Image default
Οικονομία

Ρεύμα: Σε αρνητικό έδαφος η ζήτηση το 2023 – Τα μερίδια των προμηθευτών τον Δεκέμβριο

Πτώση 2,63% στη ζήτηση το προηγούμενο έτος, σε σχέση με το 2022. Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η μεγαλύτερη «βουτιά» (-5,89%). Εικόνα στατικότητας στη λιανική, με τη ΔΕΗ να κλείνει τη χρονιά στο 55,8%, μειωμένο κατά 4% καθ’ όλο το 2023.

Συνεχίστηκε και το 2023 η πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, έστω και σε μικρότερο βαθμό από τη σημαντική «βουτιά» που είχε σημειωθεί το αμέσως προηγούμενο έτος, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ως συνέπεια, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του ΑΔΜΗΕ, το 2023 κλείνει με αρνητικό πρόσημο, στο -2,63%, σε σχέση με το 2022.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ποσοστιαία βάση, η μεγαλύτερη ετήσια μείωση σημειώθηκε στην υψηλή τάση (βιομηχανικοί καταναλωτές), η οποία ανήλθε στο -4,86%. Αντίθετα, πιο «ρηχή» ήταν η ελάττωση στο δίκτυο διανομής (μεσαίες – μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά), η οποία έφτασε το -2,85%.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο καταγράφεται συνεχής μικρή αύξηση της ζήτησης, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ανοδική ήταν επίσης η εικόνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ωστόσο το 5μηνο αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμιστεί η πολύ μεγάλη «βουτιά» που καταγράφηκε το πρώτο 5μηνο του έτους, όταν για παράδειγμα τον Μάρτιο η πτώση έφτασε το -15%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Όπως είναι φυσικό, τα δεδομένα για το πρώτο 5μηνο επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό από την υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τις ασυνήθιστα ήπιες καιρικές συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι φορείς της αγοράς εκτιμούν πως το πτωτικό σερί τείνει πλέον να εξαντληθεί. Ενδεικτικό είναι πως η πρόβλεψη του ΔΑΠΕΕΠ για το 2024 «μιλά» για σταθεροποίηση της ζήτησης.

Τα δεδομένα για τον Δεκέμβριο

Όσον αφορά τον Δεκέμβριο, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 2,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Άγγιξε τις 4.201 GWh (Γιγαβατώρες), από τις οποίες οι 3.875 Γιγαβατώρες παράχθηκαν από το εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής και το υπόλοιπο καλύφθηκε από εισαγωγές.

Όσον αφορά το εγχώριο μίγμα, πρώτες σε συμμετοχή ήταν οι ΑΠΕ, με μερίδιο 44% επί του συνόλου. Ακολούθησαν τα υδροηλεκτρικά με 12,9%, κάτι που σημαίνει πως οι «καθαρές» πηγές κατέλαβαν το 56,9%. Επομένως, πάνω από 1 στις 2 κιλοβατώρες που παράχθηκαν εγχωρίως τον προηγούμενο μήνα, προήλθε από μία τεχνολογία μηδενικών ρύπων.

Στον αντίποδα, οι θερμικές μονάδες κάλυψαν το 43,1%. Το μερίδιο των μονάδων αερίου ανήλθε στο 30,5%, ενώ των λιγνιτικών σταθμών στο 12,6%. Από την άλλη πλευρά, τον Δεκέμβριο το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα παρέμεινε εισαγωγικό, με το «καθαρό» ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών να διαμορφώνεται στις 326 Γιγαβατώρες.

Τα ποσοστά των παρόχων

Όσον αφορά τα μερίδια των προμηθευτών, ως προς το συνολικό φορτίο που εκπροσώπησαν τον Δεκέμβριο στην αγορά, η ΔΕΗ κατέλαβε ποσοστό 55,8% και κατά συνέπεια οι ιδιώτες 44,2%. Η μεταβολή των μεριδίων εντός του έτους δείχνει πως στη λιανική αγορά ρεύματος υπήρξε στασιμότητα όλο το 2023. Είναι ενδεικτικό ότι το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση.

Η κατάταξη των προμηθευτών τον Δεκέμβριο βρίσκεται την ΗΡΩΝ στο 10,66% και την Protergia στο 9,25%. Ωστόσο, αν προστεθούν τα μερίδια των εταιρειών που έχει εξαγοράσει η Μυτιληναίος (Watt+Volt, Volterra), το μερίδιό της διαμορφώνεται στο 13,4%.

Ακολούθησαν οι Elpedison (5,88%), NRG (5,46%) η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (3,18%), η ΖeniΘ (2,67%) και η Volton (1,25%). Οι υπόλοιποι προμηθευτές κατέλαβαν αθροιστικά το 1,67%.

Σχετικα αρθρα

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,6% στις τιμές οικοδομικών υλικών τον Ιανουάριο

fastpath

Γερμανία: Συρρικνώθηκε κατά 0,3% το ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο

fastpath

Γερμανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι προσδοκίες στον τομέα κατασκευής κατοικιών

fastpath

Συντάξεις Μαρτίου: Πότε θα καταβληθούν – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

admin

Θεοχάρης: Θα είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, όχι στη φοροδιαφυγή

fastpath

Αύξηση παραγωγής 8,9% για την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2023

admin

Γερμανία: Ο πονοκέφαλος της οικονομικής ύφεσης του Όλαφ Σολτς

admin

Wall Street: Η Nvidia «απογείωσε» τους δείκτες

fastpath

Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: Πώς θα είστε ένας από τους 100.000 δικαιούχους της επιδότησης

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 23% στα πονταρίσματα και 11% στα έσοδα το 2023

admin

Μ. Βορίδης: «Τις επόμενες ημέρες, η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης με τους Θεσσαλούς αγρότες»

admin

Χάρκερ της Fed: Μην περιμένετε μείωση των επιτοκίων ευθύς αμέσως

admin