Image default
Ευρώπη

Η Γερμανία τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο – Εκθρόνισε την Ιαπωνία παρά τα προβλήματα

Μπορεί η Γερμανία να είναι ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση, καθώς «πληρώνει» την υπερβολική εξάρτηση από τις εξαγωγές για την ανάπτυξη και την επί χρόνια εξάρτηση από το ρωσικό ενεργειακό κόστος, αλλά δεν είναι είναι η μόνη στον ανεπτυγμένο κόσμο που υποφέρει. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση δέχεται η οικονομία της Ιαπωνίας, η οποία και βυθίστηκε σε ύφεση.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ρυθμό 0,4% το τελευταίο τρίμηνο  του έτους – κόντρα στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη – ύστερα από συρρίκνωση 3,3% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι ο ιδιωτικός τομέας – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – μείωσαν για τρίτο διαδοχικό τρίμηνο τις δαπάνες τους. Με τον τρόπο αυτό έσπρωξαν την ιαπωνική οικονομία στην τέταρτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Κάπως έτσι η Γερμανία είναι πλέον τρίτη ισχυρότερη οικονομική δύναμη στον πλανήτη (βάσει ΑΕΠ).

Αγκάθι και ο υψηλός πληθωρισμός

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο ένας από τους 34 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα του - είχε προβλέψει συρρίκνωση του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο. Η μέση εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 1,1%.

Στον απόηχο των άκρως απογοητευτικών στοιχείων αυτών, θεωρείται σχεδόν απίθανο πλέον η Τράπεζα της Ιαπωνίας να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, όπως αρκετοί περίμεναν έως και πρόσφατα. Δεν αποκλείεται βέβαια να έρθει η αύξηση τον Απρίλιο, καθώς ο πληθωρισμός επίσης προβλματίζει έντονα τους Ιάπωνες. Οι Ιάπωνες επί δεκαετίες πάλευαν να βγουν από την παγίδα του αποπληθωρισμού και όταν τελικά πέτυχαν αυτό που ήθελαν, ήρθαν αντιμέτωποι με άλλον πονοκέφαλο: ο πληθωρισμός – δηλαδή οι τιμές στα ράφια – αυξάνονται τον τελευταίο 1,5 χρόνο με ταχύτερο ρυθμό από τους μισθούς. Αυτό πιέζει με τη σειρά του την κατανάλωση και παγιδεύει την οικονομία σε ύφεση.

Η Ιαπωνία πέτυχε αυτό που κυνηγούσε επί 25 χρόνια: Και τώρα δεν αρέσει σε κανέναν

Σχετικα αρθρα

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin

Επέτειος 50 ετών από την πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων

admin

Φινλανδία-Εσθονία: Επαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector – Υπό έρευνα κινεζικό πλοίο για την ζημιά που είχε προκληθεί

admin

Ο Έλον Μασκ σε «demon mode» βυθίζει την Tesla στο χάος

admin

Tik Tok προς ΗΠΑ: Θα τα πούμε στα δικαστήρια

admin

Βurn οn: Εργαζόμενοι με …τα φρένα σπασμένα

admin