Image default
Οικονομία

Επιστρεπτέες: Γιατί κόπηκαν 15.000 στον επανέλεγχο – Ποιοι δικαιώθηκαν 3 χρόνια μετά από το Δημόσιο

«Κλειδώνει» έως το τέλος της εβδομάδος η λίστα των επαγγελματιών και επιχειρήσεων που μετά από περίπου τρία χρόνια δικαιώνονται από το Δημόσιο και θα λάβουν τελικά τις επιστρεπτέες προκαταβολές της περιόδου COVID.

Ειδικότερα, με βάση τα πρώτα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, από τους 17.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει ενστάσεις καθώς δεν είχαν λάβει τις κρατικές ενισχύσεις την περίοδο του lockdown περίπου 1.000 – 2.000 θα είναι οι «τυχεροί» που θα λάβουν τα εν λόγω ποσά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέταση των συγκεκριμένων ενστάσεων είχε αναβληθεί πολλές φορές και παρά την πρόσληψη και ιδιωτικής εταιρείας για την αξιολόγησή τους, μέχρι πρότινος δεν είχε καταστεί δυνατό να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Οι πιο ξεκάθαρες

Για τον λόγο αυτό πάντως και οι περιπτώσεις που δικαιώνονται στην παρούσα φάση είναι και οι πιο «ξεκάθαρες» και δεν αφορούν πρωτίστως αυτές που σχετίζονται με το κριτήριο της απασχόλησης, που εξακολουθεί να αποτελεί «γρίφο» για τις αρμόδιες υπηρεσίες ειδικά για τις επιχειρήσεις που μετασχηματίστηκαν σε άλλη μορφή είτε λόγω εξαγοράς ή λόγω συγχωνεύσεων. Επισημαίνεται ότι για τις εν λόγω εταιρείες πρέπει να συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων στην αρχική εταιρεία πριν μετασχηματιστεί κατά την αρχική ημερομηνία, με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία, σε απόλυτη τιμή.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητείται, αφού δεν είναι και λίγες οι φορές που τα στοιχεία της ΑΑΔΕ διαφέρουν από αυτά της «Εργάνη», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα των εργαζομένων και φυσικά εάν υπάρχουν απολύσεις που ήταν και το κομβικό σημείο για την τότε απόρριψη των αιτήσεων. Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι ο έλεγχος όλων των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις, τα οποία διασταυρώνονται με αυτά που η ΑΑΔΕ είχε στη διάθεσή της και τα οποία έχει αποστείλει στην αρμόδια επιτροπή.

Σε κάθε δε περίπτωση, όλες οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί επανεξετάζονται αφού προηγουμένως μπουν στο «μικροσκόπιο» τα βιβλία και στοιχεία των φορολογουμένων και βέβαια και οι δηλώσεις που έχουν υποβάλει. Οι πρώτοι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα των κρατικών ενισχύσεων σε δόσεις, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το πόσες και πώς, ενώ μόλις λάβουν το συνολικό ποσό θα έχουν χρονικό περιθώριο δύο μηνών προτού αρχίσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών ενισχύσεων

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Σε ιστορικά χαμηλά οι προσδοκίες στον τομέα κατασκευής κατοικιών

fastpath

Συντάξεις Μαρτίου: Πότε θα καταβληθούν – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

admin

Θεοχάρης: Θα είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, όχι στη φοροδιαφυγή

fastpath

Αύξηση παραγωγής 8,9% για την ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2023

admin

Γερμανία: Ο πονοκέφαλος της οικονομικής ύφεσης του Όλαφ Σολτς

admin

Wall Street: Η Nvidia «απογείωσε» τους δείκτες

fastpath

Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις: Πώς θα είστε ένας από τους 100.000 δικαιούχους της επιδότησης

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 23% στα πονταρίσματα και 11% στα έσοδα το 2023

admin

Μ. Βορίδης: «Τις επόμενες ημέρες, η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης με τους Θεσσαλούς αγρότες»

admin

Χάρκερ της Fed: Μην περιμένετε μείωση των επιτοκίων ευθύς αμέσως

admin

Συνεχίζει να μειώνεται το εμπόριο της ΕΕ με τη Ρωσία

admin

Η «αγροτική» Ινδία: Αγώνας ανάμεσα στην σύγχρονη τεχνολογία και την πείνα

fastpath