Image default
Ευρώπη

Αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA η Γαλλία λόγω των ισχυρισμών για σύνδεση με τη Χαμάς

Η Γαλλία θα παγώσει κάθε χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2024, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε ορισμένα μέλη της οργάνωσης ότι εμπλέκονται στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλία δεν σκοπεύει να προβεί σε εκ νέου πληρωμές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η χώρα «θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα για το τι θα κάνει σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τους κύριους δωρητές, διασφαλίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψη όλες οι απαιτήσεις όσον αφορά τη διαφάνεια και την ασφάλεια της βοήθειας».

«Οι πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή πρακτόρων της UNRWA στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου είναι εξαιρετικά σοβαρές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Την Παρασκευή, το Ισραήλ προέβη σε δηλώσεις ότι αρκετοί υπάλληλοι της UNRWA είχαν συμμετάσχει στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Σε δήλωσή του στον Τύπο την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι 12 άτομα είναι ύποπτα και ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα. Εννέα έχουν τεθεί  ήδη σε διαθεσιμότητα, ένας είναι «επιβεβαιωμένα νεκρός», ενώ η ταυτότητα άλλων δύο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

«Οποιοσδήποτε υπάλληλος του ΟΗΕ εμπλέκεται σε τρομοκρατικές πράξεις θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων μέσω ποινικής δίωξης», δήλωσε ο ΓΓ.

Αλλά αυτό δεν αποτελέι λόγο για να σταματήσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων βοήθειας της UNRWA αμέσως, προειδοποίησε  μεταξύ άλλων.

«Αν και κατανοώ τις ανησυχίες τους – ο ίδιος έχω τρομοκρατηθεί από αυτές τις κατηγορίες – απευθύνω έντονη έκκληση στις κυβερνήσεις που έχουν αναστείλει τις συνεισφορές τους να εγγυηθούν τουλάχιστον τη συνέχιση των επιχειρήσεων της UNRWA».

Η γαλλική απόφαση ευθυγραμμίζεται με εκείνη των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιταλίας, της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, οι οποίες επίσης ανακοίνωσαν ότι θα παγώσουν κάθε χρηματοδότηση της UNRWA μέχρι νεωτέρας.

Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ήρθαν λίγες ώρες την Παρασκευή, αφότου το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), με προσωρινή απόφαση, κάλεσε την Ιερουσαλήμ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει μια πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι υπάρχει «πραγματικός και άμεσος κίνδυνος» για την επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε στο X ότι η αναστολή της χρηματοδότησης της UNRWA αντιβαίνει στις υποχρεώσεις των κρατών να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με την απόφαση του ΔΔΔ.

Η UNRWA ιδρύθηκε στον απόηχο του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1958 για να στηρίξει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Χρηματοδοτείται από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και ο προϋπολογισμός της ανερχόταν σε περίπου 1,18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Το 2023, η Γαλλία συνεισέφερε σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ στις δραστηριότητες της UNRWA, υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Σχετικα αρθρα

Rolls-Royce: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2023 – Άλμα 8% για τη μετοχή

admin

Nvidia: Νέο ράλι για τη μετοχή μετά την απογείωση εσόδων και κερδών

admin

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

admin

Σαουδική Αραβία: Φαραωνικά οράματα που αναγκάζουν το βασίλειο να δανειστεί (φωτό – βιντεο)

admin

Διακήρυξη της Αμβέρσας: Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας

admin

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τους Πολωνούς αγρότες που αποκλείουν συνοριακά περάσματα

admin

Η εκρηκτική άνοδος Shein και Temu «ταράζει» τις παγκόσμιες αερομεταφορές

admin

Eurostat: Από ΑΠΕ κατά 43% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

admin

Γαλλία: Εισβολή αγροτών στην έδρα του κολοσσού των γαλακτοκομικών Lactalis

admin

Λονδίνο: Ξενοδοχείο θα γίνει ο εμβληματικός πύργος BT

admin

Η γαλλική δεξιά αντιτίθεται σε μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

admin

Στην Ουγγαρία ο Σουηδός πρωθυπουργός ενόψει ψηφοφορίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

admin