Image default
Ανάλυση Πρώτο Θέμα

Οι μετοχές σε ρεκόρ είναι ακριβές;

Οι μετοχές κατακτούν επαναλαμβανόμενα υψηλά, αναζωπυρώνοντας μια διαρκή συζήτηση μεταξύ των επενδυτών σχετικά με το εάν είναι πολύ ακριβές. 

Ο S&P 500 έχει σκαρφαλώσει 5,4% για να ξεκινήσει το 2024 και έκλεισε πάνω από τις 5000 για πρώτη φορά την Παρασκευή, το 10ο ρεκόρ του έτους. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε άνοδο 2,6%, σημειώνοντας 11 ρεκόρ στην πορεία.

Όταν προσπαθούν να μετρήσουν εάν μια μετοχή ή ένας δείκτης φαίνεται φθηνή ή ακριβή, οι στρατηγοί συνιστούν στους επενδυτές να χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό μετρήσεων, μαζί με τη στάθμιση των οικονομικών συνθηκών, της συνολικής οικονομικής υγείας μιας εταιρείας και του ρεκόρ του κλάδου. Οι επενδυτές είναι συνήθως πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για εταιρείες που αναμένουν ότι θα επεκταθούν γρήγορα από εκείνες των οποίων οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πιο περιορισμένες. 

Τι λένε όμως μερικά από τα δημοφιλή μοντέλα αποτίμησης για την κατάσταση της αγοράς:

Οι τιμές είναι μόνο ένα συστατικό των αποτιμήσεων των μετοχών. Το άλλο είναι τα εταιρικά κέρδη . Ο λόγος τιμής/κέρδους —που υπολογίζεται διαιρώντας την τιμή της μετοχής μιας εταιρείας με τα αναφερόμενα ή προβλεπόμενα κέρδη ανά μετοχή—είναι ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία της Wall Street για την αποτίμηση των μετοχών και υποδεικνύει τι πληρώνει ένας επενδυτής για κάθε δολάριο από τα κέρδη μιας εταιρείας.

Όταν τα κέρδη αυξάνονται και οι τιμές παραμένουν σταθερές, οι αποτιμήσεις συρρικνώνονται. Εάν τα κέρδη μειωθούν, αυτό κάνει τις μετοχές να φαίνονται ακόμη πιο ακριβές στα ίδια επίπεδα τιμών.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού της αναλογίας. Οι επενδυτές που προτιμούν να εξετάζουν τα πραγματικά αποτελέσματα χρησιμοποιούν τα τελικά κέρδη μιας εταιρείας τους προηγούμενους 12 μήνες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τα προβλεπόμενα κέρδη για το επόμενο έτος είναι πιο σημαντικά, ιδιαίτερα για ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας .

Με βάση τα τελικά κέρδη, το πολλαπλάσιο του S&P 500 είναι 24,18, πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας του 20,36. Το προθεσμιακό πολλαπλάσιο του δείκτη, στο 20,38, ανέβηκε πρόσφατα πάνω από το 20 για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος του είναι 17,96.

«Η αγορά είναι ατρόμητη σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Matt Smith , διευθυντής επενδύσεων στη Ruffer, μια εταιρεία υπηρεσιών διαχείρισης επενδύσεων με έδρα το Λονδίνο. «Από την άποψη του κινδύνου-ανταμοιβής, οι μετοχές των ΗΠΑ ιδιαίτερα δεν είναι ελκυστικές. Έχουν πολλή ορμή, αλλά είναι ακριβά». 

Τα αυξανόμενα κέρδη είναι συνήθως το πιο αξιόπιστο καύσιμο για διαρκή κέρδη στις τιμές των μετοχών. Σε περιόδους που οι μετοχές ανεβαίνουν με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τα εταιρικά κέρδη, οι ανησυχίες για μια φούσκα συχνά αυξάνονται. Πέρυσι, για παράδειγμα, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 24%, ωστόσο τα κέρδη ήταν σχετικά σταθερά. 

Πολλά από τα κέρδη της αγοράς ωθήθηκαν από τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση αποτρέποντας μια ύφεση και σύντομα θα στραφεί στη μείωση των επιτοκίων. Τα πολλαπλάσια μετοχών συνήθως μειώνονται σε μια ύφεση, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών των εταιρειών σε κοινά χρησιμοποιούμενα μοντέλα τιμολόγησης.

Οι αναλυτές είναι πιο αισιόδοξοι για την εικόνα κερδών για φέτος και προβλέπουν ότι τα κέρδη μεταξύ των εταιρειών του S&P 500 θα αυξηθούν περίπου κατά 11%. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στις μετοχές περισσότερο περιθώριο λειτουργίας.

Οι μετοχές τεχνολογίας συχνά επιφέρουν πλούσιες αποτιμήσεις επειδή αναμένεται να αποφέρουν απροσδόκητα κέρδη στο μέλλον. Μια μανία για τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη ώθησε μεγάλα στοιχήματα σε μετοχές όπως π.χNvidia, που οδηγεί στην υψηλή αποτίμησή του. Ο κατασκευαστής τσιπ διαπραγματεύεται 33,48 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη του τους επόμενους 12 μήνες.

«Κοιτάνε μια Nvidia και λένε, «Διαπραγματεύεται σε ένα τεράστιο πολλαπλάσιο». Είναι στα σημερινά νούμερα», δήλωσε ο Michael Landsberg , οικονομικός σύμβουλος της Landsberg Bennett Private Wealth Management. «Αλλά αν νομίζετε ότι θα αναπτυχθούν τόσο γρήγορα τα επόμενα δύο χρόνια, η πραγματικότητα είναι ότι είναι πιθανώς φθηνό με βάση ορισμένες μετρήσεις που υπάρχουν εκεί έξω».  

Οι μετοχές της Nvidia υπερτριπλασιάστηκαν πέρυσι για να ηγηθούν του S&P 500 και είναι η κορυφαία απόδοση στον δείκτη και πάλι το 2024, σημειώνοντας άνοδο 46%. Η αποτίμηση της μετοχής εκτινάχθηκε σε πάνω από 60 φορές τα μελλοντικά κέρδη πέρυσι, αλλά το πολλαπλάσιο μειώθηκε καθώς η εταιρεία ανέφερε τεράστια κέρδη.

Παρόμοια με την αναλογία τιμής/κέρδους, η αναλογία τιμής προς λογιστική διαιρεί την τιμή της μετοχής μιας εταιρείας με τη λογιστική της αξία, ένα μέτρο του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων μείον τις υποχρεώσεις. 

Η αναλογία χρησιμοποιείται συχνά από επενδυτές που αναζητούν υποτιμημένες μετοχές σε λογικές τιμές. Συνήθως χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση χρηματοοικονομικών μετοχών, ιδίως τραπεζών, και μετοχών εταιρειών με ενσώματα περιουσιακά στοιχεία. Είναι λιγότερο χρήσιμο για τις εταιρείες τεχνολογίας, επειδή οι προοπτικές ανάπτυξής τους συχνά δεν αποτυπώνονται στους ισολογισμούς της εταιρείας, δήλωσε η Meghan Shue , επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στο Wilmington Trust.

Ο S&P 500 διαπραγματεύεται με αναλογία προθεσμιακής τιμής προς λογιστική 4,15, πάνω από τον μέσο όρο 10ετίας του 3,26 και του μέσου όρου 20 ετών του 2,76. Συγκριτικά, η αναλογία τιμής προς βιβλίο της Nvidia είναι 22,48.

Χρησιμοποιώντας αυτό το μοντέλο,Κατάστημα ειδών σπιτιού και εταιρεία δομικών προϊόντων συγκαταλέγονται στις ακριβότερες μετοχές του δείκτη, ενώ Paramount GlobalκαιInvescoφαίνεται να είναι από τα φθηνότερα. 

Ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου

Αυτή η μέθοδος μετρά την ανταμοιβή για την κατοχή μετοχών πάνω από κρατικά ομόλογα , που υπολογίζεται λαμβάνοντας το χάσμα μεταξύ της απόδοσης κερδών μιας εταιρείας και εκείνης ενός Υπουργείου Οικονομικών. Οι μετοχές θεωρούνται πιο ριψοκίνδυνες από τα εξαιρετικά ασφαλή κρατικά ομόλογα, επομένως οι επενδυτές αναμένουν ότι τα πρώτα θα έχουν υψηλότερη απόδοση μακροπρόθεσμα. 

Η απόδοση κερδών υπολογίζεται διαιρώντας τα αναφερόμενα ή προβλεπόμενα κέρδη μιας εταιρείας για το επόμενο έτος με την τιμή της μετοχής της. Η σύγκριση της απόδοσης των τελικών κερδών με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου δείχνει ότι το ασφάλιστρο μετοχικού κινδύνου του S&P 500 βρίσκεται στο 0,7 της εκατοστιαίας μονάδας, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών περίπου. (Όσο χαμηλότερη είναι η αναλογία, τόσο πιο ακριβά είναι τα αποθέματα.)

Ο Smith στη Ruffer συνιστά τον υπολογισμό της διαφοράς στην απόδοση του 10ετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών που προστατεύεται από τον πληθωρισμό, επειδή τα εταιρικά κέρδη τείνουν να προσαρμόζονται με τον πληθωρισμό . Με αυτό το μέτρο, επίσης, η ανταμοιβή κινδύνου για την κατοχή μετοχών πάνω από ομόλογα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, με βάση τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones που χρονολογούνται από το 2003. 

Ο δείκτης PEG είναι η αποτίμηση μιας εταιρείας από την αγορά σε σχέση με τις προοπτικές κερδών της. Για να τον υπολογίσετε, διαιρέστε την αναλογία τιμής/κέρδους μιας εταιρείας κατά τους τελευταίους 12 μήνες με την προβλεπόμενη ετήσια αύξηση των μελλοντικών κερδών της. Ένα PEG 1 υποδηλώνει ότι η τιμή της μετοχής είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες ανάπτυξής της. 

Η τρέχουσα αναλογία PEG του S&P 500 είναι 1,48, κάτω από τον μέσο όρο 10 ετών του 1,49 και πάνω από τον μέσο όρο 20 ετών του 1,35. Η αναλογία 0,78 της Nvidia την κάνει να φαίνεται φθηνή σε σύγκριση.

Αναλογία CAPE

Η κυκλικά προσαρμοσμένη αναλογία τιμής προς κέρδη προήλθε από τον Robert Shiller , βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο. Υπολογίζεται διαιρώντας την τρέχουσα τιμή μιας μετοχής με τα μέσα προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό κέρδη της από τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Το πλεονέκτημά του είναι ότι διορθώνει τις ακραίες καλές στιγμές και τις κακές στιγμές. Αυτό εξομαλύνει περιόδους όπως λίγο πριν από την κατάρρευση των κατοικιών, όταν τα ασυνήθιστα ισχυρά κέρδη έκαναν τις μετοχές να φαίνονται σε λογικές τιμές και τις ανακάμψεις μετά την ύφεση, όταν τα αδύναμα κέρδη κάνουν τις μετοχές να φαίνονται ακριβές. 

Στο 33,4, ο δείκτης CAPE του S&P 500 είναι υψηλότερος από ό,τι ήταν περισσότερο από το 96% των περιπτώσεων από το 1881, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τις προηγούμενες κορυφές που παρατηρήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και το 2021.

Συνήθως, αυτό το μοντέλο χρησιμοποιείται για την αποτίμηση των κυκλικά ευαίσθητων εταιρειών, όπως οι τράπεζες και εκείνες στις βιομηχανίες εξόρυξης και πετρελαίου και φυσικού αερίου, επειδή οι προοπτικές τους επηρεάζονται από την προσφορά και ζήτηση των καταναλωτών και την οικονομική ανάπτυξη.

Σχετικα αρθρα

UBS: Οι 3 παράγοντες που θα φέρουν ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα

fastpath

Ευρωζώνη: Τα υψηλά επιτόκια «στραγγάλισαν» τον τραπεζικο δανεισμό – «Καμπανάκι» για την οικονομία

fastpath

Σε κίνδυνο η παγκόσμια φορολογική συμφωνία

fastpath

Τουρισμός: Ισχυρή η ζήτηση για Airbnb σε «άγνωστους» προορισμούς

admin

Η Ευρώπη έχει μεγαλύτερους φόβους από τον Τραμπ

admin

Τρίτη ναυτική δύναμη η Ελλάδα με στόλο αξίας 169 δισ. $

admin

Πως οι Millennials ξοδεύουν και… εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας

admin

Jürgen Schaaf (EKT): Η «φούσκα» του Bitcoin απειλεί οικονομία και κοινωνία

fastpath

Μπέζος, Ντίμον και Ζάκερμπεργκ – Γιατί πούλησαν μετοχές αξίας 9 δισ.

admin

ΤτΕ: «Βουτιά» 5 δισ. ευρώ στις καταθέσεις ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο – Σε πτώση και τα δάνεια

fastpath

Είμαστε μπροστά σε μία νέα φούσκα dot.com ; 

admin

Alpha Bank: Μακροοικονομικές Εξελίξεις, Νομισματική Πολιτική και Αλληλεπίδραση των Διεθνών Αγορών Ομολόγων και Μετοχών

admin