ευρώπη και από την άλλη με τη μείωση της χρηματοδότησης/υποστήριξης των ΗΠΑ για την Ουκρανία», έγραψε η επικεφαλής της ομάδας αναλυτών Σάρον Μπελ.

Χρησιμοποιώντας την τελευταία θητεία του Τραμπ ως μπούσουλα, οι αναλυτές επεσήμαναν την αδυναμία των ευρωπαϊκών μετοχών χάλυβα έναντι της αγοράς της περιοχής και των ΗΠΑ τους μήνες μετά την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό.

Αν και η Ευρώπη συνήθως υστερεί απέναντι στις αμερικανικές μετοχές, η υποαπόδοση ήταν πιο έντονη κατά την προηγούμενη θητεία του Τραμπ σε σύγκριση με την τρέχουσα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το -.

Από την άλλη, οι κλάδοι που είναι λιγότερο εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενη νίκη Τραμπ είναι ο δείκτης Swiss Market Index και ο βρετανικός FTSE 100, σύμφωνα με την Μπελ. Η υγειονομική περίθαλψη και οι βασικοί καταναλωτικοί κλάδοι τείνουν επίσης να έχουν καλύτερη απόδοση όταν αυξάνεται η αβεβαιότητα στην πολιτική, πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Εκατοντάδες χιλιάδες γερμανικές εταιρείες κρύβουν τους ισολογισμούς τους

admin

Μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στους μεγάλους γερμανικούς ομίλους

admin

Alecta: Σε πρωτοφανή κρίση βυθίζεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας

admin

Ρωσία: «Περικοπές» στην παραγωγή πετρελαίου, τι λένε αναλυτές

admin

Ελβετία: Διπλή η «νίκη των φτωχών επί των πλουσίων» για τις συντάξεις

admin

Γενικός Γραμματέας ΕΛΚ: Τα βασικά χαρτοφυλάκια πρέπει να είναι στα «σταθερά» χέρια της κεντροδεξιάς

admin

Ο Γάλλος Νικολά Σμιτ στο τιμόνι των Ευρωσοσιαλιστών με στόχο την Κομισιόν

admin

Παγώνει ξανά τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής ASEAN-Αυστραλίας

admin

Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, η Γερμανία προειδοποιεί για ρωσικό πόλεμο πληροφοριών

admin

Πράσινο φως από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον ισπανικό νόμο περί αμνηστίας

admin

Apple: Πρόστιμο – μαμούθ από την Κομισιόν για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

admin