Image default
Οικονομία

Μπαμπασίδης (ΟΠΕΚΕΠΕ): Θα επαναπροσδιοριστεί η μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων για το 2023

Παράθυρο επαναπροσδιορισμού και για το 2022.  Οι συνολικές καταβολές δικαιωμάτων ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. ευρώ. θα οδηγήσει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε επιπλέον καταβολές.

Στις προτεραιότητες του ΟΠΕΚΕ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο «1st Agrofuture Summit: Αγροτική Οικονομία – Η επόμενη μέρα: Ευκαιρίες, προκλήσεις και νέα δεδομένα» που διοργάνωσαν η Liquid Media με το insider.gr και η Tourism Media Events.

Άμεση προτεραιότητα του οργανισμού είναι να ανοίξει το σύστημα για τις διορθώσεις και τις νέες εντάξεις στα οικολογικά σχήματα να δοθούν οδηγίες για συγκεκριμένες διορθώσεις για το έτος 2023, ενδεχομένως για το 2022 (καθώς πολλά πράγματα πληρώθηκαν με πλημμελείς ελέγχους, όπως επεσήμανε) ώστε να βελτιωθεί η βασική ενίσχυση ώστε να ενεργοποιηθούν και αρκετά δικαιώματα, τα οποία δεν έχουν ενεργοποιηθεί από λάθος. Η συγκεκριμένη δήλωση αφορά στο σύνολο των Ελλήνων παραγωγών. Σημειώνεται ότι συνολικά τα δικαιώματα έχουν αξία πάνω από 1 δισ. ευρώ και ο επαναπροσδιορισμ’ος θα οδηγήσει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε επιπλέον καταβολές.

Ο κ. Μπαμπασίδης σημείωσε ότι στόχοι της νέας διοίκησης είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας του οργανισμού και η βελτίωση της εικόνας του αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια μέσα από ένα καθεστώς κανονικότητας που θα βασίζεται στις έγκυρες πληρωμές και στις πληρωμές στην ώρα τους. «Το επόμενο βήμα έχει να κάνει όχι μόνο με τον Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ ως οργανισμό πληρωμών και ελέγχων αλλά κα ως οργανισμό προσανατολισμού και ενισχύσεων», τόνισε και αναφέρθηκε στο ρόλο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης, μια μεταρρύθμιση η οποία ολοκληρώνεται.

Βασικές προτεραιότητες είναι να ανοίξει στην ώρα της η καινούρια αίτηση ΟΣΔΕ και να ξεκινήσει η αποπληρωμή των χρεών που έχει ο οργανισμός από τις περιόδους 2014-20219 και 2020-2021, κάτι που λόγω συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν. Στόχος είναι να ξεκινήσει η πληρωμή άμεσα ξεκινώντας αρχής γενομένης από το 2014 ώστε να προχωρήσει και στα επόμενα χρόνια και να κλείσει αυτή η δυσαρμονία, όπως επεσήμανε.

Έμφαση θα δοθεί όμως και στα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ τα οποία έχουν εξαιρεθεί από τις πληρωμές του 2020 και μετά. Για αυτά έχει ληφθεί η διοικητική απόφαση ώστε με συγκεκριμένη μεθοδολογία να ελεγχθούν και να διασταυρωθούν (μέσω μιας νέας λίστας με μοναδικά ΑΦΜ) προκειμένου να αποδεσμευθούν με ταχύτερες διαδικασίες τα ΑΦΜ για τα οποία δεν υπάρχουν ευρήματα και να μην υποβάλλονται σε διαρκή ομηρία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Από την άλλη, τα δικαίως δεσμευμένα θα πρέπει να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη, όπως σημείωσε ο κ. Μπαμπασίδης.

Σχετικα αρθρα

Θ. Σκυλακάκης: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ηλεκτρικής επάρκειας των νησιών και της Κρήτης

admin

Θεοχάρης: Δεν θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, αλλά δεν θα χαριστούμε και σε κανέναν

fastpath

Γουίλιαμς (Fed): Έχουμε δρόμο μέχρι να φτάσει ο πληθωρισμός στο 2%

fastpath

admin

Πότε βγαίνει στον «αέρα» η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με νέες υπηρεσίες

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 6,1% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το 2023

admin

Τουρισμός: Ισχυρή η ζήτηση για Airbnb σε «άγνωστους» προορισμούς

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Μειώσεις επιτοκίων όταν επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός πέφτει στο 2%

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Ντεμπούτο για 112 χιλιάδες επιχειρήσεις το 2023

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μειώθηκαν οι οικοδομικές άδειες τον Νοέμβριο

admin

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ) για επιτόκια: Χρειαζόμαστε ακόμα χρόνο για μειώσεις

admin

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές 185,9 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 29/2 για τον Φεβρουάριο

admin