Image default
Διεθνή

Ευρώπη: Οι αγρότες εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι Βρυξέλλες αποφασίζουν να κάνουν ένα βήμα πίσω

Η γαλλική κυβέρνηση έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα για να προστατεύσει μια αγορά τροφίμων στο Παρίσι, σε μια ένδειξη κλιμάκωσης της έντασης, την ώρα που οι αγρότες αποκλείουν αυτοκινητόδρομους στη Γαλλία και στο Βέλγιο και οι κινητοποιήσεις εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί αγρότες λένε πως ενώνουν κι εκείνοι τις δυνάμεις τους με το κίνημα των διαμαρτυριών, το οποίο πλήττει επίσης τη Γερμανία και στοχεύει να ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, προκειμένου να χαλαρώσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες και να τους προστατεύσουν από τα αυξανόμενα κόστη και τις φθηνές εισαγωγές.

Με όλα τα βλέμματα στραμμένα στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να περιοριστούν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία και να χαλαρώσουν ορισμένοι «πράσινοι» κανόνες.

— PeterSweden (@PeterSweden7) January 30, 2024

Ωστόσο, αυτό είναι απίθανο να θεωρηθεί αρκετό για να κατευνάσει την οργή των αγροτών, οι οποίοι λένε πως θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς δρόμων και λιμανιών εωσότου τα αιτήματά τους ικανοποιηθούν.

The German farmers are STILL protesting against tyrannical climate policies.

SHARE if you support the farmers!

🚜🇩🇪🚜🇩🇪🚜🇩🇪pic.twitter.com/dHDcVqXgUw

— PeterSweden (@PeterSweden7) January 30, 2024

«Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή προκύπτει από τη συσσώρευση κανόνων τους οποίους αρχικά αποδέχεσαι… εωσότου η κατάσταση γίνει υπερβολική», δήλωσε ο Αρνόντ Ρουσό, επικεφαλής της πανίσχυρης συνδικαλιστικής ένωσης της Γαλλίας FNSEA.

Αν και στο μεγαλύτερο μέρος τους οι κινητοποιήσεις μέχρι στιγμής είναι ειρηνικές, παρότι οι Γάλλοι αγρότες έχουν ρίξει υγρή κοπριά σε δημοτικά κτίρια και έχουν πυρπολήσει λάστιχα αυτοκινήτων, η αστυνομία προχώρησε σήμερα στη σύλληψη 18 ανθρώπων.

Οι συλληφθέντες οδηγούσαν τρακτέρ και επιχειρούσαν να αποκλείσουν την αγορά τροφίμων στο Ρουνζίς στο Παρίσι, ένα κομβικό σημείο για τους παραγωγούς στη Γαλλία και πέραν αυτής, σύμφωνα με μια πηγή από την αστυνομία. Προς το παρόν, η αστυνομία έχει αφήσει τους αγρότες να στήνουν μπλόκα σε αυτοκινητόδρομους χωρίς να επεμβαίνει.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έχει προειδοποιήσει πως ενώ οι διαμαρτυρίες των αγροτών στους αυτοκινητοδρόμους θα γίνουν ανεκτές, η αστυνομία δεν θα επιτρέψει στους αγρότες να αποκλείσουν αεροδρόμια ή την αγορά του Ρουνζίς.

NEW – Farmers encircled Paris, blocking highways to France’s capital.pic.twitter.com/1GHk6PqKgx

— Disclose.tv (@disclosetv) January 31, 2024

🟦 Farmers in France 🇫🇷

Something I didn’t see coming in 2024: French farmers going full on militant in their resistance to Macron/WEF.

Always support your local farmers 💪💵💰 pic.twitter.com/ZtzT9jwO7E

— Resist CBDC (@Resist_CBDC) January 31, 2024

Σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά υπάρχουν περίπου 100 μπλόκα.

«Το τέλος του πολιτισμού»

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV μετέδωσε πλάνα από περιοχή κοντά στον ποταμό Λίγηρα, όπου η αστυνομία σταματά τρακτέρ αποτρέποντάς τα να προσεγγίσουν το Παρίσι. Επιπλέον, έδειξε εικόνες με τρακτέρ να αποχωρούν από τους δρόμους και να πηγαίνουν μέσα από χωράφια ώστε να παρακάμψουν τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αγρότες καταγγέλλουν πως δεν αποζημιώνονται επαρκώς, τους «πνίγουν» οι φόροι και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και βρίσκονται αντιμέτωποι με αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

«Εάν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, το τέλος του αγροτικού τομέα θα σημάνει το τέλος του πολιτισμού», δήλωσε ο 28χρονος αγρότης από το Βέλγιο Αντελάν Ντέσμεστ, επιρρίπτοντας ευθύνες στους υπερβολικούς κανονισμούς και στη γραφειοκρατία.

Στο Βέλγιο, οι αγρότες απέκλεισαν την πρόσβαση σε δρόμους προς το λιμάνι Ζεεμπρούγκε για δεύτερη ημέρα. Ένας διοργανωτής των κινητοποιήσεων, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Μπρούνο, είπε πως περισσότερα από 100 τρακτέρ συμμετέχουν στον αποκλεισμό.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του λιμανιού της Αμβέρσας είπε πως αγρότες έχουν επίσης ξεκινήσει να εμποδίζουν φορτηγά από το να αποχωρούν και να εισέρχονται στο λιμάνι της Αμβέρσας, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Μπλόκο έχει επιπλέον στηθεί σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο Βέλγιο.

Στην Ιταλία, αγρότες απέκλεισαν την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά στο Μιλάνο, στην Τοσκάνη και σε άλλες περιοχές τις τελευταίες ημέρες.

Η αγροτική ένωση Coldiretti είπε πως περισσότερα από 1000 μέλη της θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν σε μια διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για αύριο έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι νέες προτάσεις της Κομισιόν 

Η Κομισιόν, δια στόματος του εκτελεστικού αντιπροέδρου Μάρος Σέφκοβιτς και του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά, ανακοίνωσε την επέκταση της αποσύνδεσης των κοινοτικών επιδοτήσεων με την αγρανάπαυση και τη διατήρηση μη παραγωγικών χαρακτηριστικών σε αρόσιμη γη. Πρόκειται για μια παρέκκλιση από την πράσινη αρχιτεκτονική της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και συγκεκριμένα από την λεγόμενη GAEC8, δηλαδή του όρους για τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, που απαιτεί από όλους τους αγρότες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 4% της γης τους σε αγρανάπαυση για να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον, κάτι που, από το 2023, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε οι αγρότες στην ΕΕ να λάβουν επιδοτήσεις.

Το όλο ζήτημα απασχόλησε έντονα το Παρίσι καθώς οι κινητοποιήσεις των αγροτών προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ζητεί από την Κομισιόν να θέσει κανόνες στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία, ενώ παράλληλα απέρριψε το προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας με τον συνασπισμό χωρών της Νότιας Αμερικής “Mercosur” (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη), που, ανάμεσα σε άλλα, θα ευνοούσε την εισαγωγή φθηνότερου βοδινού κρέατος, ζάχαρης και σιτηρών από τη Νότια Αμερική στην ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «οι αγρότες είναι η ραχοκοκαλιά της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και η καρδιά των αγροτικών περιοχών μας. Η διαρκής δέσμευση της Επιτροπής εκπληρώνεται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος βοηθά στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των ευρωπαίων αγροτών, επιβραβεύοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. Το σημερινό μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους αγρότες σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους αγρότες μας για να διασφαλίσουμε ότι η ΚΑΠ επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανταπόκρισης στις ανάγκες τους, ενώ θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δημόσια αγαθά για τους πολίτες μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος είναι ο «Τάκης ο Αλβανός», φίλος του Ριζάι, που συνελήφθη – Η έκρηξη Smart με έναν νεκρό και οι πυροβολισμοί στη Γλυφάδα

Άντζελα Δημητρίου: Η κόρη και ο γαμπρός της απαντούν για τη συνέντευξη που λέει ότι την εκμεταλλεύτηκαν

Νέα αποκάλυψη για τον Πολυχρονόπουλο: Έπαιζε online καζίνο και τηλεφωνούσε σε γραμμές 090 στο γραφείο

Σχετικα αρθρα

Επιδημία μηνιγγίτιδας σκοτώνει τουλάχιστον 20 μαθητές στη Νιγηρία, πάνω από 400 μολύνθηκαν

admin

Μαθητής Γυμνασίου αναβίωσε ένα από τα πιο θρυλικά όπλα του Αρχιμήδη – Debate 2.200 ετών για το εάν όντως υπήρξε

admin

Η ΕΕ θέλει να αλλάξει τα πάντα στην οδήγηση – Ψηφιακά διπλώματα, αυτοαξιολόγηση και έλεγχοι υγείας

admin

Πρίγκιπας Χάρι: Δεν θα πληρώνουν οι Βρετανοί την αστυνομική του προστασία όταν επισκέπτεται την πατρίδα του

admin

Βρετανία: Επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους βουλευτές καθώς αυξάνονται οι απειλές για την ασφάλειά τους

admin

Σοκαριστικό βίντεο: Πατέρας ανακοινώνει μέσω θυροτηλεφώνου στη σύζυγό του ότι σκότωσε τον γιο τους

admin

Σφοδρή επίθεση του Γάλλου πρωθυπουργού Ατάλ στην Λεπέν: «Είστε τα στρατεύματα του Πούτιν»

admin

Απίστευτο: Του έκλεψαν τα ζαντολάστιχα από την Lamborghini (video)

admin

ΗΠΑ: Καλοκαίρι πριν την επέλαση νέου κύματος χιονιά – Πού έδειξε ο υδράργυρος 38άρια και πού θα πέσει στους -18 βαθμούς

admin

Ανάλυση Economist: Γιατί η Ευρώπη «φοβάται» την άνοδο της Λεπέν – Τι θα συμβεί αν νικήσει τον Μακρόν

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Σουηδία απορρίπτει πιθανή αποστολή στρατευμάτων – «Δεν είναι επίκαιρο θέμα» λέει ο πρωθυπουργός

admin

Μπουρκίνα Φάσο: Δεκάδες νεκροί από την επίθεση ενόπλων σε τέμενος

admin