Image default
Οικονομία

Εκδήλωση για την ενδυνάμωση και αυξημένη συμμετοχή των Ελληνίδων στην εργασία

Στο επίκεντρο του διαλόγου τέθηκε η θέση της σύγχρονης εργαζόμενης στην Ελλάδα και με ποιους τρόπους αυτή δύναται να στηριχθεί.

Με κεντρική ομιλήτρια την Ευρωπαία Επίτροπο Έλενα Ντάλι, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος πραγματοποίησε, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, ειδική εκδήλωση με θέμα: «Προς μια Κοινωνία Ισότητας των φύλων: Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα σήμερα».

Στη συζήτηση τοποθετήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων διακεκριμένων ομιλητών, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη και η Πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη. Στο επίκεντρο του διαλόγου τέθηκε η θέση της σύγχρονης εργαζόμενης στην Ελλάδα και με ποιους τρόπους αυτή δύναται να στηριχθεί.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ισότητας, Έλενα Ντάλι, κατά την ομιλία της, τόνισε «Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, εστιάζω την προσοχή μου στον κρίσιμο ρόλο, που διαδραματίζουν τόσο οι δημόσιοι, όσο και οι ιδιωτικοί φορείς για την προώθηση της ισότητας των φύλων. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για την προώθηση μιας Ένωσης Ισότητας, όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια μπορούν να ευημερήσουν και να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους, απαλλαγμένες από κάθε έκφανση βίας.

Έχουμε δει αξιέπαινη πρόοδο στην Ελλάδα, σε πολλούς Δείκτες Ισότητας των Φύλων. Ωστόσο, εξακολουθούν και υφίστανται προκλήσεις, κυρίως στην προώθηση της απασχόλησης των γυναικών. Οι συνεχείς προσπάθειες και μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας, στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Η Στρατηγική της Ισότητας των Φύλων της ΕΕ, η Οδηγία για την Ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα εταιρικά διοικητικά συμβούλια και η Οδηγία για την Ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής αποτελούν σημαντικά βήματα για μια Ευρώπη, όπου η ισότητα των φύλων σταδιακά εξελίσσεται σε πραγματικότητα».

Από πλευράς της, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε «Η εξαιρετική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και της προέδρου του για τη σημερινή εκδήλωση μας έδωσε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στη συζήτηση για τη διασφάλιση πραγματικής και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ των φύλων. Παρά τα σημαντικά κοινωνικά και θεσμικά βήματα που έχουν γίνει, παραμένει ακόμη μεγάλη απόσταση στις επαγγελματικές ευκαιρίες, στις απολαβές, στους όρους και τις συνθήκες εργασίας.

Το «γυάλινο ταβάνι» δεν σπάει εύκολα και όταν σπάει οι γυναίκες χρειάζεται να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, με μεγαλύτερο κόστος. Προσωπικό και οικογενειακό. Η ισοτιμία στη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και η γεφύρωση του χάσματος αποτελεί υποχρέωση και της πολιτικής και του επιχειρείν. Βλέπουμε εξάλλου από τα στοιχεία πως η έμπρακτη εργασιακή ισότητα ανδρών και γυναικών λογίζεται ως μια ακόμη παράμετρος για
τη συλλογική ευημερία».

Η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, επεσήμανε ότι «η χώρα μας δυστυχώς κατέχει μια πολύ χαμηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη ως προς την συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία. Ακόμη και σήμερα, που η έλλειψη προσωπικού για τις επιχειρήσεις μας έχει καταστεί ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια στην ανάπτυξη, βλέπουμε ότι μόνο το 34% των γυναικών της χώρας μας απασχολούνται, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 42%» και συνέχισε λέγοντας «Το θέμα της ισότητας των φύλων στην χώρα μας πρέπει να αναδειχθεί σε κυρίαρχο θέμα από τον επιχειρηματικό μας κόσμο, καθώς επί δεκαετίες έχει στερήσει από την αγορά και το κράτος μας, τα ταλέντα, τις γνώσεις, την επινοητικότητα εκατοντάδων χιλιάδων Ελληνίδων. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι συνέβαλλε και στην δημοσιονομική κρίση. Ήρθε η ώρα αυτό να αλλάξει. Και οι επιχειρήσεις μας οφείλουν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια».

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath

Κ. Σκρέκας: Έρχεται το Πασχαλινό καλάθι, αποκλιμακώνονται οι τιμές στο ράφι

admin

Τρεις άσοι για την Ελλάδα στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου – Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες

fastpath

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

admin

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath