Image default
Πολιτική

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια

Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας». Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, πλην της Πλεύσης Ελευθερίας που δήλωσε «παρών».

«Σε μία εποχή αυξημένης εξάρτησης από την τεχνολογία, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ψηφιακού κράτους αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την αδιάλειπτη παροχή σύγχρονων υπηρεσιών, την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον κυβερνοχώρο και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης», επεσήμανε για άλλη μια φορά, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. «Η Εθνική Αρχή, αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα, τόσο για την διασφάλιση της λειτουργίας κρίσιμων υποδομών της χώρας, όσο και για την ανθεκτικότητα του κράτους απέναντι σε κυβερνοαπειλές», τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου, «μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, η χώρα δέχθηκε 13,3 εκατομμύρια επιθέσεις σε κυβερνητικές ιστοσελίδες με τις 500.000 να είναι πολύ σοβαρές».

Το νομοσχέδιο δέχτηκε τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επέμειναν «στην ανάγκη να είναι μία εντελώς ανεξάρτητη αρχή και όχι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, το οποίο θα ελέγχεται από την κυβέρνηση», ενώ άσκησαν έντονη κριτική για «την απουσία ασφαλιστικών δικλείδων που θα διασφαλίζουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τους δημοκρατικούς θεσμούς» όπως ανέφεραν.

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν και οι τροπολογίες, οι οποίες υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πάγιο μηχανισμό ενίσχυσης σε αγρότες και επιχειρήσεις λόγω φυσικών καταστροφών και κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% του φυσικού αερίου.

Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις:

– Δημιουργείται πάγιος μηχανισμός ενίσχυσης των πληττόμενων περιοχών από φυσικές καταστροφές, αφενός μέσω παροχής ψηφιακής κάρτας σε ενήλικα φυσικά πρόσωπα, αφετέρου μέσω της δημιουργίας ειδικών καθεστώτων ενίσχυσης για επιχειρήσεις και του χαρακτηρισμού τους ως αφορολογήτων, ανεκχώρητων και ακατάσχετων.

– Καταργείται το καθεστώς της ειδικής εισφοράς 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου που επιβάρυνε τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγοράζον για τη λειτουργία των εργοστασίων τους και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είχε επιβληθεί πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2022.

Σχετικα αρθρα

Κασσελάκης για Μητσοτάκη: «Η στολή ‘πελάτης σουπερμάρκετ’ πάλιωσε και είναι και προκλητική προς το κοινό αίσθημα»

admin

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και Χαρίτση στην Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων

admin

Δόμνα Μιχαηλίδου στον ΣΚΑΪ: Υποχρεωτική η καταβολή των τριετιών – Μπορούμε να ελέγχουμε τους μη συνεπείς εργοδότες

admin

Αλαβάνος: Επιβάτες στο σαλόνι της πρώτης θέσης Τσίπρας και Κασσελάκης

admin

Νέα Αριστερά: Συνάντηση Χαρίτση – Μενουδάκου με φόντο την υπόθεση Ασημακοπούλου

admin

Κεραμέως: Εσωτερικός έλεγχος για την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων – Το θέμα δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο

admin

Αυτοψία Μητσοτάκη σε σούπερ μάρκετ για τον έλεγχο των τιμών – «Η μάχη κατά της ακρίβειας συνεχίζεται»

admin

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν είναι χώρα που αποτελείται μόνο από τα σύνορά της

admin

Η «ισοπαλία» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό

admin

Κατά 500 ευρώ αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα – Στη Βουλή η τροπολογία 

admin

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο

admin

Ζούπης (Opinion Poll): Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δυναμική

admin