Image default
Ευρώπη

Απλούστευση της ΚΑΠ και αλλαγές στην συμφωνία ΕΕ-Mercosur προτείνει η Ισπανία

Η Ισπανία θα υποβάλει πρόταση για τον εξορθολογισμό των διοικητικών κανόνων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την ενίσχυση των ρητρών καθρέφτη στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως η συμφωνία ΕΕ-Μερκοσούρ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εμπορικοί εταίροι τηρούν παρόμοιους γεωργικούς και περιβαλλοντικούς περιορισμούς με αυτούς στους οποίους υπόκεινται οι Ευρωπαίοι αγρότες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλάνας (PSOE/S&D).

Η Ισπανία θα παρουσιάσει επίσης στους εταίρους της στην ΕΕ μια συγκεκριμένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση του νόμου για την τροφική αλυσίδα και διάφορες ιδέες για να προσπαθήσει να επιλύσει άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής ασφάλισης, δήλωσε επίσης ο Πλάνας στο Onda Cero.

Όμως, όπως και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι Ισπανοί αγρότες βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν αλλαγές. Συγκεκριμένα, ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία στην ΚΑΠ της ΕΕ, την συμμόρφωση με τον Νόμο για την Τροφική Αλυσίδα – συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του μέτρου «πώληση με ζημία», το οποίο αποτελεί παράταση της προσωρινής μείωσης του φόρου στο γεωργικό ντίζελ – και της βοήθειας για τους τομείς που πλήττονται από τη συνεχιζόμενη ξηρασία στη χώρα.

Στην τελευταία διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Μαδρίτη, οι διαδηλωτές καταδίκασαν την «πίεση» που ασκούν οι πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες όπως υποστηρίζουν «απειλούν τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», δήλωσε την Δευτέρα στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων η επαρχιακή γενική γραμματέας του Συντονιστή Οργανώσεων Αγροτών και Κτηνοτρόφων (COAG) της Μαδρίτης, Ιβάνα Μαρτίνεθ.

Στις διαμαρτυρίες της Δευτέρας συμμετείχαν επίσης οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι διανύουν τη δεύτερη ημέρα απεργίας τους. Αίτημα τους είναι οι ευνοϊκότερες μειώσεις φόρων και επιδοτήσεων για το πετρέλαιο, ενώ κινητοποιήθηκαν έπειτα από εκκλήσεις της Εθνικής Πλατφόρμας για την Υπεράσπιση των Μεταφορών, παρά την αντίθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Μεταφορών της Ισπανίας (Fenadismer).

Καθώς οι διαμαρτυρίες πρόκειται να συνεχιστούν, με τη μεγαλύτερη να έχει προγραμματιστεί για τις 21 Φεβρουαρίου μπροστά από το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας, και η δυσαρέσκεια αναμένεται να εξαπλωθεί και σε άλλους τομείς, ο Πλάνας διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «τακτική επαφή» με τις ενώσεις των αλιέων, οι οποίες μάλιστα θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες των γεωργών και των κτηνοτρόφων στην Ισπανία.

Ωστόσο, ενώ επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα διαδηλώσεων, ο Πλάνας εξέφρασε την αντίθεσή του σε διαδηλώσεις στις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει «πολιτική χειραγώγηση», αναφερόμενος στην πιθανή κατάχρηση των διαδηλώσεων για κομματικούς σκοπούς από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης όπως το Λαϊκό Κόμμα και  το ακροδεξιό VOX.

Μέγιστη αμοιβαιότητα στις εμπορικές συμφωνίες

Αναφερόμενος στις επερχόμενες «καθοριστικές» ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο Πλάνας δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες και η κυβέρνησή του αποδίδουν μεγάλη σημασία στη μελλοντική «βιωσιμότητα» του τομέα, χωρίς να ξεχνούν την κερδοφορία του.

Όσον αφορά το αμφιλεγόμενο ζήτημα των «ρητρών καθρέφτη» σε εμπορικές συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur -που θα ανάγκαζαν τους παραγωγούς και των δύο πλευρών να τηρούν τα ίδια περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα- ο υπουργός επανέλαβε το αίτημα της Ισπανίας για πλήρη «αμοιβαιότητα».

«Εάν ένα φυτοϋγειονομικό προϊόν απαγορεύεται στην ΕΕ, πρέπει να απαγορεύεται πλήρως στις εισαγωγές», τόνισε ο Πλάνας.

Σχολιάζοντας την αμφιλεγόμενη ΚΑΠ, την οποία πολλοί Ευρωπαίοι αγρότες έχουν επικρίνει για την υπερβολική γραφειοκρατία της, ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Κάρλος Κουέρπο (PSOE/S&D) δήλωσε τη Δευτέρα στο ισπανικό δημόσιο ραδιόφωνο και την τηλεόραση (RTVE) ότι η Μαδρίτη θα πιέσει για μια μεταρρύθμιση που θα συμβάλει στην επίτευξη ουσιαστικής «διοικητικής απλούστευσης» της πρόσβασης στις επιδοτήσεις της ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Μελέτη: Ένας ευρωπαϊκός φόρος πλούτου θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

admin

Διεθνής Αμνηστία: Tο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «αποβαίνει εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

admin

ΗΠΑ: Ρώσοι χάκερ χρησιμοποίησαν πρόσβαση στη Microsoft για να κλέψουν κυβερνητικά emails

admin

Γκρίνια από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για τα κινεζικά ηλεκτροκίνητα

admin

Κομισιόν, Ισπανία και Βρετανία επιδιώκουν τελική συμφωνία για το Γιβραλτάρ

admin

Γαλλία: Αναστέλλεται η απαγόρευση των ονομασιών κρέατος για τα φυτικά προϊόντα

admin

Ελβετία: Πιο αυστηρή εποπτεία στις τράπεζες, αλλιώς «θα το πληρώσει ακριβά»

admin

Χρυσός: Μια ανάσα από τα 2.400 δολάρια η ουγκιά 

admin

Κίνα: Οι κεντρικές και δυτικές περιοχές νέα επιλογή για επενδύσεις

admin

Η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει και βελτιώνεται

admin

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ άσκησε έφεση στην πρωτόδικη καταδίκη του σε 25 χρόνια κάθειρξη

admin

Νίκος Παππάς: Καλεί την Ευρωπαία Εισαγγελέα να έχει «ορθάνοιχτα» τα μάτια στο ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης

admin