Image default
Ευρώπη

Δεσμεύσεις Σάντσεθ απέναντι στους αγρότες για την ενίσχυσή τους

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δεσμεύτηκε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου να ενισχύσει τον εθνικό νόμο για την τροφική αλυσίδα και να βελτιώσει την επεξεργασία των ενισχύσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ώστε να αποφευχθεί μια «εξέγερση των τρακτέρ» όπως την χαρακτήρισε το Vox.

Η τελευταία μεταρρύθμιση του νόμου για την τροφική αλυσίδα στην Ισπανία, η οποία αποσκοπεί στην καθιέρωση μιας δικαιότερης σχέσης μεταξύ των γεωργών, της αγροδιατροφικής βιομηχανίας και των εταιρειών διανομής, ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2021.

Η δέσμευση του Σάντσεθ ακολουθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στην ολομέλεια του Ισπανικού κοινοβουλίου, ο Σάντσεθ απάντησε σε ερωτήσεις του ακροδεξιού κόμματος Vox, της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης, καθώς και της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, η οποία διαθέτει μόλις εννέα βουλευτές σε σύνολο 350 στη Βουλή.

Και οι δύο πολιτικές ομάδες ρώτησαν ποια επείγοντα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των Ισπανών αγροτών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους κατά των αυστηρών περιβαλλοντικών κανόνων των Βρυξελλών και της υπερβολικής γραφειοκρατίας της ΚΑΠ.

Στην απάντησή του στο Vox, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του «(στηρίζει) τον (γεωργικό τομέα) με λόγια και πράξεις» χάρη στις πολιτικές που «αναπτύχθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ζήτησε επίσης τη βελτίωση της «αμοιβαιότητας» στους όρους των γεωργικών εισαγωγών μέσω «ρητρών καθρέφτη», που σημαίνει ότι οι παραγωγοί τρίτων χωρών πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες αυστηρές απαιτήσεις με τους παραγωγούς τροφίμων της ΕΕ, για να έχουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ.

Ο «κλιματικός αρνητισμός και ο αντιευρωπαϊσμός» του Vox

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει 4 δισ. ευρώ  για τον γεωργικό τομέα από το 2022 με στόχο την αντιμετώπιση μιας σειράς προβλημάτων: των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ετών όπως η ξηρασία που πλήττει την Καταλονία και την Ανδαλουσία, της αύξησης των τιμών της ενέργειας καθώς και  τον μετριασμό της αύξησης της γεωργικής ασφάλισης. Αναφέρθηκε επίσης τα 6,8 δισ. ευρώ της νέας ΚΑΠ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος είναι άμεσες ενισχύσεις για τους Ισπανούς αγρότες.

Μιλώντας απευθείας στον επικεφαλής του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, ο Σάντσεθ είπε ότι ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «ίσως δεν έχει ακούσει όσα έχουμε εγκρίνει στο κοινοβούλιο για την υπεράσπιση του πρωτογενούς τομέα και, πάντα, ενάντια στο κόμμα του (Vox)».

Ο Σάντσεθ δεν έμεινε μόνο εκεί. Απάντησε στην πολιτική επίθεση του Λαϊκού Κόμματος (PP/EPP), και του Vox, που παρουσιάζονται στους ψηφοφόρους τους ως οι πραγματικοί «υπερασπιστές» των αγροτών. Ο ίδιος επέκρινε το ακροδεξιό κόμμα ότι προτείνει μια «θανατηφόρα φόρμουλα» για τον αγροτικό τομέα, κάνοντας ένα «αδύνατο μείγμα» μεταξύ «κλιματικής άρνησης και αντιευρωπαϊσμού».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το ΕΛΚ τάχθηκε κατά του νόμου για την αποκατάσταση της φύσης και ότι το Vox, όπως και ορισμένα από τα αδελφά κόμματά του σε άλλη κράτη μέλη του, έχει σε ορισμένες περιπτώσεις αρνηθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Vox προειδοποιεί για «εξέγερση των τρακτέρ»

Ο Αμπασκάλ, με τη σειρά του, έκανε σφοδρή επίθεση στον Σάντσεθ, προειδοποιώντας για μια «εξέγερση των τρακτέρ που θα σταματήσει την προδοσία (του Σάντσεθ) της υπαίθρου».

Ο ηγέτης του Vox δήλωσε ότι οι Ισπανοί αγρότες θέλουν να «σταματήσουν να σκοντάφτουν» στον «αθέμιτο» ανταγωνισμό (από τρίτες χώρες, ενδεχομένως και μέλη της Mercosur), στον «ριζοσπαστικό» περιβαλλοντισμό (από το Πράσινο Σύμφωνο ή τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης), στην «αφόρητη γραφειοκρατία» (από την ΚΑΠ) ή στην «ποινικοποίηση του τρόπου ζωής τους».

Επιπλέον, ο Αμπασκάλ επιτέθηκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τους Σοσιαλιστές (S&D) και τους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς έχουν σχηματίσει -όπως είπε- «έναν συνασπισμό των Βρυξελλών» για να ψηφίσουν ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών.

Ο ηγέτης του Vox δήλωσε ότι η Ατζέντα 2030 αποτελεί «θανατική απειλή για την ισπανική ύπαιθρο και είναι ένα σχέδιο για μαζικές απολύσεις».

Την Τρίτη και την Τετάρτη ήδη χιλιάδες Ισπανοί αγρότες απέκλεισαν δρόμους και κύριες προσβάσεις σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο ενός νέου κύματος διαμαρτυριών κατά της αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία της ΚΑΠ, συμμόρφωση με τον νόμο για την τροφική αλυσίδα -ο οποίος, μεταξύ άλλων, καταργεί τη λεγόμενη «πώληση με ζημία» (venta a pérdidas)-, την παράταση της προσωρινής μείωσης του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο και βοήθεια για τους τομείς που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ξηρασία στη χώρα.

Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν μέσω των κοινωνικών δικτύων και του WhatsApp και δεν συνδέονται με αυτές που καλούν οι κύριες αγροτικές οργανώσεις της χώρας για τις επόμενες ημέρες.

Για τις 21 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί μεγάλη διαδήλωση μπροστά από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων στη Μαδρίτη.

Σχετικα αρθρα

Γιατί έρχονται περισσότερες πτωχεύσεις στην Ευρώπη

admin

Υπόδειγμα για την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση θέλει να γίνει η Γαλλία

admin

Νίκη των Πολωνών αγροτών μετά από μαζικές διαδηλώσεις στη Βαρσοβία

admin

Swisscom: Κοντά σε deal 8 δισ. με τη Vodafone Italia

admin

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ απειλούν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία

admin

Πώς η αγορά μπορεί να νικήσει τους Χούθι

admin

Υπερψηφίστηκε ο νομοθετικός φάκελος για την αποκατάσταση της φύσης στην ΕΕ

admin

ΟΗΕ: Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας βρίσκεται πριν από τον λιμό

admin

Να πού βρίσκει τα λεφτά ο Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία

admin

Ρωσία: Απαγορευτικό στις εξαγωγές βενζίνης για έξι μήνες

admin

«Βαθιά ανησυχία» προς την ΕΚΤ για τον υψηλό πληθωρισμό, εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

admin

Πώς ο απλήρωτος λογαριασμός της Tesla και ένα tweet του Μασκ απογείωσαν τις πωλήσεις ενός ζαχαροπλαστείου

admin