Image default
Ευρώπη

Μεσολάβηση των Βρυξελλών για την ανανέωση του κορυφαίου δικαστικού οργάνου της Ισπανίας

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders συναντήθηκε με τον Ισπανό υπουργό Δικαιοσύνης Félix Bolaños στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, σε μια τελευταία προσπάθεια να μεσολαβήσει μεταξύ του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Partido Popular -της αξιωματικής αντιπολίτευσης- ώστε να επιτευχθεί η ανανέωση του διοικητικού οργάνου των δικαστών, το οποίο λειτουργεί σε προσωρινή βάση για πάνω από πέντε χρόνια.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων, ο Reynders συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Bolaños και τον αναπληρωτή γραμματέα θεσμικής δράσης του Λαϊκού Κόμματος, Esteban González Pons, προκειμένου να προωθήσουν έναν διάλογο που να ξεκλειδώσει την ανανέωση του Γενικού Συμβουλίου του Δικαστικού Σώματος (CGPJ), του διοικητικού οργάνου των δικαστών στην Ισπανία, όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στόχος της Κομισιόν είναι να παράσχει έναν οδικό χάρτη ώστε τα δύο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία εντός μέγιστης προθεσμίας δύο μηνών πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο Reynders ελπίζει ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί πριν από την προθεσμία.

«Αυτό που πρόκειται να αλλάξει τώρα είναι ότι έχουμε προτείνει έναν δομημένο διάλογο που θα διεξαγάγω εγώ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αυτή είναι η ευκαιρία να δούμε αν αυτός ο διάλογος με τις αρχές και τους πολιτικούς σχηματισμούς στην Ισπανία μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της κατάστασης», δήλωσε ο Reynders.

Ο θεσμός λειτουργεί προσωρινά, με πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες, γεγονός που επηρεάζει σοβαρά την ομαλή λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ισπανία.

Κατηγορίες και μομφές

Ο Επίτροπος συμφώνησε να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο μερών, καθώς η συμφωνία μεταξύ τους είναι απαραίτητη για την ανανέωση της εσωτερικής διακυβέρνησης του CGPJ, ύστερα από το αίτημα του πρωθυπουργού Pedro Sánchez.

Το PSOE και το PP κατηγορούν το ένα το άλλο ότι ευθύνονται για την παράλυση της ανανέωσης του κορυφαίου διοικητικού οργάνου των δικαστών.

Η κυβέρνηση έχει καλέσει επανειλημμένα το ΡΡ να συμμορφωθεί με το ισπανικό Σύνταγμα (του 1978) και του έχει ζητήσει να μην προβάλλει δικαιολογίες και να επιτρέψει την ανανέωση του διοικητικού οργάνου των δικαστών. Ωστόσο, το ΡΡ υποστηρίζει ότι – παράλληλα με την ανανέωση αυτή – θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος του CGPJ, κάτι που, σύμφωνα με τον Feijóo, θα εγγυάται την πλήρη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ισπανία.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του PP, Borja Sémper, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να «ξεκινήσει διαπραγματεύσεις από το μηδέν» με το PSOE για να «καταλήξει σε ένα καλό συμπέρασμα» για την ανανέωση του CGPJ.

Ωστόσο, αμφιβάλλει επίσης για το αν το PSOE έχει πραγματική βούληση να προχωρήσει.

Κλήρωση μεταξύ των δικαστών

Αντιμέτωπο με το αδιέξοδο στο διοικητικό όργανο των δικαστών, το Ίδρυμα Hay Derecho πρότεινε την Τετάρτη έναν μηχανισμό κλήρωσης μεταξύ των υποψηφίων που πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αποτελέσουν μέρος ενός ανανεωμένου CGPJ.

Σε ανακοίνωσή του, το ίδρυμα τόνισε ότι η διοργάνωση κλήρωσης θα επιτρέψει την ανανέωση του διοικητικού οργάνου των δικαστών «χωρίς την ανταλλαγή πολιτικών χαρών» και θα διασφαλίσει την καταλληλότητα και την ανεξαρτησία των δικαστών που θα διοριστούν χωρίς να χρειαστεί να μεταρρυθμιστεί ο νόμος CGPJ.

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin