Image default
Τοις Μετρητοίς

Το επόμενο μεγάλο “θήραμα” του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Το επόμενο μεγάλο “θήραμα” του Ευάγγελου Μυτιληναίου

Την προτελευταία φορά που άκουσα τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Mytilineos, κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, να μιλάει με ενθουσιασμό δίνοντας στρατηγική βαρύτητα σε ένα επιχειρηματικό project που θα αποφέρει, όπως έλεγε τότε, “σημαντική αύξηση μεγεθών και κερδοφορίας στον όμιλο” ήταν στην παρουσίαση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών τον Ιούνιο του 2010.

Τότε λοιπόν ο κ. Μυτιληναίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ακρογωνιαίος λίθος στο μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το φυσικό αέριο, προσβλέποντας στην απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου και στην προμήθεια LNG. Πίστευε ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα είναι τόσο μεγάλες που μπορούν να οδηγήσουν τον όμιλο σε άλλα επίπεδα. Μάλιστα μας ανακοίνωσε ότι ο όμιλος προχωρεί άμεσα στην εμπορική λειτουργία 2 μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 780 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

Θυμάμαι ότι υπήρχε μια παγωμάρα ανάμεσα στους αναλυτές και τους θεσμικούς μιας που το όραμα που έβλεπε ο Μυτιληναίος δεν μπορούσαμε διόλου, όχι να το δούμε, αλλά ούτε καν να το φανταστούμε.

Κάποιοι μάλιστα άρχισαν να μιλούν για “εξωγήινες” και άκρως παρακινδυνευμένες κινήσεις που μπορούσαν να σπρώξουν τον όμιλο σε οικονομικό ναυάγιο. Αφήστε που εκείνη την εποχή πλανιόταν ακόμα στην ατμόσφαιρα η γνωστή “ναυμαχία της Ρεβυθούσας” όπου η ΔΕΠΑ, που είχε τότε το μονοπώλιο στο φυσικό αέριο, επεδίωκε μέσω της κατά 100% θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ, να εμποδίσει με νύχια και με δόντια το εισαγόμενο ιδιωτικό φορτίο LNG της εταιρείας M&M Gas που ήταν η σύμπραξη των ομίλων Mytilineos και Motor Oil. Λόγω δε της διαμάχης αυτής οι μέρες εκείνες είχαν χαρακτηριστεί από την ενεργειακή αγορά ως ιστορικές.

Και όμως, το μέλλον απέδειξε περίτρανα ότι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τότε δεν ήταν εξωγήινος ούτε είχε αποφασίσει να ρίξει στα βράχια τον όμιλο, ανοίγοντας ένα επικίνδυνο και άγνωστο τότε μέτωπο με το φυσικό αέριο. Ήταν απλώς πολύ μπροστά της εποχής του.

Δεν υπάρχει άλλωστε μεγαλύτερη απόδειξη της τεράστιας επιχειρηματικής επιτυχίας που πέτυχε ο όμιλος από την αντιπαράθεση των οικονομικών στοιχείων του 2010 με του 2023.

Το 2010 λοιπόν η Mytilineos στον τομέα “Παραγωγή και Εμπορία Ενέργειας” είχε μόλις ξεκινήσει να κάνει πωλήσεις 16,78 εκατ. ευρώ κατεβάζοντας όμως στα μετά φόρων ζημιές της τάξης των -36,43 εκατ. ευρώ.

Το 2023 ο τομέας του φυσικού αερίου που ανήκει στον τομέα M Integrated Supply & Trading φέρνει πλέον το απίστευτο νούμερο πωλήσεων των 1,514 δισ. ευρώ με EBITDA στα 192 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο ο Ενεργειακός κλάδος επιχειρηματικής δραστηριότητας πραγματοποιεί το εντυπωσιακό για την εξέλιξη του ομίλου νούμερο των 4,425 δισ. ευρώ και 766 εκατ. ευρώ EBITDA.

Τελικά, στο μόνο που πέτυχαν τότε οι αναλυτές ήταν στη λέξη “εξωγήινος” όχι στον καθαυτού Μυτιληναίο αλλά στα αστρονομικά κέρδη που θα έφερνε το φυσικό αέριο στον όμιλο.

Η τελευταία, τώρα, φορά που είδα να γυαλίζει επιχειρηματικά το μάτι του Μυτιληναίου ήταν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούνιο του 2018 όταν πέρα από το φυσικό αέριο άρχιζε να στοχοποιεί ως το επόμενο μεγάλο επιχειρηματικό project που είναι ικανό να φέρει “τρομακτικές αλλαγές” στην ελληνική αγορά της ενέργειας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επιτυχία που έχει οδηγήσει σήμερα τον όμιλο Mytilineos μέσω της M Renewables να έχει πραγματοποιήσει το 2023 κύκλο εργασιών 734 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 240 εκατ. ευρώ. Προσέξτε ιδιαίτερα το τελευταίο νούμερο γιατί το 2024 θα επισκιάσει τα EBITDA των 248 εκατ. ευρώ που φέρνει ολόκληρος ο κλάδος των μετάλλων. Εδώ θα έχουμε ισχυρές ανοδικές εκπλήξεις στην κερδοφορία μιας που η δυναμική της M Renewables μόλις τώρα αρχίζει να ξεδιπλώνεται.

Ποιο είναι όμως το τρίτο μεγάλο επιχειρηματικό θήραμα μέσα από το οποίο ο Μυτιληναίος διαβλέπει την περαιτέρω μεγέθυνση του ομίλου;

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Τα ηλεκτρικά δίκτυα λοιπόν στην Ευρώπη χρήζουν ανακαίνισης καθώς το 40% αυτών των υποδομών έχει ηλικία που κρατάει από τα … 80s.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέποντας το πρόβλημα έχει εγκρίνει ήδη κονδύλια ανακαίνισης και επέκτασης των δικτύων ύψους άνω των 584 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ αναμένονται να πέσουν και άλλα 220 δισ. ευρώ προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητα της ισχύος των πράσινων προϊόντων (φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων) και των ΑΠΕ.

Άξιο λόγου είναι ότι μόνο στη Μ. Βρετανία που ο όμιλος έχει σημαντική παρουσία θα επενδυθούν 24 δισ. ευρώ στα επόμενα 4 χρόνια για την επέκταση της δυναμικότητας του δικτύου.

Το τεράστιο δε αποτύπωμα που έχει αφήσει η σύμβαση της Mytilineos ύψους 1 δισ. ευρώ για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας είναι τόσο ορατό που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα φέρει και άλλους στην πόρτα της, δράττοντας έτσι ένα σημαντικό μέρος από την πίτα των 800+ δισ. ευρώ.

Τώρα πια και μετά από την παραδοχή της μεγάλης επιχειρηματικής νίκης που έφεραν τα δύο πρώτα επιχειρηματικά project, φυσικό αέριο και ΑΠΕ, ο Ευάγγελος πάει για τα 3 στα 3 με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την τιμή της μετοχής που ίσως και τα 50 ευρώ που έδωσε σε πρόσφατη ανάλυση η NBG Securities να είναι μικρό.

Από το flash note των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2023, μεγάλη εντύπωση μου έκανε το νούμερο που έγραψε ο όμιλος ως αρνητική επίδραση των τιμών του αερίου, του αλουμινίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. To “price impact” λοιπόν που πέρασε ο όμιλος είναι της τάξης των -4,55 δισ. ευρώ. Και όμως, ναι καλά ακούσατε.

Δηλαδή παρά το αντίξοο pricing περιβάλλον του 2023, ο όμιλος Mytilineos όχι μόνο κατάφερε να πραγματοποιήσει κύκλο εργασιών στα 5,492 δισ. ευρώ, αλλά και να πετύχει νέο ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας. Για τέτοια οικονομική δύναμη μιλάμε. Σκεφτείτε λοιπόν αν το “price impact” το 2024 γυρίσει έστω και λίγο προς τη θετική πλευρά των τιμών, πού θα εκτοξευτούν τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου.

Κλείνω με τη διαγραμματική ανάλυση, όπου δείχνει τη μετοχή του ομίλου να έχει διαφύγει πάνω από το φράγμα των 37,70 ευρώ και να βαδίζει προς την περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στα 42 με 45,50 ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας “Q” θέλει ιδιαίτερη προσοχή μιας που είναι τόσο ισχυρός που μπορεί να σπρώξει τη τιμή της μετοχής έως τα τέλη του 2025 ακόμα και πάνω από τα … 60 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

February 7, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Εβροφάρμα: Με μεγάλη δύναμη πολλαπλασιασμού της κερδοφορίας της

admin

Τώρα ξεκινάει το πάρτι στις κατασκευαστικές

admin

Όλα ανθηρά στη Στοά των “Bulls”

admin

Intracom: Η μαεστρία των market maker

admin

Interlife: Ανεβάζει συνεχώς το μερίδιό της στην ασφαλιστική αγορά

admin

Ιστορική η στιγμή για τον όμιλο της Lavipharm

admin

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει τεράστια ανάπτυξη σε δύο εισηγμένες

admin

Η αγορά θέλει να διορθώσει αλλά δεν την αφήνουν

admin

Το επενδυτικό αμόκ και η βόμβα μεγατόνων από μια δική μας εισηγμένη

admin

Ψάχνοντας τη δικαιολογία απαγκίστρωσης από τα υψηλά

admin

Τι θέλει ο Γιώργης στην Ουάσιγκτον;

admin

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στα καλυτερά του

admin