Image default
Επιχειρήσεις

AXIA: Ανεβάζει τον «πήχη» στα 22,6 ευρώ για τη ΔΕΗ

AXIA: Ανεβάζει τον «πήχη» στα 22,6 ευρώ για τη ΔΕΗ

Ο «πράσινος» μετασχηματισμός της ΔΕΗ δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στην τιμή της μετοχής της εταιρείας, σύμφωνα με την AXIA, η οποία σε έκθεσή της θέτει ως τιμή-στόχο τα 22,60 ευρώ, επίπεδα που αντιστοιχούν σε περιθώριο ανόδου (upside) περίπου 90%, ενώ δίνει επίσης σύσταση «buy».

Όπως αναφέρει η AXIA, το επικαιροποιημένο business plan που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους παρείχε ένα σαφές όραμα για τη ΔΕΗ στο μέλλον. Στρατηγική προτεραιότητα της εταιρείας είναι η επένδυση στις ΑΠΕ και τα δίκτυα διανομής, με ευρύτερη σκοπιά πλέον, αφού η Ρουμανία βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο.

Με επενδύσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και της υδροηλεκτρικής ενέργειας) αναμένεται να φθάσει τα 8,9GW έως το 2026, ενώ το ακαθάριστο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ του ομίλου για μελλοντική ανάπτυξη ανέρχεται σήμερα σε περίπου 18GW. Τα 2,4 δισ. ευρώ από το επενδυτικό πρόγραμμα 2023-26 προορίζονται για τη διανομή (Ελλάδα και Ρουμανία), αυξάνοντας το RAB του δικτύου σε 5,1 δισ. ευρώ έως το 2026 από 4,3 δισ. ευρώ σήμερα.

Καθώς η παραγωγή λιγνίτη θα τερματιστεί έως το 2026, το 52% των εκτιμώμενων GWh της ΔΕΗ για το 2026 (Ελλάδα και Ρουμανία) αναμένεται να προέρχεται από ΑΠΕ και ένα επιπλέον 30% από φυσικό αέριο. Παράλληλα, η ΔΕΗ αναμένεται πλέον να φτάσει σε επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους περίπου 2,3 δισ. ευρώ (53% υψηλότερα από τα pro-forma επίπεδα του 2023) έως το 2026, ενώ σημαντικό είναι ότι η AXIA εκτιμά πως το 37% περίπου των EBITDA θα προέλθει απευθείας από την αγορά των ΑΠΕ.

Η προοπτική περαιτέρω γεωγραφικής επέκτασης της ΔΕΗ αποτελεί κατά την άποψη της AXIA ανοδικό κίνδυνο, καθώς η εν λόγω δυνητική επέκταση θα αφορά μόνο σε αγορές που είναι διασυνδεδεμένες με την Ελλάδα και τη Ρουμανία, επιτρέποντας στην εταιρεία να βελτιστοποιήσει τις ροές ενέργειας και να ενσωματώσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της.

Το μέρισμα επαναφέρεται από φέτος (διανομή κερδών χρήσης 2023) με εκτιμώμενη καταβολή 35%, η οποία θα αυξηθεί σταδιακά στο 55% τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την AXIA, Η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματεύεται επί του παρόντος με δείκτη EV/EBITDA για το 2024 στο 5,8x, κάτω από τον μέσο όρο 10ετίας της εταιρείας, ενώ ο στόχος της διοίκησης είναι για EBITDA ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ έως το 2030 ή CAGR EBITDA 2024-30 περίπου στο 9,5%.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνει κατακόρυφα την τιμή στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 22,60 ευρώ που συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου (upside) της τάξης του 90% περίπου, με σύσταση «buy».

Η πρόσφατη έρευνα της ΕΕ σχετικά με πιθανή παραβίαση από τη ΔΕΗ των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ κατά την περίοδο 2013-2019 θα πρέπει να παραμείνει ένας υπερκείμενος κίνδυνος (overhang risk), καθώς η απόφαση θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να ανακοινωθεί. Σε περίπτωση που η απόφαση βγει εις βάρος της ΔΕΗ, στην έκθεσή της η AXIA εξετάζει σενάρια ως προς τις πιθανές επιπτώσεις στην τιμή της μετοχής.

#Axia #ΔΕΗ_ΑΕ #upside #πράσινος_μετασχηματισμός #σύσταση_Buy

Σχετικα αρθρα

Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη €365,4 εκατ. για το 2023

admin

Μ. Τσαμάζ: Aύξηση εσόδων και νέες επενδύσεις από ΟΤΕ το 2024

admin

ΛΑΝΑΚΑΜ: Ο Ι. Θεοδώρου νέο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο

admin

ΕΒΕΑ: Διοργανώνει «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» για την αγορά του Καναδά (pic)

admin

Amazon: Πρέπει να παραμείνουμε πρωτοπόροι στην τεχνητή νοημοσύνη

admin

Prodea: Απέκτησε 104.905 μετοχές ο Χρ. Παπαχριστοφόρου, πωλητής η εταιρείας

admin

Μ. Τσαμάζ: Δεν μας φοβίζουν οι αλλαγές στην αγορά

admin

Διεθνής πιστοποίηση βιωσιμότητας για τα γήπεδα γκολφ της Costa Navarino

admin

ΟΤΕ: Περαιτέρω ανάπτυξη το 2024 βλέπει ο Μ. Τσαμάζ – Τι απαντά για ανταγωνισμό και πιθανή πώληση της NOVA

admin

Accor: Αριστες οι επιδόσεις των ξενοδοχείων στην Ελλάδα – Ρεκόρ EBIDTA άνω του €1 δισ. το 2023 (pics + πίνακας)

admin

Οι τρεις σημαντικότεροι καταλύτες για τις διεθνείς αγορές το 2024

admin

CNL Capital: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως €1 εκατ.

admin