Image default
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Εισπράχθηκε μόλις το 12% φόρων-προστίμων του 2023

Μόλις το 12,34% των φόρων και των προστίμων που βεβαίωσαν τα Ελεγκτικά Κέντρα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατέστη δυνατό να εισπραχθεί κατά τη διάρκεια του ενδεκαμήνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023.

Οι έλεγχοι που διενήργησαν οι εν λόγω φοροελεγκτικοί μηχανισμοί απέδωσαν την επιβολή φόρων και προστίμων συνολικού ύψους 866 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι εισπράξεις βεβαιωθέντων ποσών φόρων και προστίμων περιορίστηκαν περίπου στα 107 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που φανερώνει τη μεγάλη δυσκολία που έχουν οι φορολογικές αρχές να εισπράξουν τα ποσά που καταλογίζουν.

Η δυσκολία αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, τα οποία δημοσιεύει ανά τακτά διαστήματα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και τα οποία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των ανείσπρακτων φορολογικών οφειλών προέρχεται από δυσθεώρητα και υπέρογκα πρόστιμα επιβληθέντα για παραβάσεις φοροδιαφυγής, όπως η έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, η λήψη εικονικών τιμολογίων και η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) και οι ΔΟΥ διενήργησαν συνολικά 20.297 φορολογικούς ελέγχους. Τα ποσά των φόρων και των προστίμων που καταλογίστηκαν μόνο από τους ελέγχους του ΚΕΜΕΕΠ, του ΚΕΦΟΜΕΠ και των ΕΛΚΕ ανήλθαν σε 866,02 εκατ. ευρώ (για τα ποσά που βεβαίωσαν και εισέπραξαν οι ΔΟΥ δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία). Οι εισπράξεις, όμως, όλων των παραπάνω ανήλθαν μόλις σε 106,84 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας μόνο το 12,34% των καταλογισθέντων ποσών. Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ, κατά τη διάρκεια του ενδεκαμήνου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023:

  1. Το ΚΕΜΕΕΠ, το οποίο είναι αρμόδιο για τον έλεγχο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας, ολοκλήρωσε τη διενέργεια 430 ελέγχων. Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που καταλόγισε το ΚΕΜΕΕΠ ανήλθε σε 208,12 εκατομμύρια ευρώ και οι συνολικές εισπράξεις καταλογισθέντων φόρων και προστίμων έφθασαν τα 41,28 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή τα εισπραχθέντα ποσά ανήλθαν σε ποσοστό 19,84% των βεβαιωθέντων.
  2. Το ΚΕΦΟΜΕΠ, το οποίο εστιάζει στον έλεγχο των φορολογουμένων μεγάλου πλούτου, πραγματοποίησε ελέγχους σε 877 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το συνολικό ποσό των βεβαιωθέντων φόρων και προστίμων ανήλθε σε 155,45 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις ποσών καταλογισθέντων από τους ελέγχους διαμορφώθηκαν σε 33,16 εκατ. ευρώ, με την εισπραξιμότητα να ανέρχεται σε 21,33%. Επιπλέον, το ΚΕΦΟΜΕΠ διενήργησε και 80 ελέγχους σε υποθέσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝΦΙΑ, Ειδικού Φόρου Ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου, καταλογίζοντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 12,23 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό κατάφερε να εισπράξει 1,48 εκατ. ευρώ.
  3. Τα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν διευρυμένες αρμοδιότητες ελέγχων σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα μεγάλου και μεσαίου μεγέθους διενήργησαν συνολικά 7.760 ελέγχους. Το συνολικό ποσό των φόρων και των προστίμων που βεβαίωσαν ανήλθε σε 488,18 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές εισπράξεις από τους ελέγχους των ΕΛΚΕ διαμορφώθηκαν σε 30,92 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στο 6,33% των βεβαιώσεων.

19.549 στοχευμένοι έλεγχοι διενεργήθηκαν από τις ΥΕΔΔΕ

Η διεύθυνση Προγραμματισμού και Αξιολόγησης Ελέγχων και Ερευνών (ΔΙΠΑΕΕ) και οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) εστιάζουν το έργο τους στη διενέργεια ερευνών και μερικών επιτόπιων ελέγχων, με αξιοποίηση πληροφοριών από διάφορες πηγές.

Αξιοποιούνται οι τάσεις που καταγράφονται από τα αποτελέσματα των στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων και των ερευνών, καθώς και πληροφορίες και δεδομένα από τρίτες πηγές (εκτός ΑΑΔΕ). Οι στοχεύσεις αφορούν είτε κλάδους δραστηριοτήτων, είτε γεωγραφικές περιφέρειες, είτε φορολογικά αντικείμενα, είτε επιμέρους συνδυασμούς.

Το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023 διενεργήθηκαν συνολικά από τις ΥΕΔΔΕ 19.549 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι. Κατά τους ελέγχους αυτούς εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 9.032 επιχειρήσεις, με την εντοπισθείσα παραβατικότητα να ανέρχεται σε 46,2%.

Επιπλέον, κατά το ίδιο ως άνω διάστημα οι ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσαν 142 έρευνες – ελέγχους για απάτη στον ΦΠΑ. Από τη διενέργεια των ανωτέρω ερευνών προέκυψαν 119 περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων, που συν- δέονται με ενδοκοινοτική απάτη στον ΦΠΑ και ακολούθησε η διαδικασία απενεργοποίησης του κοινοτικού τους ΑΦΜ. Τα προσδιορισθέντα διαφυγόντα έσοδα από τις περιπτώσεις εντοπισμού εξαφανισμένων εμπόρων ανήλθαν σε 21,97 εκατ. ευρώ. Τέλος, κατά το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023 ολοκληρώθηκαν 914 λοιπές έρευνες από τις ΥΕΔΔΕ. Οι έρευνες αυτές αφορούσαν υποθέσεις όπως επεξεργασίες κατασχεμένων, αδήλωτα εισοδήματα, προσαύξηση περιουσίας και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Συνολικά, από τις έρευνες αυτές εντοπίστηκαν διαφυγόντα έσοδα ύψους 359,10 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath

Κ. Σκρέκας: Έρχεται το Πασχαλινό καλάθι, αποκλιμακώνονται οι τιμές στο ράφι

admin

Τρεις άσοι για την Ελλάδα στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου – Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες

fastpath

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

admin

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath