Image default
Ευρώπη

Συμμαχούν οι αγρότες της ανατολικής Ευρώπης κατά της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ

Εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων από χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συναντήθηκαν την Τρίτη στην Πολωνία για να συμφωνήσουν σχετικά με τη διοργάνωση κοινών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 22 Φεβρουαρίου.

Η εκπρόσωπος του Αγροτικού Επιμελητηρίου Barbora Pánková δήλωσε στο Euractiv Τσεχίας ότι οι διεθνείς διαμαρτυρίες συμφωνήθηκαν από αντιπροσωπείες από την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία και τη Λετονία,  ενώ και «άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν»,  όπως πρόσθεσε η ίδια.

«Οι αγροτικές οργανώσεις που συμμετέχουν στη σημερινή συνάντηση άκουσαν το κάλεσμά μας να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις υπαρξιακές προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε», δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Jan Doležal, πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Τσεχίας.

Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να «κατευθυνθούν» στα συνοριακά περάσματα, αλλά δεν ανακοινώθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Doležal, ο συντονισμός μεταξύ των Ευρωπαίων αγροτών είναι η μόνη ευκαιρία «να επιστήσουν την προσοχή στην απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ευρωπαϊκή γεωργία και να ασκήσουν πίεση στους Ευρωπαίους και Τσέχους πολιτικούς να αναλάβουν επιτέλους δράση που θα βοηθήσει τους αγρότες».

Οι αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εντοπίσει τρία βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πρώτον, η ΕΕ θα πρέπει να εξαλείψει το πλεόνασμα των γεωργικών προϊόντων από τις εισαγωγές της Ουκρανίας χωρίς δασμούς. Δεύτερον, η ΕΕ θα πρέπει να προσαρμόσει τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και να εξασφαλίσει δίκαιη αποζημίωση για τους αγρότες. Τρίτον, ζητούν την απλούστευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προβεί σε ορισμένες παραχωρήσεις, για παράδειγμα, επεκτείνοντας τη μερική εξαίρεση από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις αγρανάπαυλες εκτάσεις. Επιπλέον, η Επιτροπή θα αποσύρει τον προτεινόμενο κανονισμό που θα μείωνε τον κίνδυνο χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030.

Ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν δυσαρεστημένοι με τα μέτρα της ΕΕ. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παρουσιάσει ένα σχέδιο που να αντιμετωπίζει ρεαλιστικά όλα τα προβλήματα που περιγράφονται, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τα σύνορα θα επαναληφθούν, δήλωσε το Αγροτικό Επιμελητήριο της Τσεχίας.

Σχετικα αρθρα

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Βρετανία: Επιβραδύνθηκε τον Μάρτιο ο πληθωρισμός, αλλά λιγότερο από το αναμενόμενο

admin

Λαγκάρντ: Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου

admin

Ρεκόρ εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου δια θαλάσσης

admin

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Πόσο θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία;

admin

ΔΝΤ: Οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin