Image default
Τοις Μετρητοίς

Πάτησαν και το φρούριο των 5000 μονάδων

Να λοιπόν που ο S&P 500 πάτησε και το φρούριο των 5000 μονάδων ανοίγοντας πλέον το παράθυρο για το επόμενο επίπεδο αντίστασης που ορίζεται βάση των Fibonacci Retracement στις 5185 μονάδες.

Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι ο δείκτης χρειάστηκε σχεδόν 757 μέρες για να πάρει τα πόδια του και να κινηθεί από τις 4800 μονάδες στις 4900 μονάδες ενώ τώρα για να ανηφορίσει από τις 4900 στις 5000 μονάδες του πήρε μόλις 15 μέρες. Είναι αυτό που λέμε άμα πάρει φόρα…

Επίσης στο εβδομαδιαίο διάγραμμα εντοπίζουμε το δείκτη να έχει αποτυπώσει στις  τελευταίες 15 εβδομάδες μόλις μια με αρνητικό πρόσημο, ένδειξη της απόλυτης κυριαρχίας των “Bulls”. Κάτι τέτοιο είχε να συμβεί από το … 1972 (!)

Για τη συνέχεια αν ο δείκτης δείξει ότι «έχει» και τις 5000 μονάδες τότε είναι πολύ πιθανό να μη σταματήσει στο προαναφερθέν επίπεδο των 5185 μονάδων αλλά να γράψει και τιμές άνω των 5200 μονάδων ή ένα +4% από τα τωρινά επίπεδα τιμών.

Από απόψεως οικονομικών στοιχείων το 76% των εταιρειών που ανήκουν στον δείκτη έχουν ανακοινώσει για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 κέρδη ανά μετοχή GAAP (EPS) υψηλότερα  κατά +16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ αποτελεί το τέταρτο  συνεχόμενο τρίμηνο θετικής ανάπτυξης σε ετήσια βάση.

Στην εβδομάδα που έκλεισε το ανοδικό τέμπο έδωσαν η Meta Platforms (META) με ένα +19,3%, η Nvidia (NVDA) με ένα +12,14%, η Amazon (AMZN) με +9% και η Broadcom (AVGO) που είναι μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας, η οποία σχεδιάζει, αναπτύσσει και προμηθεύει ημιαγωγούς και λύσεις λογισμικού υποδομής με μια άνοδο της τάξης του +7,36%.

Το ταξίδι του προς το επίπεδο των 18000 μονάδων συνεχίζει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 έχοντας να διανύσει ακόμα μόλις 156 μονάδες.

Πάνω τώρα από τις 18000 μονάδες όπου αποτελούν φυσικά νέα ιστορικά υψηλά δεν στέκεται σχεδόν τίποτα εμπόδιο έως τις 20000 μονάδες. Και εδώ ο δείκτης όπως και ο S&P εμφανίζεται να έχει κατατροπώσει τους πωλητές καθώς στις τελευταίες 100 μέρες έχει αρπάξει ανοδικά ένα +27% δίχως να έχει ξαποστάσει παρά μόλις 6 μέρες.

Φυσιολογικά οι ταλαντωτές ορμής έχουν χτυπήσει κόκκινο από την υπερθέρμανση της υπεραγορασμένης κατάστασης αλλά μέχρι στιγμής ο δείκτης δε λέει να εξαερώσει ούτε για λίγο το συσσωρευμένο αγοραστικό ατμό.

Στο μεταξύ καλά αναφέρονται συνεχώς στους  “Magnificent 7” ως κινητήριος δύναμη του Nasdaq αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποιοι δεν είναι τελικά και τόσο υπέροχοι.

Μάλιστα αν κάποιος επενδυτής είχε τοποθετηθεί πριν από τρία χρόνια  ισόποσα και στους 7 θα είχε σήμερα από την Nvidia (NVDA) μια εκρηκτική απόδοση +400%, τη Microsoft (MSFT) ένα  +72%, τη Meta (META) ένα +71%, την Apple (AAPL) ένα  +40%, την Alphabet  (GOOGL) ένα  επίσης +40%, την Amazon (AMZN) ένα υποτυπώδες  +2% και την Tesla (TSLA) ένα αποκαρδιωτικό  -35%.

Οι δύο τελευταίοι δηλαδή παρέδωσαν τα σπιρούνια και έφυγαν.

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

February 11, 2024

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Εβροφάρμα: Με μεγάλη δύναμη πολλαπλασιασμού της κερδοφορίας της

admin

Τώρα ξεκινάει το πάρτι στις κατασκευαστικές

admin

Όλα ανθηρά στη Στοά των “Bulls”

admin

Intracom: Η μαεστρία των market maker

admin

Interlife: Ανεβάζει συνεχώς το μερίδιό της στην ασφαλιστική αγορά

admin

Ιστορική η στιγμή για τον όμιλο της Lavipharm

admin

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει τεράστια ανάπτυξη σε δύο εισηγμένες

admin

Η αγορά θέλει να διορθώσει αλλά δεν την αφήνουν

admin

Το επενδυτικό αμόκ και η βόμβα μεγατόνων από μια δική μας εισηγμένη

admin

Ψάχνοντας τη δικαιολογία απαγκίστρωσης από τα υψηλά

admin

Τι θέλει ο Γιώργης στην Ουάσιγκτον;

admin

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στα καλυτερά του

admin