Image default
Ευρώπη

Εκκίνηση για την ιταλική προεδρία G7 με Σύνοδο Κορυφής για την Αφρική

Η ιταλική προεδρία της G7 ξεκίνησε με μια σύνοδο κορυφής Ιταλίας-Αφρικής στη Ρώμη, με την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι να δεσμεύεται να καταστήσει την αφρικανική ανάπτυξη κεντρικό θέμα της θητείας της μέσω του σχεδίου Ματτέι.

Είκοσι πέντε αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής προσήλθαν στη Ρώμη για τη διάσκεψη, ενώ συμμετείχαν και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον νετ Λάιεν.

«Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικών παρεμβάσεων, το οποίο επικεντρώνεται σε ορισμένες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτεραιότητες, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την υγεία και τη γεωργία, το νερό και την ενέργεια», εξήγησε η Μελόνι, επισημαίνοντας ως σημείο εκκίνησης την περιοχή της υποσαχάριας και της βόρειας Αφρικής.

Η Μελόνι δήλωσε ότι η Ιταλία θα διαθέσει αρχικά 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,95 δισεκατομμύρια δολάρια) για το σχέδιο Ματέι, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εγγυήσεων για επενδυτικά σχέδια και 3 δισεκατομμύρια λίρες από ένα ταμείο για το κλίμα που θα συσταθεί το 2021 για την προώθηση διεθνών περιβαλλοντικών έργων.

Ένας από τους πυλώνες του σχεδίου είναι η ενέργεια. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το Εθνικό Συμβούλιο Υδρογονανθράκων (Eni), με τον διευθύνοντα σύμβουλο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τις αποστολές που έχει πραγματοποιήσει η Ιταλίδα πρωθυπουργός στην Αφρική από την αρχή της θητείας της, κατά τη διάρκεια των οποίων συνήψε συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα για τη Μελόνι είναι η μετανάστευση, την οποία ελπίζει να ελέγξει συνάπτοντας συμφωνίες με τις χώρες που διέρχονται και αναχωρούν προς την Ιταλία.

«Πρέπει να πατάξουμε τους διακινητές που εμπορεύονται ανθρώπους (…) και παράλληλα να δημιουργήσουμε νόμιμες εναλλακτικές λύσεις για αυτές τις θανατηφόρες διαδρομές. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες για να έρθουν νόμιμα στην Ευρώπη, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να μετακινηθούν, να μάθουν και να φέρουν νέες δεξιότητες στην πατρίδα τους», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη σύνοδο κορυφής.

Ωστόσο, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να σταματήσει η μαζική μετανάστευση: να υπάρξει ευημερία στις οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές της Αφρικής. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μουσά Φακί, ο οποίος, σημειώνοντας τα ενθαρρυντικά λόγια των Ευρωπαίων ηγετών, ζήτησε να τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις και να υπάρξει πραγματική αλλαγή.

«Η Αφρική δεν θέλει να απλώσει το χέρι της, δεν είμαστε επαίτες. Η Αφρική θέλει να υποστηρίξει μια αλλαγή παραδείγματος για ένα νέο μοντέλο εταιρικής σχέσης, να ανοίξει το δρόμο για έναν πιο δίκαιο και συνεκτικό κόσμο και να οικοδομήσει την ειρήνη μέσω της φιλίας και όχι μέσω των φραγμών», δήλωσε ο Φακί.

Ωστόσο, επικρίσεις ασκήθηκαν από την αριστερή αντιπολίτευση, η οποία θεώρησε το Σχέδιο Ματτέι ως ένα «άδειο κουτί» χρήσιμο μόνο για προπαγανδιστικούς σκοπούς της κεντροδεξιάς κυβέρνησης ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

«Η επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ της Ιταλίας και της Αφρικής είναι ένα τεράστιο έργο, αν η Μελόνι θέλει να σοβαρευτεί δεν θα ξεφύγει με μερικά συνθήματα», σχολίασε η αναπληρώτρια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD/S&D) Λία Κουαρταπέλε, αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Σταθερά τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες

admin

Rolls-Royce: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2023 – Άλμα 8% για τη μετοχή

admin

Nvidia: Νέο ράλι για τη μετοχή μετά την απογείωση εσόδων και κερδών

admin

Nvidia: Άλμα 769% στα κέρδη και 265% στα έσοδα τριμήνου με ώθηση από την AI

admin

Σαουδική Αραβία: Φαραωνικά οράματα που αναγκάζουν το βασίλειο να δανειστεί (φωτό – βιντεο)

admin

Διακήρυξη της Αμβέρσας: Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Βιομηχάνων για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας

admin

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τους Πολωνούς αγρότες που αποκλείουν συνοριακά περάσματα

admin

Η εκρηκτική άνοδος Shein και Temu «ταράζει» τις παγκόσμιες αερομεταφορές

admin

Eurostat: Από ΑΠΕ κατά 43% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2022

admin

Γαλλία: Εισβολή αγροτών στην έδρα του κολοσσού των γαλακτοκομικών Lactalis

admin

Λονδίνο: Ξενοδοχείο θα γίνει ο εμβληματικός πύργος BT

admin

Η γαλλική δεξιά αντιτίθεται σε μια δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν

admin