Image default
Ευρώπη

Διπλωματικές κινήσεις από τη Γαλλία για την εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου

Η Γαλλία παρέδωσε γραπτή πρόταση στη Βηρυτό με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ και τη διευθέτηση των αμφισβητούμενων συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters. Το εν λόγω έγγραφο καλεί τους μαχητές, συμπεριλαμβανομένης της επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ, να αποσυρθούν 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Το σχέδιο αποσκοπεί στον τερματισμό των μαχών μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στα σύνορα. Οι εχθροπραξίες διεξάγονται παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα και τροφοδοτούν την ανησυχία για μια καταστροφική, ολοκληρωτική σύγκρουση.

Το έγγραφο, αποπτελεί την πρώτη γραπτή πρόταση που μεταφέρθηκε στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια εβδομάδων δυτικής διαμεσολάβησης και παραδόθηκε σε κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Najib Mikati, από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Stéphane Séjourné την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν τέσσερις υψηλόβαθμοι Λιβανέζοι και τρεις Γάλλοι αξιωματούχοι.

Διακηρύσσει ως στόχο την αποτροπή μιας σύγκρουσης «που κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο» και την επιβολή «μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες» και τελικά προβλέπει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των επίμαχων χερσαίων συνόρων μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την επίσημη διαπραγμάτευση για αποκλιμάκωση μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα, θέση που επανέλαβε πολιτικός της Χεζμπολάχ απαντώντας σε ερωτήσεις για αυτό εδώ το ρεπορτάζ.

Το σχέδιο τριών βημάτων προβλέπει μια 10ήμερη διαδικασία αποκλιμάκωσης που θα καταλήξει στις διαπραγματεύσεις για τα σύνορα.

Μια γαλλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η πρόταση έχει τεθεί στις κυβερνήσεις του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ.

Η Γαλλία έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο. Έχει 20.000 πολίτες στη χώρα και περίπου 800 στρατιώτες ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

«Κάναμε προτάσεις. Είμαστε σε επαφή με τους Αμερικανούς και είναι σημαντικό να συγκεντρώσουμε όλες τις πρωτοβουλίες και να οικοδομήσουμε την ειρήνη», δήλωσε ο Séjourné σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα (12 Φεβρουαρίου).

Το σχέδιο προτείνει οι ένοπλες ομάδες του Λιβάνου και το Ισραήλ να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις η μία εναντίον της άλλης, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο Λίβανο.

Αρκετές μη κρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων παλαιστινιακών φατριών, έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εχθροπραξιών.  Ωστόσο η Χεζμπολάχ είναι η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή με μια πολεμική δύναμη που θεωρείται ευρέως ότι υπερτερεί του λιβανέζικου στρατού.

Οι λιβανέζικες ένοπλες ομάδες θα διαλύσουν όλες τις εγκαταστάσεις και ιδίως εκείνες κοντά στα σύνορα και θα αποσύρουν όλες τις μαχητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των επίλεκτων μαχητών Radwan της Χεζμπολάχ και των στρατιωτικών μέσων, όπως τα αντιαρματικά συστήματα – τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, προτείνει το έγγραφο.

Οποιαδήποτε τέτοια απόσυρση θα μπορούσε να αφήσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ πολύ πιο κοντά στα σύνορα από την απόσυρση των 30 χιλιομέτρων στον ποταμό Λιτάνι του Λιβάνου, που προβλέπεται σε ψήφισμα του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο με το Ισραήλ το 2006.

Θα βοηθούσε επίσης στο να διασφαλιστεί ότι οι ρουκέτες δεν θα έφταναν σε χωριά στο βόρειο Ισραήλ που έχουν στοχοποιηθεί με αντιαρματικούς πυραύλους και ήταν ένας συμβιβασμός που θεωρήθηκε πιο εύπεπτος για τη Χεζμπολάχ από την υποχώρηση στο Λιτάνι, δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης με γνώση της δισέλιδης πρότασης.

Έως και 15.000 στρατιώτες του λιβανέζικου στρατού θα αναπτυχθούν στη συνοριακή περιοχή του νότιου Λιβάνου, ένα πολιτικό προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου οι μαχητές της οργάνωσης έχουν εδώ και καιρό συγχωνευτεί με την κοινωνία σε περιόδους ηρεμίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση, ο ανώτερος πολιτικός της Χεζμπολάχ Hassan Fadlallah δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα δεν θα συζητήσει «κανένα θέμα που σχετίζεται με την κατάσταση στο νότο πριν από τη διακοπή της επίθεσης στη Γάζα».

«Ο εχθρός δεν είναι σε θέση να επιβάλει όρους», πρόσθεσε ο Fadlallah, αρνούμενος να σχολιάσει λεπτομέρειες της πρότασης ή αν η Χεζμπολάχ την είχε λάβει.

Ένας από τους Λιβανέζους αξιωματούχους δήλωσε ότι το έγγραφο συγκεντρώνει ιδέες που συζητήθηκαν σε επαφές με δυτικούς απεσταλμένους και είχε διαβιβαστεί στη Χεζμπολάχ. Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν στους Λιβανέζους ότι δεν ήταν ένα τελικό έγγραφο, αφού η Βηρυτός διατύπωσε αντιρρήσεις για μέρη του, σύμφωνα με Λιβανέζο αξιωματούχο.

Ισραηλινός αξιωματούχος, από την άλλη, δήλωσε ότι μια τέτοια πρόταση είχε παραληφθεί και συζητείται από την κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να διερευνούν όλες τις διπλωματικές επιλογές με τους Ισραηλινούς και Λιβανέζους ομολόγους μας για την αποκατάσταση της ηρεμίας και την αποφυγή κλιμάκωσης». Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο Λιβανέζος αξιωματούχος δήλωσε ότι διάφορα στοιχεία προκάλεσαν ανησυχία στη Βηρυτό, όπως η απαίτηση οι ένοπλες ομάδες να διαλύσουν τις στατιωτικές εγκαταστάσεις και αυτές κοντά στα σύνορα, η οποία, όπως είπε ο αξιωματούχος, ήταν ασαφώς διατυπωμένη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να απαιτήσει κινήσεις εναντίον πολιτικών ιδρυμάτων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

«Ασαφή» στοιχεία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων από την έναρξη των μαχών στις 8 Οκτωβρίου.

Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει σχεδόν 200 ανθρώπους στο Λίβανο, 170 από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ. Επιθέσεις από τον Λίβανο έχουν σκοτώσει 10 στρατιώτες και πέντε πολίτες στο Ισραήλ.

Ωστόσο, τα πλήγματα περιορίστηκαν κυρίως σε περιοχές κοντά στα σύνορα και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι θέλουν να αποφύγουν τον ολοκληρωτικό πόλεμο.

Πολλοί δυτικοί απεσταλμένοι έχουν επισκεφθεί τη Βηρυτό για να συζητήσουν τρόπους αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων, συναντώντας κυρίως κρατικούς αξιωματούχους του Λιβάνου και όχι τη Χεζμπολάχ, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας από τους Λιβανέζους αξιωματούχους δήλωσε ότι μια γαλλική τεχνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στη Βηρυτό δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Séjourné για να συζητήσει λεπτομέρειες, μετά τις αντιρρήσεις των Λιβανέζων.

Ένας άλλος από τους Λιβανέζους αξιωματούχους δήλωσε ότι η Βηρυτός δεν είχε απαντήσει στην πρόταση, προσθέτοντας ότι δεν είχε υπογραφεί ούτε χρονολογηθεί και επομένως δεν θεωρήθηκε αρκετά επίσημη ώστε να δικαιολογεί απάντηση.

Προσέγγιση τριών βημάτων

Η πρόταση υπενθυμίζει την κατάπαυση του πυρός που τερμάτισε τον πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 1996, καθώς και το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006.

Περιγράφει τρία βήματα σε διάστημα 10 ημερών.

Οι δύο πλευρές θα σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πρώτο βήμα. Εντός τριών ημερών, στο δεύτερο βήμα οι ένοπλες ομάδες του Λιβάνου θα αποσύρουν τις μαχητικές δυνάμεις τουλάχιστον 10 χλμ. βόρεια των συνόρων και ο Λίβανος θα ξεκινήσει την ανάπτυξη στρατιωτών στα νότια. Το Ισραήλ θα σταματούσε τις υπερπτήσεις στο λιβανέζικο έδαφος.

Ως τρίτο βήμα, εντός 10 ημερών, ο Λίβανος και το Ισραήλ θα επαναλάμβαναν τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των χερσαίων συνόρων «σταδιακά» και με την υποστήριξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNIFIL.

Θα αρχίσουν επίσης διαπραγματεύσεις για έναν οδικό χάρτη που θα διασφαλίζει τη δημιουργία μιας περιοχής απαλλαγμένης από μη κρατικές ένοπλες ομάδες μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι.

Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει το κράτος να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με το Ισραήλ για τη διευθέτηση του καθεστώτος των αμφισβητούμενων περιοχών στα σύνορα προς όφελος του Λιβάνου.

Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η χρηματοδότηση του λιβανέζικου στρατού, ο οποίος έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από τη σοβαρή οικονομική κρίση στο Λίβανο.

Η πρόταση καλεί σε μια διεθνή προσπάθεια για την υποστήριξη της ανάπτυξης του λιβανικού στρατού με «χρηματοδότηση, εξοπλισμό, εκπαίδευση». Ζητείται επίσης «η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του νότιου Λιβάνου».

Σχετικα αρθρα

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin

Mozilla: Σοβαρά κενά διαφάνειας στις online πλατφόρμες ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Λαγκάρντ: Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου

admin

Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

admin