Image default
Οικονομία

Ρωσία: Κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών προς την Ευρώπη το 2023 – Αύξηση προς την Ασία

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν το 2023 οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη λόγω των αυστηρών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Ρωσία να στραφεί προς τις ασιατικές αγορές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Κατακόρυφη πτώση σημείωσαν το 2023 οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη λόγω των αυστηρών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τη Ρωσία να στραφεί προς τις ασιατικές αγορές, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι εξαγωγές προϊόντων από τη Ρωσία προς την Ευρώπη πέρυσι μειώθηκαν κατά 68%, στα 78,8 δισεκ. ευρώ, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσικές τελωνειακές αρχές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Συνολικά το 2023 οι ρωσικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 28,3% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μόσχα στην προσπάθειά της να αντικαταστήσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με νέους πελάτες στην Ασία, αλλά και την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022, η ΕΕ επέβαλε αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα και η ευρωπαϊκή αγορά έκλεισε εν μέρει για τις ρωσικές εξαγωγές, κυρίως φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το κόστος του πολέμου παραμένει κατά συνέπεια μεγάλο για τη Μόσχα, παρά τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου το οποίο διαβεβαιώνει ότι η ρωσική οικονομία αντιστάθηκε στα περιοριστικά μέτρα και στράφηκε σε άλλες αγορές.

Ένδειξη των αλλαγών που είναι σε εξέλιξη: πέρυσι οι ρωσικές εξαγωγές προς την Ασία αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 284 δισεκ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την ασιατική ήπειρο ενισχύθηκαν κατά 29,2% στα 174 δισεκ. ευρώ.

Το ρωσικό εμπορικό ισοζύγιο έφτασε τα 130 δισεκ. ευρώ το 2023, μειωμένο κατά σχεδόν 60% σε σχέση με το 2022, όταν η ρωσική εισβολή προκάλεσε έκρηξη στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, βασική πηγή εσόδων για τη Μόσχα.

Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της ρωσικής οικονομίας η Κίνα έχει αναχθεί τα τελευταία δύο χρόνια στη βασική οικονομική εταίρο της Μόσχας, με τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές να ανέρχονται το 2023 σε περισσότερα από 220 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση των κινεζικών τελωνειακών αρχών στα μέσα Ιανουαρίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία το ποσό σε γιουάν που διατηρούνταν σε ρωσικές τράπεζες στα τέλη του 2023 ξεπερνούσε αυτό σε δολάρια, σύμφωνα με τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

--

Σχετικα αρθρα

Δ. Μιχαηλίδου: Ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η ευημερία και η κοινωνική ασφάλιση των πολιτών

admin

Ακρίβεια: Τα 7 είδη και τα 108 brands που από αύριο θα πωλούνται φθηνότερα

admin

Entersoft: Αυξημένα κατά 31% τα κέρδη προ φόρων το 2023

admin

Ακρίβεια: Πρεμιέρα αύριο για τα νέα κυβερνητικά μέτρα – Οι μειώσεις των τιμών στα ράφια των super market

admin

ΗΠΑ: Σε χαμηλό πενταμήνου οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών

admin

Γερμανία: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο «φέρνει πιο κοντά» τις μειώσεις επιτοκίων

admin

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Eurostat: Ούτε το 10% των μεταφορών στην ΕΕ δεν προέρχεται από ΑΠΕ

admin

Λαζαράκου: Aναγκαία η προσαρμογή των εποπτικών αρχών σε ένα ψηφιακό περιβάλλον

admin

Λιανεμπόριο: Αύξηση 0,7% στον όγκο πωλήσεων τον Δεκέμβριο

admin

ΕΟΤ: Στη διεθνή έκθεση ITB Berlin 2024 με 85 Έλληνες συνεκθέτες

admin

ΣΕΒ: Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να συγχρονίσει το ακαδημαϊκό πλαίσιο της με τον υπόλοιπο κόσμο

admin