Image default
Ευρώπη

Αυξάνει τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες η Τσεχία, χωρίς την Westinghouse

Η Τσεχία θα καλωσορίσει την κατασκευή τεσσάρων μονάδων πυρηνικής ενέργειας στον υφιστάμενο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Dukovany αντί της μίας που είχε αρχικά προγραμματιστεί, αποφάσισε την Πέμπτη η τσεχική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα συνεχίσει πλέον τις συνομιλίες υποβολής προσφορών με την αμερικανική εταιρεία ενέργειας Westinghouse.

Με την απόφαση αυτή, η Τσεχία άλλαξε τον δημόσιο διαγωνισμό της και κάλεσε τους υποψηφίους να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για την κατασκευή έως και τεσσάρων νέων αντιδραστήρων – εκ των οποίων οι δύο θα πρέπει να εγκατασταθούν στο Dukovany, ενώ οι άλλοι δύο θα εγκατασταθούν στο Temelín.

«Η μέχρι στιγμής διαδικασία υποβολής προσφορών δείχνει ότι η ταυτόχρονη προμήθεια πολλών αντιδραστήρων θα μπορούσε να μας δώσει μείωση στην τιμή έως και ένα τέταρτο για έναν μόνο αντιδραστήρα. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να ζητήσουμε από τους υποψηφίους να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για την προμήθεια έως και τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Fiala (ODS, ECR).

«Με βάση αυτές, θα επιλέξουμε στη συνέχεια έναν προμηθευτή και θα αποφασίσουμε αν θα κατασκευαστούν ή όχι περισσότεροι αντιδραστήρες», δήλωσε ο Fiala την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Μια άλλη αλλαγή αφορά τις τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, καθώς το υπουργικό συμβούλιο απευθύνθηκε μόνο στη γαλλική εταιρεία EDF και στη νοτιοκορεατική εταιρεία KHNP, αλλά δεν προσέγγισε τη Westinghouse.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η προσφορά των ΗΠΑ δεν πληρούσε τους όρους του διαγωνισμού.

Η προσφορά της Westinghouse δεν προσδιόριζε τον φορέα που ήταν υπεύθυνος για την ποιότητα των εργασιών, δήλωσε η κυβέρνηση. Ο Τσέχος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Jozef Síkela δήλωσε μάλιστα ότι η προσφορά της Westinghouse δεν ήταν δεσμευτική και, ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να συγκριθεί κατά την αξιολόγηση.

Η αποτυχία της Westinghouse να εκπληρώσει τους όρους αποτελεί έκπληξη, καθώς ήταν μεταξύ των φαβορί και αναμένεται να κατασκευάσει πυρηνικούς σταθμούς στη γειτονική Πολωνία.

Η KNHP και η EDF, οι δύο άλλες εταιρίες στην κούρσα, έλαβαν προθεσμία έως τις 15 Απριλίου για να υποβάλουν νέες προσφορές, οι οποίες θα αξιολογηθούν από την εν μέρει κρατική ενεργειακή εταιρεία ČEZ της Τσεχίας. Η τελευταία πρέπει να υποβάλει την αξιολόγηση των προσφορών για τις τέσσερις μονάδες στην κυβέρνηση έως τα τέλη Μαΐου.

Ενώ όμως ο νικητής του διαγωνισμού θα πρέπει να επιβεβαιωθεί έως τα μέσα του 2024, η πρώτη σχεδιαζόμενη μονάδα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2036 και οι υπόλοιπες σταδιακά έως το 2050.

Ενώ η ČEZ δήλωσε ότι η τιμή μιας μονάδας θα μπορούσε να φτάσει τα 6,5 δισ. ευρώ, τώρα αναμένεται να είναι υψηλότερη, καθώς ο αρχικός υπολογισμός είναι από το 2020 και δεν αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες τιμές. Εάν η Τσεχία επιβεβαιώσει την κατασκευή τεσσάρων μονάδων, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Τσεχίας.

 

Σχετικα αρθρα

Γιατί η οικονομία της Ευρώπης πληρώνει το «μάρμαρο»

admin

Τουρκία: Δραστική μείωση στο διμερές εμπόριο με τη Ρωσία

admin

Έλον Μασκ: Μήνυση στην OpenAI για παραβίαση σύμβασης

admin

Πληθωρισμός: Στο 2,6% στην ευρωζώνη, μικρότερη από την αναμενόμενη η πτώση – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

admin

Το δολάριο στηρίζει την επενδυτική γοητεία της Γαλλίας, αλλά για πόσο;

admin

Η γαλλική ακροδεξιά υπόσχεται (ψευδώς) να ξαναγράψει τις συνθήκες της ΕΕ

admin

θα εγκαταλείψει τελικά ποτέ η Αυστρία το ρωσικό αέριο;

admin

Ξεκινά δικαστική έρευνα για τρομοκρατία κατά του Puigdemont

admin

Την απαγόρευση των ρωσικών και λευκορωσικών σιτηρών εξετάζει η Πολωνία

admin

Σλοβακία: Το Ανώτατο Δικαστήριο βάζει στον πάγο το νέο ποινικό κώδικα

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΤΕπ να επενδύσει στην αμυντική βιομηχανία

admin

Προς ενοποίηση τα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας

admin