Image default
Οικονομία

Standard Chartered: To «έλλειμμα εμπιστοσύνης» είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κίνας

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την Κίνα, της οποίας τα σκαμπανεβάσματα στο χρηματιστήριο, το πρόβλημα του αποπληθωρισμού και τα δεινά στο real estate ρίχνουν σκιά στις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Έλλειμμα εμπιστοσύνης» αντιμετωπίζει η Κίνα καθώς η οικονομία της διέρχεται μια ραγδαία μετάβαση και αυξάνεται η ανησυχία για τη συνεχιζόμενη κρίση στην αγορά των ακινήτων, δήλωσε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κίνας για μένα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Οι εξωτερικοί επενδυτές στερούνται εμπιστοσύνης στην Κίνα και οι εγχώριοι αποταμιευτές δεν έχουν εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Μπιλ Γουίντερς, CEO της Standard Chartered κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε πάνελ.

«Αλλά νομίζω ότι η Κίνα διέρχεται μια σημαντική μετάβαση από την παλιά οικονομία στη νέα οικονομία», πρόσθεσε ο Γουίντερς. «Αν επισκεφτείτε τη νέα οικονομία, όπως έχετε ήδη κάνει πολλοί από εσάς -εγώ έχω- θα δείτε πως ανθεί, ολοένα και ανθεί, με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τα EV, ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ό,τι σχετίζεται με βιώσιμα οικονομικά και αειφορία, κ.λπ. .»

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την Κίνα, της οποίας τα σκαμπανεβάσματα στο χρηματιστήριο, το πρόβλημα του αποπληθωρισμού και τα δεινά στο real estate ρίχνουν σκιά στις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης. Σύμφωνα με μια έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, η ζήτηση για νέες κατοικίες στην Κίνα πρόκειται να μειωθεί κατά περίπου 50% την επόμενη δεκαετία.

Η μειωμένη ζήτηση για νέες κατοικίες θα καταστήσει δυσκολότερη την απορρόφηση του πλεονάζοντος αποθέματος, «παρατείνοντας την προσαρμογή μεσοπρόθεσμα και επιβαρύνοντας την ανάπτυξη», αναφέρει η έκθεση. Οι αγορές ακινήτων και οι συναφείς κλάδοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% του ΑΕΠ της Κίνας.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στο CNBC στο Ντουμπάι την Κυριακή, τόνισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις από το Πεκίνο προκειμένου να αναχαιτίσει τις οικονομικές προκλήσεις.

Ο διεθνής οργανισμός έχει συζητήσει με την Κίνα «μακροπρόθεσμα διαρθρωτικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα», εξήγησε η Γκεοργκίεβα. «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι χωρίς βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη στην Κίνα μπορεί να πέσει κάτω από το 4%. Και αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για τη χώρα».

«Θέλουμε να δούμε την οικονομία να κινείται πραγματικά περισσότερο προς την εγχώρια κατανάλωση και λιγότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές… αλλά για αυτό, χρειάζεται την εμπιστοσύνη του καταναλωτή», είπε, επαναλαμβάνοντας τα συναισθήματα του Γουίντερς για την εγχώρια εμπιστοσύνη. «Και αυτό σημαίνει ότι θα ήταν απαραίτητο να διορθωθούν τα ακίνητα, να τεθεί σε εφαρμογή το συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και αυτές οι μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στα θεμελιώδη στοιχεία της κινεζικής οικονομίας».

Ο Γουίντερς της Standard Charters, εντωμεταξύ, είναι συνολικά αισιόδοξος για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, επισημαίνοντας ότι κάθε κοινωνία που έχει υποστεί μεγάλη οικονομική μετάβαση βιώνει αναπόφευκτα κάποιο επίπεδο αναταραχής και αυξανόμενους σκοπέλους.

«Προσπαθούν να διαχειριστούν αυτή τη μετάβαση χωρίς να διαταράξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κάτι που στη Δύση δεν καταφέραμε ποτέ», είπε ο CEO. «Κάθε μεγάλη βιομηχανική μετάβαση είχε μια μεγάλη ύφεση που σχετίζεται με αυτήν ή μια παγκόσμια οικονομική κρίση. Προσπαθούν να το αποφύγουν αυτό που σημαίνει ότι παρατείνεται. Νομίζω ότι θα τα βγάλουν πέρα μια χαρά».

Σχετικα αρθρα

Πληθωρισμός τροφίμων: Η Ελλάδα στη δεύτερη θέση της Ευρώπης

admin

Β. Σπανάκης: Βασικός κυβερνητικός στόχος μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

admin

ΕΚΤ: Συνεδριάζει την Πέμπτη, αλλά μείωση επιτοκίων δεν αναμένεται πριν τον Ιούνιο

admin

Την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ

admin

ΗΠΑ: Δημόσιο χρέος περίπου 1 τρισ. δολάρια προστίθεται κάθε σχεδόν 100 ημέρες

admin

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι καταβολές σε δικαιούχους έως 8 Μαρτίου

admin

Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η ΤτΕ η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

fastpath

Τα κρίσιμα ορόσημα του Μαρτίου για την ανάπτυξη και τα μέτρα στήριξης

fastpath

Κ. Σκρέκας: Έρχεται το Πασχαλινό καλάθι, αποκλιμακώνονται οι τιμές στο ράφι

admin

Τρεις άσοι για την Ελλάδα στην κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου – Ποιες είναι οι νέες δυνατότητες

fastpath

Λογαριασμοί ρεύματος: Μειωμένες οι νέες χρεώσεις των προμηθευτών

admin

Roubini: Οι ΗΠΑ δεν θα γλιτώσουν τη χρεοκοπία – Τα 4 σενάρια για την παγκόσμια οικονομία

fastpath