Image default
Τοις Μετρητοίς

HelleniQ Energy: Κραυγαλέα η ανοδική της υστέρηση

Εκκωφαντική είναι πλέον η ισχυρή  ανοδική υστέρηση που σημειώνει η μετοχή της HelleniQ Energy Holdings (ΕΛΠΕ)  σε σχέση τόσο  με το Γενικό Δείκτη όσο και με τον έτερο ενεργειακό όμιλο του κλάδου τη Motor Oil (ΜΟΗ).

Στη τελευταία διετία λοιπόν ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει μια εντυπωσιακή  άνοδο της τάξης του +51% και η Motor Oil  μια ακόμα πιο εκρηκτική απόδοση της τάξης του +76% η μετοχή HelleniQ Energy κείτεται ακόμα και τώρα στο πάτωμα με μια αρνητική (!) απόδοση της τάξης του -5,90%. Και όμως ναι, σωστά ακούσατε.

Αφήστε που ο όμιλος της Motor Oil έχει πρόσφατα πυρπολήσει και τα ιστορικά του υψηλά γράφοντας τιμές πάνω από το όριο των  26 ευρώ που είχε αποτυπώσει τη τελευταία φορά εν έτη 2006. Λίγο πιο πριν, τον Οκτώβριο του 2005, η  HelleniQ Energy τότε Ελληνικά Πετρέλαια έγραφαν τα ιστορικά τους υψηλά στα 13,76 ευρώ.

Και όμως η μετοχή όσο και αν ακούγεται παράδοξο και εκτός πραγματικότητας έχει αυτή τη στιγμή τη μισή  σχεδόν αξία από τότε με τη τιμή να αναπνέει λίγο πάνω από τα 7 ευρώ ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται με βάση μόνο την γενική άνοδο της αγοράς, όπου χτυπάει πλέον υψηλά δεκαετίας,  τουλάχιστον στα 10 ευρώ.

Και φυσικά τίποτα απολύτως δεν υπάρχει στα οικονομικά στοιχεία του ομίλου που να δικαιολογεί μια τέτοια απίστευτη διαφορά στη συμπεριφορά της μετοχικής αξίας. Το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα ότι θα έπρεπε να υπήρχε στο ταμπλό με μια HelleniQ Energy να έχει ολοκληρώσει ήδη την πρώτη φάση του στρατηγικού πλάνου “Vision 2025”, όπου στοχεύει στη σημαντική μεγέθυνση της κερδοφορίας της μέσα από την  αναβάθμιση της αποδοτικότητας των κύριων δραστηριοτήτων,  την ανάπτυξη νέων που εξελίσσουν τη θέση της στην αγορά ενέργειας, όπως βιοκαύσιμα, ηλεκτροκίνηση και εναλλακτική ενέργεια  και την επιτάχυνση των επενδύσεων στην ενεργειακή μετάβαση.

Ένας τεράστιος όμιλος με πωλήσεις ενεαμήνου 2023 στα 9,5 δισ. ευρώ και συγκρίσιμα EBITDA στα 968 εκατ. ευρώ βρίσκεται κολλημένος λίγο πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση.

Ένας όμιλος που στο κλάδο των ΑΠΕ διέθετε στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2023 σε λειτουργία εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης με συνολική ισχύ 700 MW στην Ελλάδα και στη Ρουμανία με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW στους επόμενους 15 μήνες και με το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη να ξεπερνά τα 4,2 GW.

Παράλληλα εντός του 2024 αναμένεται να υπάρξει στρατηγική κίνηση από πλευράς HelleniQ στην αγορά ΑΠΕ της Βουλγαρίας και ειδικότερα στα φωτοβολταϊκά ενώ ένα μεγάλο  επιχειρηματικό χτύπημα  μπορεί να προκληθεί γύρω από τη διαδικασία πώλησης της Lukoil όπου  ενδεχομένως να κινητοποιήσει τον όμιλο στο μέτρο που θα του δοθεί η δυνατότητα απόκτησης μέρους του δικτύου των πρατηρίων της Lukoil στη γειτονική χώρα.

Όπως φαίνεται λοιπόν τα νέα για τον όμιλο θα είναι τόσο πολλά και καλά για το τρέχον έτος που δύσκολα θα μπορούσε να κρατηθεί για πολύ ακόμα δέσμια η τιμή της μετοχής πλησίον των 7 ευρώ. Σε μια τιμή μάλιστα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με μεγάλη υπερκάλυψη κατά 3 φορές το placement για το 11% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της HelleniQ Energy. Αν γινόταν δε στα 6,9 ευρώ τότε το βιβλίο θα είχε υπερκαλυφθεί κατά 6,5 με 7 φορές.

Με απλά λόγια η περιοχή που εκτείνεται από τα 7,10 έως τα 6,80 ευρώ εύκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολύ ισχυρή αγοραστική βάση προσφέροντας ένα αρκετά ποιοτικό “low risk entry” σε μια μεσομακροπρόθεσμη  επενδυτική κίνηση στη μετοχή της HelleniQ Energy.

Προχωρώντας στη μακροχρόνια διαγραμματική ανάλυση εντοπίζουμε τη μετοχή να βρίσκεται στο τέλος σχεδόν μιας μακράς πλαγιοσταθεροποιητικής κίνησης που ο δεκαπενταετής στροφέας “S1” ετοιμάζεται να την σπρώξει με δύναμη ανοδικά χτυπώντας μέσα στο επόμενο δεκάμηνο την περιοχή των 9,80 με 10 ευρώ ή ένα +34% από το χθεσινό κλείσιμο των 7,16 ευρώ. Είναι ένα επίπεδο στόχος από όπου διέρχεται ο επίσης δεκαπενταετής στροφέας αντίστασης “S2” που έχει δημιουργηθεί από τα τέλη του 2007.

Προσέξτε όμως γιατί όλα αυτά τα χρόνια η μετοχή έχει βρει συνολικά τρεις φορές αντίσταση πάνω στον “S2”. Στατιστικώς η τέταρτη φορά είναι σπάνια, αρά στην περίπτωση που η μετοχή φτάσει στα 9,80 ευρώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πάρει «παραμάζωμα» το στροφέα πίεσης ανοίγοντας το έδαφος για την επόμενη περιοχή αντίστασης που καθορίζεται στα 12,44 ευρώ από τη τοπική κορυφή που είχε σημειώσει η μετοχή το Δεκέμβριο του 2007 (!) ή ένα άκρως ενδιαφέρον ανοδικό ποσοστό της τάξης του +73%  από το χθεσινό κλείσιμο.  Στο μεταξύ η «ενέργεια συσπείρωσης» που έχουν μαζέψει οι περισσότεροι ταλαντωτές από τη μεγάλη αυτή συσσώρευση τιμών των τελευταίων μηνών μπορεί να απελευθερώσει το ανοδικό ελατήριο τόσο δυνατά που η  πρώτη κίνηση προς τα 8,50 ευρώ θα γίνει ξαφνικά και με μεγάλη ένταση.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

January 26, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Ο S&P 500 γράφει πλέον ιστορία

admin

Cenergy Holdings: Οι 3 συνθήκες που οδηγούν στα €10

admin

Εβροφάρμα: Με μεγάλη δύναμη πολλαπλασιασμού της κερδοφορίας της

admin

Τώρα ξεκινάει το πάρτι στις κατασκευαστικές

admin

Όλα ανθηρά στη Στοά των “Bulls”

admin

Intracom: Η μαεστρία των market maker

admin

Interlife: Ανεβάζει συνεχώς το μερίδιό της στην ασφαλιστική αγορά

admin

Ιστορική η στιγμή για τον όμιλο της Lavipharm

admin

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει τεράστια ανάπτυξη σε δύο εισηγμένες

admin

Η αγορά θέλει να διορθώσει αλλά δεν την αφήνουν

admin

Το επενδυτικό αμόκ και η βόμβα μεγατόνων από μια δική μας εισηγμένη

admin

Ψάχνοντας τη δικαιολογία απαγκίστρωσης από τα υψηλά

admin