Image default
Πολιτική

F-35: Το State Department ενέκρινε την αγορά 40 αεροσκαφών από την Ελλάδα – Ακολουθεί δήλωση Μητσοτάκη

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αμερικανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως στην πώληση 20+20 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα, παράλληλα με την πώληση 40 F-16 και περίπου 80 κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία έναντι 23 δισεκ. δολαρίων.Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου είναι η αποκάλυψη της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως όπως είχε αποκαλύψει το thetimes|-.gr, το εν λόγω deal είχε συζητηθεί στο πρόσφατο ραντεβού των δύο ανδρών στο σπίτι του Έλληνα πρωθυπουργού στα Χανιά.

Νωρίτερα τα ξημερώματα του Σαββάτου είχε αποκαλυφθεί η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κογκρέσο για την έγκριση της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύδονται οι διαδικασίες και την Δευτέρα θα φθάσει στα χέρια του Υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια το draft της LOA(Letter of Offer and Acceptance). Μετά την παρέλευση των 14 ημερών, από την επιστολή στο Κογκρέσο, που προβλέπει η διαδικασία για την σιωπηρή έγκριση της πώλησης των F-35 ,αυτή η LOA παίρνει τελική και επίσημη μορφή.

Αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού

Υπό αυτό το πρίσμα και εφόσον το Μαξίμου ενημερωθεί και επισήμως, σήμερα αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού με δήλωσή του για τις σημαντικές εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα που αποδεικνύουν και την εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στη χώρα μας, σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Η επιστολή Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιγράφει ποιους άλλους αμερικανικούς εξοπλισμούς έχει λαμβάνειν η χώρα μας. Για τα F-35, αναμένεται να προβλέπονται ιδιαίτερα ευνοϊκοί χρηματοδοτικοί όροι, με κάλυψη έως και 2 δισ δολαρίων από τις ΗΠΑ, ενώ η χώρα μας θα ενημερωθεί και για την προοπτική απόκτησης κορβέτων LCS ως ενδιάμεση λύση μέχρι να αποκτηθούν οι φρεγάτες, αλλά και μεταγωγικών αεροσκαφών C-130.

Ως προς τα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, η αποστολή της επιστολής θα είναι το πρώτο βήμα, ενώ θα μεσολαβήσουν δεκατέσσερις μέρες, εντός των οποίων θα πρέπει να εκφραστούν τυχόν ενστάσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο δρόμος για την απόκτηση των μαχητικών αυτών δεν θα είναι… περίπατος, με δεδομένο το υψηλό κόστος τους, αλλά και την ανάγκη προσαρμογής των ελληνικών υποδομών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν όλα προχωρήσουν βάσει σχεδίου, οι υπογραφές στην οριστική συμφωνία αναμένεται να πέσουν στις αρχές του 2025. Όσον αφορά στο κόστος, υπολογίζεται στα 3,2 δισ. για 20 + 20 F-35. Η δε παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών αναμένεται να γίνει στα τέλη του 2027 ή στις αρχές του 2028.

Σημειωτέον ότι Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής μετά το Ισραήλ που θα αποκτήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά πέμπτης γενιάς, που σε συνδυασμό με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 θα δημιουργήσουν μια από τις πιο ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του thetimes|-.gr, πρόθεση των ΗΠΑ ήταν εξ αρχής να σταλεί η απαντητική επιστολή στην Αθήνα εντός του Ιανουαρίου, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην Τουρκία με το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η είδηση της αποσύνδεσης, όμως, της πώλησης αεροσκαφών στην Ελλάδα σε σχέση με την Τουρκία φαίνεται ότι λειτούργησε ως επιταχυντής στην περίπτωση της γείτονος, με τον κ. Ερντογάν να «πατά γκάζι» και να κλείνει τις εκκρεμότητες εν ριπή οφθαλμού.

Η επίσημη επιστολή στο Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση της Ελλάδας, F-35 Joint Strike Fighter συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης (CTOL) και σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει έως και σαράντα (40) αεροσκάφη F-35 Joint Strike Fighter Συμβατικής Απογείωσης και Προσγείωσης (CTOL) και σαράντα δύο (42) κινητήρες Pratt & Whitney F135-PW-100 (40 εγκατεστημένοι, 2 ανταλλακτικά). Περιλαμβάνονται επίσης AN/PYQ-10 Simple Key Loaders, KGV-135A ενσωματωμένες συσκευές ασφαλούς επικοινωνίας. Συσκευές που ενεργοποιούνται με φυσίγγιο/συσκευές ενεργοποιούμενες με προωθητικό (CAD/PAD), φυσίγγια ώθησης, και φωτοβολίδες. Πλήρεις προσομοιωτές αποστολής και εκπαιδευτές συστημάτων, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και υποστήριξη εργαστηρίου επαναπρογραμματισμού, συστήματα διαχείρισης logistics και υποστήριξης, συστήματα ανίχνευσης, παρακολούθησης και στόχευσης απειλών, Contractor Logistics Support (CLS), διαβαθμισμένο λογισμικό και υποστήριξη ανάπτυξης, παράδοσης και ενοποίησης, υποστήριξη μεταφοράς και ανεφοδιασμού. Υποστήριξη προγράμματος βελτίωσης εξαρτημάτων κινητήρα αεροσκαφών (CIP), ασφαλείς επικοινωνίες, πλοήγηση ακριβείας και κρυπτογραφικά συστήματα και εξοπλισμό. Εξοπλισμό αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF). ανταλλακτικά και επισκευαστικά ανταλλακτικά, αναλώσιμα και αξεσουάρ και υποστήριξη επισκευής και επιστροφής, μικρές τροποποιήσεις, συντήρηση και υποστήριξη συντήρησης, εξοπλισμό εκπαίδευσης και εκπαίδευσης προσωπικού. Διαβαθμισμένες και μη διαβαθμισμένες δημοσιεύσεις και τεχνικά έγγραφα. Υπηρεσίες, μελέτες και έρευνες υποστήριξης της κυβέρνησης και της μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης των Η.Π.Α. και άλλα συναφή στοιχεία εφοδιαστικής και υποστήριξης προγραμμάτων.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος είναι 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη.

Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκσυγχρονίσει την αεροπορία της και να βελτιώσει την ικανότητα της να παρέχει την άμυνα του εναέριου χώρου της, να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Το F-35 θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη απαξίωση άλλων αεροσκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας όπως τα F-4 και Mirage 2000. Η Ελλάδα δεν θα δυσκολευτεί να απορροφήσει αυτά τα είδη και τις υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις της. Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Οι κύριοι ανάδοχοι θα είναι οι Lockheed Martin Aeronautics Company, Fort Worth, TX και Pratt & Whitney Military Engines, East Hartford, CT. Ο αγοραστής συνήθως ζητά αντισταθμίσεις. Οποιαδήποτε συμφωνία αντιστάθμισης θα καθοριστεί κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του αγοραστή και του αναδόχου.

Η υλοποίηση αυτής της προτεινόμενης πώλησης δεν θα απαιτήσει την ανάθεση πρόσθετων εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

Ειδήσεις σήμερα:

Επιδείνωση του καιρού από αύριο με βουτιά της θερμοκρασίας έως και 8 βαθμούς – Οι περιοχές που θα χιονίσει

Γκριζέλντα Μπλάνκο: Η ιστορία της «νονάς της κοκαΐνης» που φοβόταν ο Εσκομπάρ και έγινε σειρά στο Netflix

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ μεταξύ Σάμου και Τουρκίας

Σχετικα αρθρα

Πολάκης κατά Τσίπρα μετά τη συνέντευξη στο συνέδριο της Καθημερινής: Λάθος σύντροφε Αλέξη…

admin

Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο συνέδριο της Καθημερινής: «Η Δημοκρατία είναι μια συνεχής διεκδίκηση»

admin

Βροχή αντιδράσεων για το mea culpa Τσίπρα: Βολές από Πολάκη και άλλα στελέχη του κόμματος, σιγή από Παππά

admin

ΣΥΡΙΖΑ: «Χρύσωσε» το χάπι στον Πολάκη ο Κασσελάκης

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Η Δώρα Αυγέρη και επίσημα στους υποψήφιους για την ευρωβουλή – Αποχωρεί από εκπρόσωπος

admin

Ερώτηση 24 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή: Πώς κατέληξαν στοιχεία αποδήμων στο πολιτικό γραφείο ευρωβουλεύτριας της ΝΔ

admin

Μητσοτάκης για Τεντόγλου: Όσο μακριά φτάνει το κάθε άλμα του, τόσο ψηλά υψώνει τη σημαία

admin

Δένδιας: Η πατρίδα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματά της

admin

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον Ασπρόπυργο – Συνομίλησε με τους πολίτες και έβγαλε selfies (Φωτογραφίες)

admin

Μητσοτάκης από Ασπρόπυργο: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα για την ελληνική κοινωνία – Η κυβέρνηση διαρκώς παρούσα με ελέγχους

admin

Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος, ως σοσιαλιστές και δημοκράτες, να προσφέρουμε μια νέα ελπίδα στους λαούς της Ευρώπης

admin

Κασσελάκης: Οι απόδημοι Έλληνες δεν είναι περιφερόμενες mailing lists για τους πολιτευτές της ΝΔ – Θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις

admin