Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Airbnb: Πλαφόν στις άδειες, έλεγχος από ξενοδόχους και αυστηρότεροι κανόνες

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Airbnb σε δημοφιλή νησιά ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, θέτοντας πλαφόν στις άδειες λειτουργίας και δίνοντας στους ξενοδόχους τον έλεγχο για τον καθορισμό του ορίου.

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το Χωροταξικό, τα υπουργεία Τουρισμού και Ενέργειας προωθούν διάταξη που θα θεσπίζει ποσόστωση στον αριθμό των κλινών που θα δύναται να διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περιοχές που θεωρούνται “κορεσμένες”. Το ποσοστό αυτό θα καθορίζεται με βάση τον αριθμό των κλινών που διαθέτουν οι ξενοδοχειακές μονάδες στο εκάστοτε νησί.

Επιπλέον, εξετάζονται και περιορισμοί στη χρονική διάρκεια, θέτοντας όριο στις συνολικές ημέρες ενοικίασης ανά έτος. Παράλληλα, υπάρχει πρόταση οι ιδιοκτήτες Airbnb σε αυτές τις περιοχές να υποχρεούνται στην απόκτηση ειδικής πιστοποίησης από τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς.

Συνοψίζοντας:

  • Πλαφόν στις άδειες λειτουργίας Airbnb σε δημοφιλή νησιά.
  • Το όριο θα καθορίζεται από τους ξενοδόχους.
  • Ποσοστώσεις κλινών Airbnb σε σχέση με τις ξενοδοχειακές.
  • Περιορισμοί στις ημέρες ενοικίασης Airbnb ανά έτος.
  • Υποχρεωτική πιστοποίηση για ιδιοκτήτες Airbnb.

Στόχοι της ρύθμισης:

  • Περιορισμός της τουριστικοποίησης και προστασία της ακεραιότητας των τοπικών κοινωνιών.
  • Διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού μεταξύ Airbnb και ξενοδοχείων.
  • Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο διαχωρισμός των επιχειρηματικών Airbnb από τα «ιδιωτικά» φαίνεται πως δεν ήταν η μόνη παρέμβαση για την εύρυθμη λειτουργία που επιδιώκει η κυβέρνηση στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων. Με το νέο Χωροταξικό επιχειρεί να βάλει πλαφόν τόσο στις κορεσμένες περιοχές όσο και στις ανεπτυγμένες.

Εάν προχωρήσει αυτή η ρύθμιση, τότε θα έρθουν τα πάνω κάτω στις εξής περιοχές: Παραλία Πιερίας, Σκιάθος, Κέρκυρα (κοντά στην πόλη), Ζάκυνθος (Δημοτικές Ενότητες Ζακυνθίων, Αρκαδίων και Λαγανά), Ερμούπολη, Σαντορίνη, ανατολική Κως, Μύκονος, Ρόδος (Αφάντου, Ιαλυσός, Καλλιθέα), νότια Τήνος, Μάλια και Χερσόνησος Ηρακλείου και Νέα Κυδωνία Χανίων.

Η υπόθεση του πλαφόν ξεκίνησε από το υπουργείο Τουρισμού, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των Airbnb και τους ξενοδόχους. Η συνέχεια δίνεται στο υπουργείο Ενέργειας, το οποίο ετοιμάζει το νομοσχέδιο και μιλάει διπλωματικά για «μια ευρύτερη κυβερνητική πρωτοβουλία». Η μόνη… αντίσταση έρχεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που δεν φαίνεται διατεθειμένο να ανοίξει νέο μέτωπο τόσο με τις πλατφόρμες (Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited) όσο και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ τονίζουν με νόημα πως «αν υπάρχει ανάγκη επιβολής πλαφόν σε κάποιες περιοχές, αυτό θα πρέπει να επιβληθεί στο σύνολο των δωματίων και όχι μόνο σε μια κατηγορία καταλυμάτων».

Στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και οι δήμοι. Να ορίζουν δηλαδή και να ελέγχουν τα ποσοστά των κλινών σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ΟΤΑ ζητούν και κάτι επιπλέον: με απόφαση του δήμου να μην επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής νέων ακινήτων που βρίσκονται σε οριοθετημένα τμήματα των αστικών κέντρων, όταν διαπιστώνεται πως οι κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωση υπερβαίνουν το 50% των κατοικιών που ιδιοκατοικούνται ή μισθώνονται για μακροχρόνια μίσθωση.

Οι δήμοι, όπως φαίνεται, παίρνουν παράδειγμα και από όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, επιδιώκει να περιορίσει την Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης μετά τις αντιδράσεις δημάρχων σε τουριστικούς προορισμούς όπως οι Αλπεις και η Χώρα των Βάσκων, που ανησυχούν ότι οι πλατφόρμες επιδεινώνουν τις ελλείψεις κατοικιών και παραμορφώνουν τα ιστορικά κέντρα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως, σύμφωνα και με την Ετήσια Εκθεση του Ελληνικού Τουρισμού του Ινστιτούτου του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού (ΙΝΣΕΤΕ), τον Ιούλιο του 2023 η Ελλάδα διέθετε 212.199 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με 392.118 δωμάτια και 939.167 κλίνες. Στον αντίποδα, τα 10.087 ξενοδοχεία διαθέτουν 443.835 δωμάτια και 885.624 κλίνες.

Σχετικα αρθρα

Δ. Μιχαηλίδου: Ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ευημερία και η κοινωνική ασφάλιση των πολιτών

admin

Ακρίβεια: Τα 7 είδη και τα 108 brands που από αύριο θα πωλούνται φθηνότερα

admin

Entersoft: Αυξημένα κατά 31% τα κέρδη προ φόρων το 2023

admin

Ακρίβεια: Πρεμιέρα αύριο για τα νέα κυβερνητικά μέτρα – Οι μειώσεις των τιμών στα ράφια των super market

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό πενταμήνου οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών

admin

Γερμανία: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο «φέρνει πιο κοντά» τις μειώσεις επιτοκίων

admin

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Eurostat: Ούτε το 10% των μεταφορών στην ΕΕ δεν προέρχεται από ΑΠΕ

admin

Λαζαράκου: Aναγκαία η προσαρμογή των εποπτικών αρχών σε ένα ψηφιακό περιβάλλον

admin

Λιανεμπόριο: Αύξηση 0,7% στον όγκο πωλήσεων τον Δεκέμβριο

admin

ΕΟΤ: Στη διεθνή έκθεση ITB Berlin 2024 με 85 Έλληνες συνεκθέτες

admin

ΣΕΒ: Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να συγχρονίσει το ακαδημαϊκό πλαίσιο της με τον υπόλοιπο κόσμο

admin